Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stávka uvězní děti doma: Co s nimi?

Co si počneme s dětmi, které se kvůli stávce nedostanou do školy?
Co si počneme s dětmi, které se kvůli stávce nedostanou do školy?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: růž - 
10. června 2011
17:49

Školáci se zřejmě v pondělí nedostanou do škol a skáčou radostí. Velkou část z nich totiž kvůli stávce čekají mimořádné jednodenní »prázdniny«. Nejjednodušším řešením je totiž omluvenka z rodinných důvodů. Rodiče si ale zoufají. Co s dítětem?

Vzít si radši dovolenou nebo zkusit ukecat někoho z příbuzenstva k hlídání. Největší kliku mají asi maminky, kterým nabízí zaměstnavatel v měsící jeden volný den k vyřízení soukromých věcí. Výhodu mají i profese, kde dítě v práci nikomu nevadí, nepřekáží a nemůže si ublížit.

Pokud vám šéf nedá dovolenou, a můžete si zkusit vzít neplacené volno. Zákoník práce přesně upravuje, z jakých důvodů má na na neplacené volno zaměstnanec nárok. Hlídání dítěte, když dopraváři stávkují, mezi ně ale nepatří. Vysloveně záleží na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Rodiče, tyhle možnosti máte:

*dovolená - můžete obětovat den dovolené, který si šetříte na prázdniny

*neplacené volno - pokud si nechcete nebo nemůžete brát dovolenou, můžete požádat šéfa o neplacené volno

*vzít si dítě do práce – ukázat potomkovi, kde vlastně pracujete a co tam děláte, není k zahození. Ale záleží nejen na tom, kde pracujete (těžko si dítě vezmete ve čtyři ráno do pekárny) a samozřejmě také na vstřícnosti šéfa

*obtelefonovat příbuzné a známé – zkuste poprosit o hlídání babičku, tetu nebo kamarádku, s podobným problémem. Pokud se domluví víc maminek, že děti zůstanou u jedné z nich, máte vyhráno.

*placené hlídání – chcete profesionální hlídání? Vytáhněte peněženku a připravte se na dlouhé shánění. Stejný nápad má spousta dalších matek. A navíc počítejte s tím, že za hodinu práce se chůvě platí od 80 do 120 kroun za hodinu.

*lékař - nemáte už dovolenou, šéf vám nechce dát neplacené volno a babička není k dispozici? Pak si můžete domluvit návštěvu lékaře, kterou jste dosud odkládali

gogo ( 10. června 2011 21:22 )

Trapná bulvární hysterie. Ještě trapnější než předpokládaná pidistávka ....

Zobrazit celou diskusi