Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Americké rodiny mohou platit výkupné teroristům, ustupuje Obama. Ohrozí to další Američany?

Americký prezident Obama promluvil o vyjednávání s únosci
Americký prezident Obama promluvil o vyjednávání s únosci  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
25. června 2015
06:45

S teroristy vláda USA vyjednávat nehodlá, prezident Obama se však rozhodl udělat přece jen drobný ústupek. Schválit rodinám, aby platily výkupné za své blízké. Opozice kritikou nešetří, prý to může ohrozit další Američany. A zdaleka nejen ty, kteří zůstávají v zajetí.

USA umožní rodinám unesených lidí vyjednávat či platit výkupné. Vyplývá to z nové politiky Bílého domu v otázce rukojmích, kterou představil Barack Obama. Vyjednávat s únosci či přistupovat na jejich podmínky však samotná vláda stejně jako dosud nebude. V současnosti je podle amerických úřadů v zahraničí drženo jako rukojmí více než 30 Američanů.

Obama nařídil změnit přístup k výkupnému již loni, když si příbuzní některých lidí zadržovaných teroristy stěžovali, že jim v USA hrozí postih, jestliže za vydání svých blízkých zaplatí. To poslední, co vláda chce, je "prohlubovat bolest rodin v těchto případech tím, že jim budeme hrozit trestním stíháním", uvedl Obama. Příbuzným unesených přislíbil prezident rovněž užší spolupráci s úřady, například větší přístup k informacím zjištěným tajnými službami.

Vládní strategie "žádných ústupků" má nadále platit, přesto jde nyní vlastně o ústupek. "Ve Spojených státech jsme měli 200 let politiku neplacení výkupného a nevyjednávání s teroristy. Mám obavy, že změna tohoto dlouhodobého principu může ohrozit další Američany u nás a v zámoří," kritizoval Obamův krok šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Obavy panují především kvůli hrdlořezům z Islámského státu. Od loňského léta zabili radikálové čtyři americké občany a Obama se právě po zveřejnění videí, která IS z vražd natočil, rozhodl zahájit letecké útoky na Islámský stát. Skupina zabila novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a dále humanitární pracovníky Petera Kaasiga a Kaylu Mueller.

Rodiny poukazovaly na to, že americká politika týkající se výkupného je příliš přísná a že evropští rukojmí se často dostanou ze zajetí díky tomu, že evropské vlády za ně zaplatí. Výkupné přitom hrálo s velkou pravděpodobností roli i v případu Češek Hanky a Tonči, které se letos vrátily z věznění v Pákistánu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

otylie.z.bolivie ( 25. června 2015 07:23 )

A tohle je teda to poslední, typicky americký: Rodiny můžou platit výkupné za ten bordel co nadělala jejich vláda. USA největší padouch na světě, zmr.di, měla by je konečně postihnout pořádná katastrofa, aby si začly vážit mír, ču.ráci.

Zobrazit celou diskusi