Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Egypt: Revoluci potlačují velbloudi, násilí v ulicích

Autor: ČTK, vk, oj, ap - 
2. února 2011
15:20

V Egyptu se rozpoutalo násilí mezi odpůrci a stoupenci prezidenta Mubaraka. To, čeho se každý obával se v úterý stalo skutečností. Zemí se šíří lavina násilí. Stovky stoupenců a odpůrců prezidenta se na náměstí Tahrir napadalo holemi a házeli po sobě kameny. Rozpoutané násilí si vyžádalo další oběť na životech

Egyptská revoluce se měla v úterý uklidnit. Mubarak oznámil, že v září již nebude kandidovat a armáda lid vyzvala, aby se s tím spokojil a protesty ukončil. Tisíce lidí ovšem nadále zůstali v centru revoluce, na náměstí Tahrir a požadovali jeho okamžitou rezignaci.

Na velbloudech napadli demonstranty

Armáda posléze uvolnila bezpečnostní opatření a demonstranty napadli stoupenci současného prezidenta. Na místě byli desítky zraněných lidí. Znepřátelé tábory použily hole a házely po sobě kameny.

Na náměstí Tahrír vjeli dokonce někteří Mubarakovi stoupenci na velbloudech. Mnozí demonstranti se domnívají, že někteří Mubarakovi příznivci jsou ve skutečnosti převlečení policisté.

Vůdce opozice a nositel Nobelovy ceny Baradej vyhlásil obavy, že se krvavá lázeň na náměstí Tahrir svrhne v krvavou lázeň po celém Egyptě a Mubarakovi stoupence označil za bandy zlodějů.

Mubaraka k rezignaci vyzval i Obama

Podle amerických médií prezident Barack Obama Mubarakovi důrazně doporučil, aby už neusiloval o další prezidentský mandát. Zprávu o tom, že egyptský prezident už nebude usilovat o znovuzvolení, poté potvrdil CNN i zasvěcený zdroj z Káhiry. Podle něj ale chce Mubarak do podzimních voleb zůstat u moci. Davy protestantů ale jeho plán odmítnuly a znovu vyrazily do ulic.

Za svržení Mubaraka včera protestovaly v ulicích Káhiry statisíce lidí. „Nepřijmeme od něho nic jiného, než že sedne do letadla a zmizí,“ prohlásil včera jeden z demonstrantů. Většina protestujících poté zamířila na náměstí Tahrír, tedy náměstí Osvobození, které bylo i v předchozích sedmi dnech hlavním dějištěm demonstrací. Ty si zatím vyžádaly možná až 300 životů. Shromáždění skandovali slogany proti režimu a Mubarakovi. »Mubaraku, běž pryč do Saúdské Arábie nebo Bahrajnu« a »Nechceme tě, nechceme tě«, ozývalo se z davu protestujících mužů, žen a dětí, jejichž množství korespondent BBC označil za největší v moderní egyptské historii.

Mezi demonstranty navíc kolovaly vtipy o tom, že Mubaraka bude zanedlouho možné spatřit pouze v televizních pořadech zabývajících se historií a nikoliv aktuálním zpravodajstvím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jakub-moravec ( 6. února 2011 09:43 )

O kousek níže máte zprávu

jakub-moravec ( 6. února 2011 09:40 )

odpovídám na 5X Re:, nebylo tam zase klikátko, díky za zprávičku, zdá se že už je tady konec, nejsou liidi. Myslím že jste si ještě nepřetl moji poslední zprávu, kde vás hned zkraje oslovuji "češtináři". A jaký subjekt zajímá vás? Mrkněte se na Hitlera a napište tam něco, je to ve zprávě Hitlerův bodyguard..." a z toho pak ještě kliknout na "Co by bylo kdyby Hitler vyhrál válku". Také je zajímavá diskuze a hodně dlouhá ve zprávě "Pane senátore,podepište mi povolení k sexu a z toho zase kliknout na "Vůdce sekty zneužil desítky ...", ale jestli se bojíte černé magie, tak tam raději nechoďte". Zdravíčko

limak007 ( 5. února 2011 10:04 )

Pane Jakube, jistě máte hodně pravdy. Tu legrácku s nulou, tu jsem, myslím, pochopil. Kvůli takovým věcem se nezlobím. Děkuji za hezký pokec a zase snad někdy.

jakub-moravec ( 5. února 2011 09:16 )

limaku,ještě musím něco vysvětlit,když jsem vám poprve napsal, schválně jsem si jako spletl, když jsem vám vytýkal,že jste se spletl ve jnénu a napsal místo 2 nuly, 3 nuly. Ale vy jste se přece nespletl, nevšiml jste si toho? Očakával jsem, že napíšete asi toto: "Ty vole, neumíš číst?" To se mi totiž dost často stává a to i nevině, a už jsem si na to ale zvykl. Když vy jste na to nenapsal nic, říkal jsem si, že to bylo z dvou důvodů: buď jste si ty 2 a 3 nuly nepovšiml, anebo musíte být dobrý člověk a z toho důvodu jste mi nevynadal. Takže dodnes nevím jak to u vás bylo, ale už to nevadí.

jakub-moravec ( 5. února 2011 08:57 )

češtináři (přeměnil jsem vaše jméno) a proč klikátka zmizel-a? Stromy padaly,hadi se plazí,lidi se topí,ježci jsou mezci,a.t.d. Když tam je y,končí zase y, co je na a,končí a, pokud to ovšem jde. Moje čeština se mi lépe zamlouvá. Teď jak už jsme se představili,budeme si tykati? Vidíte, i tady je i - i. Zdravíčko a pozdravujte Andera z Košic. P.S. Myslel jsem fakt že jste profesor, nebo aspoň učitel, ale já by vás na něho pasoval. A ta naše třídní učitelka češtiny mě jen bu-zerovala, a úplně nakonec mi řekla, že mohu být ještě rád, že mi nedala pětku, kterou jsem si spíš zaslouži a já ji v duchu řekl,trhni si nohou blbečku.Učitel má naučit žáka číst a psát a to je všechno, co ten žák potom udělá, je jeho věc.A v matice jsem měl také čtyřku,ty podělané rovnice a dělení, hrůza a v tom jsem vyhrál když jsem se schválně to neučil,protože pak začaly kalkulačky.Já těch čtyřek měl víc a jsem nadmíru spokojen s tím co mi bylo dáno, než nějaký proletář s několika maturami, no nemám pravdu? Tam ve škole kdosi řekl (bylo to na venkově), proč já by se měl učit, až vyjdu školu,tak mi dají vidle do ruky a budeš kydat hnůj. Tak prosím. Mě naučil život a ne škola, a takovou školu, co dává život, ve škole nenajdete. Jsem z kraje kde působil Ján Ámos Komenský, je tam jeho dům kde bydlel, socha a hodně jiných památek na našeho slavného učitele narodů a jezdit tam okolo něj, to člověk se hned rozumem obohatí. Zdravíčko!

Zobrazit celou diskusi