Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Běloch postřílel devět lidí v černošském kostele, po masakru utekl

Autor: ČTK, shp - 
18. června 2015
07:00

Ozbrojený vtrhl do černošského kostela Africké metodistické episkopální církve v americkém Charlestonu. Neznámý běloch se poté dlouho nerozhlížel a začal kolem sebe pálit hlava nehlava. Fatálně postřelil devět lidí, pak se dal na útěk.

Devět obětí si vyžádala střelba neznámého útočníka, který ve středu večer místního času vnikl do kostela v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína. Uvedl to šéf místní policie Gregory Mullen, podle nějž se s největší pravděpodobností jednalo o zločin z nenávisti. Kostel navštěvovali hlavně černoši.

Jednadvacetiletý běloch podezřelý z útoku je podle stanice CNN stále na útěku. Střelba se z kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu ozvala ve středu večer kolem deváté hodiny místního času (dnes 3:00 SELČ). Osm lidí zemřelo podle Mullena přímo na místě. Dva lidi byli z kostela převezeni do nemocnice, přičemž jeden z nich svým zraněním podlehl.

Mezi oběťmi je zřejmě také pastor kostela Clementa Pinckney. Policie střelce stíhá s pomocí psů a vrtulníků a zveřejnila jeho popis. Podle ní byl mladý muž oholený, na sobě měl šedivé tričko a džíny a na nohách pohorky. I když policie do akce nasadila početnou jednotku, střelec zůstával na útěku hodiny po incidentu.

Televizní kamery sice zachytily policisty, jak odvádějí muže odpovídajícího popisu střelce do vazby, ale policie oznámila, že po pachateli stále pátrá. Starosta města Joseph Riley nabídl finanční odměnu za informace, které umožní střelce dopadnout.

"Vstoupit do kostela a zastřelit někoho je akt čisté nenávisti," řekl. Všichni mrtví ještě nebyli identifikováni a podle svědků je několik těl stále v kostele. Jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová vyzvala občany, aby se "za oběti tohoto nepochopitelného zločinu pomodlili". Na střelbu už reagoval republikánský uchazeč o prezidentský úřad Jeb Bush.

Podle původního oznámení agentury AFP odvolal setkání s voliči v Severní Karolíně, ale podle amerických sdělovacích prostředků měl být dnes Bush právě v Charlestonu a předvolební setkání zrušil. Na svém twitterovém účtu uvedl, že je třeba se v Charlestonu soustředit na oběti a rodiny "postižené tragickými událostmi".

Také kandidátka demokratů Hillary Clintonová, která byla v rámci své kampaně v Charlestonu ve středu, na střelbu reagovala na Twitteru: "Hrozné zprávy z Charlestonu - mé myšlenky a modlitby jsou s vámi se všemi."

Fotografie agentury Reuters odhalily, že policie již zadržela podezřelého. Ukázalo se ale, že jde o fotografa. Střelec nadále prchá...

1917 ( 18. června 2015 10:23 )

A co to podle Vás, velectěná, bylo v Uherském Brodě? To také přijel nějaký úchyl z USA? Běžte tam kde slunce nesvítí!!!

1917 ( 18. června 2015 10:20 )

Když se napíše běloh tak je to v pořádku a když černoch tak je to diskriminace! Stejné jako u nás včetně změny názvu etnika. V USA se z černochů stali Afroameričané a u nás z cikánů Romové. A proto všichni dělají větší bor-d-el než dříve a natahují ručičky na dávky také více.

kuromrd ( 18. června 2015 09:19 )

ta zrovna přiráží tvýmu vožralýmu tátovi a možná budeš mít bratříčka když mu nebude pořád kouřit, blbe

kuromrd ( 18. června 2015 09:15 )

neurážej mýho nejlepšího kamaráda nebo na tebe pošlu admina a ten s tebou zatočí, hňupe

honza54.. ( 18. června 2015 08:21 )

kdyby likvidovali jen blbce jako jsi ty, udělali by aspoń něco prospěšnýho

Zobrazit celou diskusi