Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor, bubliny! Brazilské město se topí v bílé pěně. Odkud se vzala?

Autor: ČTK ljš - 
25. června 2015
08:22

Je to sice fantastická podívaná, bohužel ji ale způsobují toxické látky. Velké chuchvalce pěny zahltily část brazilské řeky Tiete, která protéká městečkem Pirapora de Bom Jesús v jihovýchodní Brazílii. Pěna pokrývající řeku i řadu ulic města vzniká kvůli znečištění vody a objevuje se pravidelně prakticky každý rok, když koncentrace znečišťujících látek ve vodě stoupne.

Do řeky Tiete stéká nevyčištěný odpad z domů včetně běžně používaných čisticích prostředků. Když během suché zimy na jižní polokouli množství vody klesne, zvýší se koncentrace znečišťujících látek a voda začne pěnit.

Obyvatelé si stěžují, že zápach stoupající z bílých chuchvalců zamořuje jejich šaty a že pěna samotná mimo jiné rozežírá lak na automobilech. Místní úřady se ale odmítají vyjádřit k tomu, zda pěna představuje nějaká zdravotní rizika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

severnik ( 25. června 2015 19:12 )

Pena z Plzenske pivo

zkzkz ( 25. června 2015 16:01 )

Cipísku ty jsi ale k o k o t

cipisek134 ( 25. června 2015 12:31 )

Ty tupej rudej mozku fortun, podívej se jak je například řeka Labe dnes čistá a jaká to byla za těch rudých gaunerů pomalu stoka. Nehledě k tomu, že za rudocha se do tý práce muselo jít, i když nebylo do čeho píchnout, doma tě za poloviční mzdu rudej šéf nenechal jako dnes fajn pan podnikatel.

sakajeva ( 25. června 2015 11:24 )

Když jsem byla malá, takováto pěna bývala na řece Radbůze v Plzni skoro pořád a také strašně smrděla. Bylo to z papírny, která vypouštěla odpad. Dnes je řeka docela čistá a dokonce tam rybáři chytají ryby - papírna po revoluci zkrachovala.

y1xcvbnm ( 25. června 2015 08:48 )

Tak pokud to není kachna tak je to šílené

Zobrazit celou diskusi