Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU řeší otázku uprchlíků: Lodě pašeráků budeme potápět

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, sou - 
22. června 2015
10:07

Ministři zahraničí Evropské unie rozhodli o spuštění námořní operace ve Středomoří proti pašerákům migrantů do Evropy. Počítá se i s potápěním lodí pašeráků. Schválili také prodloužení unijních hospodářských sankcí proti Rusku do konce ledna 2016.

Triky pašeráků nahánějí hrůzu. Běžně postupují tak, že stovky běženců zkrátka nechají na lodích bez pomoci. Zachraňovat je pak musejí záchranáři pobřežní hlídky nebo majitelé soukromých lodí, kteří jedou kolem a musí odpovědět na nouzové volání. Jakmile jsou lodě prázdné, tak se pro ně pašeráci vrátí a na tom samém plavidle pořádají přesun dalších stovek utečenců.

Podle ministra zahraničí Luboše Zaorálka tak pouhý sběr informací o lodích pašeráků není dostatečné opatření. Přínos si slibuje od likvidace lodí. „Já se domnívám, že ta akce, která by zavčas likvidovala ty pašerácké a pirátské lodě, by mohla opravdu výrazně zkomplikovat život organizovanému zločinu a těch, kteří jsou napojeni na tento byznys," dodal český ministr.

Dalšími fázemi, které už předpokládají existenci příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN a souhlas případně dotčených zemí, by bylo vstupování na paluby pašeráckých lodí, jejich odklánění z kurzu a případně ničení prázdných plavidel.

Její přijetí komplikuje podle diplomatických zdrojů zejména Rusko, které má v radě právo veta a svou podporu podmiňuje mimo jiné souhlasem libyjské vlády s operacemi v jeho vodách. Destabilizovaná Libye však nemá centrální vládu, která by kontrolovala celou zemi. O stavu vyjednávání o příslušné rezoluci budou dnes unijní ministři zahraničí jednat s generálním tajemník OSN Pan Ki-munem.

Řešily se i protiruské sankce

Souhlas ministrů s prodloužením sankcí proti Rusku kvůli jeho roli v ukrajinské krizi byl pouze formalitou, neboť se na něm minulou středu dohodli velvyslanci členských států.

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří, které však ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje. Pokud by EU sankce neprodloužila, skončila by jejich platnost na konci července.

Unijní šéfové diplomacií také rozhodli o spuštění první fáze námořní operace proti pašerákům lidí ve Středomoří označované jako EUNAVFOR-Med, která je součástí společné bezpečnostní a obranné politiky EU. V rámci této fáze má být zjišťováno co největší množství informací o pašeráckých sítích či o lodích používaných k přepravě migrantů do Evropy.


brum ( 22. června 2015 16:32 )

O to víc si pošmáknou.

jity ( 22. června 2015 12:49 )

Jenom jestli ten názor budou moci změnit jestli je dříve nepodříznou. Jako ten magor co podřezal celou rodinu v Brně a ani ho Američané nechtějí vydat. Sice to nebyl žádný běženec, ale také mu poskytli přístřeší a jak dopadli. Co potom nějaké divochy, kteří jsou zvyklí bojovat o přežití a je jim všechno jedno, koho podříznou.

buban ( 22. června 2015 12:01 )

Mám ten dojem, že migranti, resp. jejich pašeráci, jsou tak 2-3 kroky před ministry zahraničí EU.

buban ( 22. června 2015 11:58 )

Toto řešení mně připomíná rčení o tom, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

joudajoudovy ( 22. června 2015 11:51 )

az ONO dite urizne hlavu tvemu diteti, zmenis nazor.... jak bylo nekolikrat napsano, na eu se vali chlapy, kteri utikaji pred valkami a srabem. jaka logika? to se neboji o sve zeny, deti a starce? to se nezajimaji, jak doma budou zit a co jist?

Zobrazit celou diskusi