Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvrat v případu Kramný? Vzorky z pitvy Moniky a Klárky byly zničeny! Jak je to možné?

Autor: dce - 
7. září 2018
14:26

Kramného příznivci bijí na poplach - důkazy pořízené při pitvě zavražděné Moniky a Klárky byly zničeny. Provést to měli přímo pracovníci Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě. Tím pádem už žádný další znalec nebude moct vzorky zkoumat a podat vlastní názor k případu. Jak to je ve skutečnosti a dopustil se někdo něčeho nekalého?

Nekroptický materiál (vzorky získané při pitvě, pozn. red.) z případu Petra Kramného byly podle spolku Šalamoun nenávratně zničeny. A to právě před tím, než se rozhodlo o obnově soudního řízení, o které Šalamoun spolu s Kramného obhájkyní usilují.

"Byl vydán interní pokyn a nekroptický materiál pocházející z pitvy č. 644/13 a 645/13 Moniky a Kláry Kramných, včetně záložních bločků a vlastních histologických řezů, byl skartován a nenávratně zničen," tvrdí místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič.

V nemocnici se tuto informaci nepodařilo ověřit, přednosta Ústavu soudního lékařství totiž nebyl přítomen, aby věc potvrdil či vyvrátil. "Již nikdy žádný znalec či renomovaná kapacita, a to nejen z České republiky, nebude moci vyjádřit své odborné stanovisko, protože již není možnost zmíněné vzorky jakkoliv přezkoumat," vysvětluje Peričevič.

Podle něj není možné, aby byly důkazní materiály ničeny podle interního pokynu nemocnice. "Dle našeho názoru ke skartaci stěžejního důkazu může dát pokyn jen a výhradně předsedkyně senátu nalézacího soudu, avšak takový pokyn se ve spisovém materiálu nenachází," tvrdí.

Podle přednosty Ústavu soudního lékařství a toxikologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Alexandera Pilina jde ovšem o otázku vnitřních pokynů pracoviště. "Většinou se histologické vzorky ponechávají pět let, u nás (na ÚSLT v Praze) je necháváme déle - asi deset let, pak se skartují, aby nás tu ten materiál nezavalil," vysvětlil Blesk.cz.

Vyhlášky ani jiné podzákonné předpisy lhůtu archivace nekroptického materiálu podle něj nestanovují. "Podle novely zákona, která vyšla letos v červenci, je povinné uchovávat pouze pitevní protokoly, a to po dobu 40 let," dodal.

la.ma ( 11. října 2018 14:34 )

šašku směšnej dementní, "uživíš" se tím, že ti s bídou někdo odpoví, a nebo tě nazvou blbem to je opravdu úspěch

fakt.fakt ( 11. října 2018 13:33 )

Satanas kdyby jí to Dvořáček nakukal a na falešných důkazech předvedl, tak to Gilová přišije opět PK.

noacojezase ( 11. října 2018 11:04 )

No, mafie Cosa Nostra měla eminentní zájem na odsouzení PK, aby neztratila vliv na automobilku v Nošovicích.

fakt.fakt ( 10. října 2018 09:42 )

Pomalu vylejzají všivárny z propojení policie na Dvořáčka

5nastolevceskych ( 10. října 2018 09:30 )

Kecy v kleci. Všichni jsme si rovni, ale někteří rovnější. Babiš, Rath..

Zobrazit celou diskusi