Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Houfnice na Putina. USA rozmístí na východě Evropy 250 kusů bojové techniky

USA rozmístí v sedmi evropských zemích 250 kusů těžké vojenské techniky. Co tomu řekne ruský prezident Vladimír Putin?
USA rozmístí v sedmi evropských zemích 250 kusů těžké vojenské techniky. Co tomu řekne ruský prezident Vladimír Putin?  (Autor: Ramon Hofman, BAE Systems, EPA)
Autor: ČTK, kal - 
23. června 2015
13:45

Spojené státy rozmístí v sedmi evropských zemích 250 kusů těžké vojenské techniky. Chtějí ujistit spojence v NATO o své podpoře. V Tallinnu to v úterý oznámil ministr obrany USA Ashton Carter, který v estonské metropoli jedná s resortními kolegy z pobaltských zemí. Východní alianční hranice je přitom potenciálně nejohroženější mocenskou expanzí Ruska vedeného prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle šéfa Pentagonu půjde mimo jiné o obrněné transportéry, bojová vozidla Bradley a samohybné houfnice. Zbraně budou sloužit k vyzbrojení jednotek o síle přibližně praporu, jež budou „přinejmenším dočasně“ rozmístěny v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Německu, Polsku, Bulharsku a Rumunsku, řekl Carter. Dodal, že tyto země s rozmístěním bojové techniky vyslovily souhlas. Jednotky se mohou v oblasti přemísťovat a účastnit vojenských cvičení.

Pentagon chce spolupracovat i na kybernetické obraně

Podle Cartera rozmístění výzbroje umožní Severoatlantické alianci, aby ještě rychleji reagovala na případné vojenské krize v regionu. Zároveň americké armádě usnadní výcvik vojsk. Pentagon bude rovněž při obraně před počítačovými útoky spolupracovat se střediskem kybernetické obrany aliance, které sídlí v Tallinnu.

Americký ministr obrany prohlásil, že budou-li USA požádány, a pokud bude požadavek schválen, budou připraveny poskytnout spojencům zpravodajské informace a pozorovací kapacity, jednotky zvláštního určení, logistické útvary, dopravní letectvo a široké spektrum zbraňové podpory včetně bombardérů, stíhacích letounů a raket odpalovaných z plavidel. Tyto armádní kapacity nebudou vyžadovat účast velkých pozemních sil, upozornil Carter.

Americký ministr obrany Ashton Carter Americký ministr obrany Ashton Carter | EPA

Americká média o záměru USA rozmístit ve východní Evropě těžkou techniku informovala už před týdnem. Spojené státy prý chtějí tímto krokem uklidnit tamní spojence, které znervóznil ruský zásah na Ukrajině. Polsko a Litva údajně už chystají vhodné lokality pro umístění výzbroje.

Plány na americký radar v Česku skrečoval Obama

V České republice podle nedávného prohlášení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pro rozmístění amerických zbraní vojenské důvody nejsou. „Pokud někdo cítí ohrožení, tak to je věc, kterou chápeme. Domnívám se ale, že v případě České republiky pro to vojenské důvody nejsou,“ řekl Zaorálek v polovině června.

V minulosti plánovaly USA vybudovat radar v Česku a raketovou základnu v Polsku, plány Bushovy administrativy ale po nástupu do funkce odvolal americký prezident Barack Obama. Tehdejšímu úřednickému premiérovi Janu Fischerovi to – bez ohledu na časový posun – neváhal zavolat v noci do jeho panelákového bytu na pražském Barrandově.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gordy88 ( 7. srpna 2015 03:03 )

Ale no tak ty srandisto neříkej, že ještě někdo věří tomu, že tam nejsou tajně rušští vojáci a rus jim neposílá zbraně. A ono by se pár zemí našlo koho okupoval rus.. Krym byl sice ruský, ale po rozpadu SSSR se dostal pod Ukrajinu. Jestli ti přijde normální si vzít kus své bývalé země v dnešní době silou tak jsi stejný magor jako on. A ano poslal tam vojáky, kteří tam údajně nebyli i když pak to přiznal, takže je to LHÁŘ

bum-dac-bum ( 23. června 2015 21:54 )

magnut ( 23. června 2015 21:25 )

to je jako soudkyne Slamova se soudy, ruka ruku myje jak se docitam dnes u clanku

magnut ( 23. června 2015 21:08 )

rozumne mluvi a z takovych a politologu mit snemovnu, vladu, vse a naraz nez se zainfikuji od soucasnosti

2244a ( 23. června 2015 19:22 )

je to jasný!!! http://video.aktualne.cz/dvtv/cil-ruske-propagandy-ze-pravda-neexistuje-rika-analyticka/r ~56783a8c19b011e5b1d8002590604f2e/

Zobrazit celou diskusi