Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Egyptě vybuchl plynovod: Útok teroristů?

Autor: ČTK, mivr - 
5. února 2011
09:36

Ke krvavým demonstracím v Egyptě se přidal ještě útok na plynovod poblíž hranice s palestinským pásmem Gazy. Svědci na Sinajském poloostrově slyšeli výbuch a viděli požár. Egyptská televize hovoří o teroristickém útoku na terminál, z něhož je dopravován plyn do Izraele. Výbuch si naštěstí nevyžádal žádné ztráty na životech.

Egypt byl v minulých dvanácti dnech dějištěm protivládních demonstrací, při kterých už zemřely tisíce lidí. A v sobotu někdo zaútočil na plynovod poblíž hranic s palestinským pásmem Gazy. Plynovodem je exportován egyptský plyn do sousedního Izraele.

Akce beduínů?

Požár, který exploze vyvolala, byl po třech hodinách uhašen. Nikdo se k akci, kterou egyptská televize označuje za teroristický útok, nepřihlásil. Místní televize Al-Džazíra naznačila, že by mohlo jít o pokus severoegyptských beduínů poukázat na vlastní tíživou ekonomickou situaci.

Zpravodajská skupina SITE, která monitoruje internetové stránky teroristických skupin včetně Al-Káidy, upozornila, že tyto skupiny vyzvaly islámské radikály v Egyptě, aby využili současných protivládních nepokojů k útokům na plynovod vedoucí do Izraele. "Bratři, beduíni ze Sinaje, hrdinové islámu, zaútočte železnou pěstí, protože teď máte příležitost zastavit dodávky Izraelcům," citovala skupina SITE jednu z webových stránek.

Podle Al-Džazíry plynovod sám není porušen, ale Egypt hlavní přívod plynu uzavřel a zjišťuje míru škod. Exploze se naštěstí obešla bez obětí.

Zobrazit celou diskusi