Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Egyptu šéfuje Mubarakův pudl

Autor: Aleš Půček - 
14. února 2011
14:28

Miliony Egypťanů se pomalu probouzejí z opojného pocitu vítězství a začínají si klást otázku: Co (a hlavně kdo) přijde po Mubarakovi? Zemi vládne armáda a nejmocnějším mužem regionální velmoci, která vždy určovala dějiny celé severní Afriky, se stal téměř neznámý muž. Šéf nejvyšší vojenské rady a ministr obrany Muhammad Tantáví (75). Konzervativec o kterém se ví, že nijak zvlášť nehoruje pro přílišnou svobodu.

Chtěli demokracii a nyní mají vojenský režim. Podle egyptské ústavy by se měly uskutečnit do 60 dnů nové volby. V zemi, které po třicet let vládl železnou rukou revoluční bouří svržený prezident Mubarak, ale s demokratickou vládou nemají téměř žádné skutečnosti. A muž, který Mubaraka "dočasně" nahradil, se nikdy netajil tím, že demokracii západního stylu nepovažuje za vzor, který by měla jeho vlast do všech podrobností napodobovat.

Válečný hrdina s konzervativními sklony

Muhammad Husajn Tantáví se stal přes noc nejmocnějším mužem Egypta. A pro Západ je do určité míry tento muž záhadou. Tantáví, který je nubijského původu, se vyznamenal ve třech válkách, které Egypt ve druhé polovině dvacátého století vedl. Všechny proti Izraeli.

Všechny války Egypt nakonec prohrál, ale Tantávímu pomohly v růstu. Byl několikrát vyznamenán a v devadesátých letech se stal mocným šéfem egyptské armády. Už tehdy se o něm spekulovalo jako o možném nástupci Mubaraka. Kdyby v roce 1995 uspěl jeden z šesti pokusů o atentát na tehdejší hlavu Egypta, byl by to on, kdo by Mubaraka nahradil.

Server WikiLeaks zveřejnil nedávno část tajných depeší, které o situaci v Egyptu informují americkou vládu. Tantávího popisují jako konzervativce, který nepřeje změnám. Tantáví je muž, který je odpůrcem "přílišné svobody" a lze si jen stěží představit, že by předal moc komukoli, kdo by změny v Egyptu chtěl zavádět příliš rychlým způsobem.

V tuto skutečnost nakonec doufají i sousedi Egypta. Despotický Mubarakův režim sice přinášel širokým vrstvám egyptského obyvatelstva zejména potlačování jejich osobních svobod, ale své mezinárodní závazky bezezbytku plnil. Toho, že by Tantáví kurz Egypta radikálně změnil, se velmoci bát tedy zřejmě nemusí. Nakonec, jeho přezdívka mluví za vše. Pro jeho věrnost k bývalému prezidentovi, ho přezdívají Mubarakův pudl...

milesmiles ( 20. února 2011 06:19 )

TO NENÍ NAŠE PIVO. AT SI TO VYŘÍDÍ SAMI. HLAVNĚ ŽÁDNÍ BAREVNÍ SEM DO ČESKA.

dr.x.crement ( 18. února 2011 18:58 )

..............je to utopie.Budou rádi,když se nají.

pepa64 ( 14. února 2011 23:36 )

Z blata do louže. 20 let se z toho budou vzpamatovávat však to zname přeju jim hodmě štěstí

Zobrazit celou diskusi