Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odklidí Mubaraka do Německa?

Autor: ČTK, šim, vk - 
7. února 2011
05:38

Po 13 dnech se znovu otevřely banky a obchody a egyptská vláda vyzvala lidi, aby se vrátili do práce. Situace v Káhiře a ostatních městech se začíná pomalu uklidňovat a vracet do normálu. Opozice už navíc začala jednat s členy dosud zakázaného islámského Muslimského bratrstva. Společně se dohodli na vytvořeni výboru právních odborníků, kteří mají připravit návrh na změnu ústavy.

Ústavní změny by měly umožnit uspořádat demokratické prezidentské volby. Muslimské bratrstvo podle televize Al-Džazíra trvá na odstoupení Mubaraka, na rozpuštění parlamentu, potrestání těch, kdo nesou odpovědnost za násilnosti při demonstracích v uplynulých dvou týdnech, a na záruce práva na protesty.

Někteří členové opozice vyjadřují překvapení nad tím, že bratrstvo přijalo nabídku k dialogu, a považují to za slabost. Původně to totiž hnutí odmítalo, dokud bude Mubarak u moci. Prozatím má klíčovou podporu armády, ale spekuluje se o tom, že Mubarakova podpora slábne. Někteří armádní velitelé prý uvažují o možnosti omezit Mubarakovu moc, ponechat ho formálně ve funkci, ale vyslat ho do Německa na zdravotní prohlídku, kterou tam prezident pravidelně podstupuje.

Na káhirském náměstí byly i v neděli tisíce lidí. Konala se tam modlitba za oběti protestů a armáda posílila své jednotky. Podle držitele Nobelovy ceny míru Baradeje je protestní hnutí po necelých dvou týdnech demonstrací sice unavené, ale tvrdé jádro odpůrců režimu hodlá v manifestacích pokračovat dál.

gogo ( 7. února 2011 08:55 )

mouřenín může jít.... Podaří se dosadit dalšího proamerického a proizraelského služebníka ? Anebo zvítězí muslimové ? Oboje bude asi špatně...

zlymikes ( 7. února 2011 06:19 )

Muslimové chtějí svoji demokracii podle jejich práva.No bude to zajímavá mela.Z jedné strany Židé,z druhé strany Muslimové,mezi nimi křesťané a Čína někde v povzdálí. To jsem zvědav,jak to ten Obama všechno uhlídá.Mimochodem,nemá on něco s těmi muslimi společného?

Zobrazit celou diskusi