Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další rána pro Kramného: Ministr spravedlnosti Pelikán se ho nezastal

Autor: ČTK, lm - 
9. září 2017
13:36

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepodá stížnost ve prospěch Petra Kramného, který byl pravomocně odsouzen za vraždu své manželky a dcery v Egyptě k 28 letům vězení. Pelikán sdělil Právu, že k podání stížnosti pro porušení zákona neshledal důvody.

Spolek Šalamoun, jenž se dlouhodobě zasazuje za práva Kramného, i někteří poslanci tvrdí, že ze dvou nových znaleckých posudků vyplývá, že ženy nezemřely po zásahu elektrickým proudem. Zástupci spolku informace zveřejnili na tiskové konferenci ve Sněmovně, kde s nimi promluvili poslankyně Helena Válková (ANO), Jana Černochová (ODS) a poslanec Daniel Korte (TOP 09). "Neříkáme, že to nespáchal pan Kramný," uvedla Válková. Dodala ale, že by se případ měl znovu prošetřit.

Poslanci posléze chtěli apelovat na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby podal stížnost ve prospěch Kramného kvůli porušení zákona. V tomto případě by se opět nerozhodovalo o tom, zda je vinen. Pelikán to ale odmítl. Podle Válkové se nabízí také možnost, že by Kramný požádal o obnovu řízení. Při tomto řízení by se musely nové posudky vzít v potaz.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Kauza se nyní nachází u Ústavního soudu, kam Kramný podal ústavní stížnost.

Kramný vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky přitom hrály zásadní roli.

Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem. Policie poté obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Video  4 roky od smrti Klárky a Moniky: Co řekla Kramného maminka?  - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 17. září 2017 21:08 )

To čumím. Každý jsme si užili víkend po svém. Já na chalupě, kramnokonečnice jjusa kvičením zde.

Jolanda ( 14. září 2017 11:23 )

Pěkně seď u internetu huso a dej hned vědět všem o obnově řízení, takový úspěch Kramného jistě nepřehlídneš.

..krakonos500 ( 14. září 2017 10:43 )

Chtěli udržet v tajnosti soud? Ty nejseš málo blbá

holahej ( 13. září 2017 14:51 )

krakonos přesně tak Novému přezkumu brání jen ti, co mají sami máslo na hlavě a bojí se spravedlnosti. Jusa je dementní blbka, kváká to samé a dosud nepochopila, že je podaný návrh na obnovu řízení a že to je celospolečenský zájem. I ta naše prohnilá justice si nemůže dovolit takový skandál kolem Kramného.

rightful ( 13. září 2017 14:43 )

Všechny kauzy, kterých bylo obnoveno řízení, prošly pravomocným rozsudkem. No a ten byl zrušen a byl vydán jiný spravedlivý. Proud je prokázaný podvod a podvodní znalci půjdou vystřídat PK do vězení

Zobrazit celou diskusi