Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začal hon na Mubarakovy miliardy!

Autor: INT, ČTK, pf, šim - 
13. února 2011
20:17

Exprezident Husní Mubarak (82) a jeho rodina se topí celý život v luxusu! Tři dny poté, co se egyptský vládce vzdal moci, začal hon na jeho tučná konta. Z Velké Británie přišly zprávy, že si prezident peníze stačil vyzvednout.

Majetek elitní egyptské rodiny se počítá na desítky miliard korun. Například Mubarakův syn Gemál, kterého považovali za prezidentova nástupce, shromáždil podle deníku Bild v přepočtu více než 304 miliard Kč. Obří sumy peněz rodina ukrývá v různých bankách – například z Velké Británie si je už stačila vyzvednout. Naopak Švýcarsko bohatá konta zmrazilo včas už na konci minulého týdne.

Další zprávy mluví o posledních hodinách Mubaraka ve funkci. Ukázalo se, že posedlost vlastní mocí, kterou uplatňoval v Egyptě od října roku 1981, byla hlavním důvodem bouřlivých protestů. Svědčí o tom anonymní vyjádření důvěryhodných lidí z jeho okolí. Podle nich byl neschopný a neochotný pochopit, že nic menšího než odchod zemi nezachrání před chaosem. Exprezident, který se v 70. letech proslavil jako elitní pilot nadzvukových stíhaček a bombardérů, prý nebyl s to překročit stín vlastní rodiny. Neuměl proto domyslet širší důsledky svých rozhodnutí. Když ho například šéf jeho vládní strany prosil, ať se vzdá funkce, naslouchal Mubarak svému synovi a možnému nástupci Gemálovi, že se z bezvýchodné situace může ještě dostat. Proto se jeho očekávaná rezignační řeč minulý čtvrtek změnila v chabý a zatvrzelý pokus udržet si zbytky postavení.

Po dalším zesílení protestů a iniciativě armády ale Mubarak poznal, že nastal konec! Vzdal se funkce a uchýlil se s rodinou do paláce v letovisku Šarm aš-Šajch, vzdáleném od Káhiry 400 kilometrů.

jakub-moravec ( 14. února 2011 23:17 )

mrkni se na zprávu Mubarak telefonoval do Izraele:USA nevědí nic o demokracii

jakub-moravec ( 14. února 2011 23:13 )

anasyi, omyl, já vstávám až tak po desáte, když jsem doma,ale když lítám po astrále v kosmu a posílám zprávy ze satelitu, všude jsou jiné časy, chápeš to? Když jsem předešlou zprávu poslal, měl jsem sluníčko nad hlavou, zrovna jako i teď, přece nebudu vstávat jak blbej k internetu v 5 ráno. Teď jsem zvědav kdy tato zpráva k vám na zem dorazí----

anasyi ( 14. února 2011 12:54 )

jakube a to kvuli tomu do 5 hod. nemuzes usnout?

jakub-moravec ( 14. února 2011 05:01 )

já by se přihlásil do pořadí na Mubarakovy miliardy, až se nějaké objeví, měl by potom nárok na nějaké procenta, nechci moc, pár milionků by mně stačilo.

petr11 ( 14. února 2011 04:55 )

...už není co!!

Zobrazit celou diskusi