Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stany, kam se podíváš: Začal festival festivalů, největší hudební akce na světě pro 175 tisíc lidí

Autor: so, ČTK - 
25. června 2015
05:15

Pořadatelé hlásili vyprodáno už vloni v říjnu. Všech 150 000 vstupenek, každá za 8565 korun, bylo rozprodáno během 26 minut. O jakou akci je takový zájem? O největší hudební festival světa v britském Glastonbury, který začal ve středu a skončí v neděli.

Pořadatelé čelí velkým problémům. Z programu vypadly hvězdy Foo Fighters kvůli zlomenině nohy jejich frontmana Davea Grohla (46). Petici za vyřazení z programu rapera Kanye Westa (38) podepsalo už 140 000 lidí. Je prý urážkou hudby.

„Kanye West je urážkou příznivců hudby na celém světě. Utratili jsme stovky liber, abychom mohli být na Glastu, a proto očekáváme určitou úroveň zábavy,“ stojí v textu petice.

Spoluorganizátorka festivalu Emily Eavisová uvedla, že jí bylo vyhrožováno smrtí. „Bylo to strašné, bylo to šílené. Bylo to také dost skličující, protože mluvíme o něčem, co je pro festival tak vzrušující, zajímavé, osvěžující a skvělé,“ dodala Eavisová, která je dcerou nyní 79letého zakladatele festivalu Michaela Eavise.

Během pěti festivalových dnů se kromě ohlášených hlavních hvězd představí další známá jména hudebního nebe: Mary J. Blige, Motörhead, Pharrell Williams, George Ezra, The Waterboys, Texas, Ben Howard, Lionel Ritchie, Patti Smith, Hozier, Chemical Brothers, Tricky, Ryan Adams nebo Franz Ferdinand & Sparks (FFS).

Minulý týden z programu festivalu vypadli kvůli zlomenině nohy jejich frontmana Davea Grohla američtí rockeři Foo Fighters, kteří měli být hlavními hvězdami pátečního večera. Nahradí je formace Florence and the Machine v čele s charismatickou zpěvačkou Florence Welchovou.

„Glasto“ je jedním z největších festivalů pod širým nebem na světě. Zúčastní se ho 175 000 lidí, z nichž zhruba 25 000 tvoří pozvaní hosté. Ti si budou moci vybrat ze stovek koncertů a uměleckých vystoupení na zhruba stovce různých pódií.

Ale především je opět hlášena nepřízeň počasí, takže návštěvníky čekají hotové bahenní lázně, stejně jako v minulých letech. Na druhou stranu – mnozí nadšenci tam právě proto jezdí...

Víte, že...

První ročník nyní největšího festivalu svého druhu pod širým nebem se konal 19. září 1970 na farmě nedaleko městečka Glastonbury. Bylo to den po smrti legendárního kytaristy a zpěváka Jimiho Hendrixe. Hlavní hvězdou byl tehdy rocker Marc Bolan, návštěvníků bylo 1500. Vstupenka stála jednu libru.

majojo ( 25. června 2015 11:10 )

Omyl, na Titaniku hrála hudba. A jak se zdá, to se děje po celé Evropě. Řekněme si to na rovinu: Nastává stěhování národů a my jsme v prd.eli.

tubka.jentak.jen. ( 25. června 2015 10:03 )

hehe, titanik se potápí pod návalem černoušů a na palubě se tancuje chichi

Zobrazit celou diskusi