Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Případ Kramný: Soudního lékaře obhajoby vyškrtli ze seznamu znalců!

Autor: ljš, uá, ČTK - 
3. února 2017
09:21

Zmatlal posudek a končí! Soudní lékař Radek Matlach, který zpracovával posudek obhajoby v případu Petra Kramného, byl vyškrtnut ze seznamu znalců. Důvodem však není jeho kritizovaná analýza příčiny smrti Moniky a Klárky, ale posudek, kterým měl poslat za mříže zdravotní sestru Věru M. v kauze údajných vražd pacientů v nemocnici v Rumburku.

Spolu s Matlachem končí jako znalec také Jiří Závodský. „Rozhodl o tom předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl,“ potvrdila mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Důvodem vyškrtnutí byl jejich posudek v kauze údajných vražd v nemocnici v Rumburku. Znalci došli k závěru, že bývalá zdravotní sestra Věra M. vraždila pacienty draslíkem. Jejich posudek vyvrátili další znalci.

„Důvodem byla jejich závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku, která vedla k nesprávnému odbornému závěru,“ řekla Trejbalová. Podle krajského soudu nevykonávali znalci svou činnost řádně. „Jejich vadný postup a nesprávný závěr posudku vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy,“ dodala mluvčí.

Znalci z olomoucké fakultní nemocnice ostře odsoudili práci znalců v případě úmrtí poslední pacientky z června 2014. Závěry o podání draslíku označili za diletantskou interpretaci. Znalci obžaloby podle znalců z Olomouce špatně provedli i pitvu. „I to samotné provedení pitvy vybočuje ze standardů. To, co předvedli (Radek Matlach a Jiří Závodský), označuje za nezájem nebo lajdáctví. Nevím, jak bych to hodnotil jinak,“ řekl tehdy lékař Martin Dobiáš. Soud nakonec bývalou sestru pravomocně zprostil viny. Dospěl k názoru, že se nepodařilo prokázat, že by se skutky vůbec staly.

Potrestaný znalec nechtěl rozhodnutí blíže komentovat, hodlá se ale bránit. Dříve několikrát zopakoval, že si za svým posudkem stojí. „To rozhodnutí nemá účinnost, není pravomocné a do doby, než bude pravomocné rozhodnutí, se vyjadřovat nechci. Mám k tomu své důvody. Jsou možné opravné prostředky, kterých samozřejmě využiji,“ řekl Matlach. ČTK se snažila získat i vyjádření druhého znalce, telefon lékaře Závodského je ale vypnutý. Podle Trejbalové mají oba znalci možnost se do 15 dnů proti rozhodnutí odvolat, případ by pak řešilo ministerstvo spravedlnosti.

Hrubá neznalost?

Radek Matlach zpracovával posudek také v případu Petra Kramného. Zde však nestál na straně obžaloby jako v rumburské kauze, ale měl být trumfem obhájkyně Rejžkové. Snažil se vyvrátit, že příčinou smrti Moniky a Klárky byl zásah elektrickým proudem. Soudkyně Renata Gilová tehdy nechala vypracovat revizní ústavní posudek, který dostali na starost znalci z Českých Budějovic. Ti dokonce uvedli, že Matlach a jeho kolega Igor Farkaš při jejich zpracování projevili hrubou neznalost.

Kritice však v současné době čelí i šéf zmíněných českobudějovických znalců František Vorel. Ten se totiž během oběda se soudcem Nejvyššího soudu Veselým, který měl projednávat Kramného dovolání, rozhovořil právě o tomto kontroverzním případu. Kvůli tomu pak musel být pro podjatost vyměněn celý senát.

Případ Petr Kramný přehledně na Blesk.cz ZDE

Janiga ( 18. února 2017 11:34 )

Ráda čtu diskusi ale nezapojuji se obzvlášť na diskusi o PK, protože ta diskuse je o ničem a zbytečná.Když se neozve Jjusa ani Mescalin co budu číst a komu budou provokatéři nadávat?Ty další nicky vypadají že je to jeden člověk který rád převléká kabát a jako počteníčko dobré.

..krakonos500 ( 18. února 2017 08:20 )

Zoufalí kramnokonečníci jjusa a mescalin zalézejí do děr, protože pochopili, že výplodky naší prohnilé justice jsou neudržitelné a ani jejich vorlovské lži to nezachrání. Slámová říkala, že tento případ vejde do dějin kriminalistiky. Ale jako příklad nejostudnějšího procesu se sfalšovanými důkazy

zamyslete ( 17. února 2017 13:35 )

Konečně jsi pochopila jjuso, že patříš mezi tupé prolhané úchyláky. Normální je řádně důkazy prověřit, vina musí být dokázána nevyvratitelnými důkazy. Nadáváš advokátce Rejžkové, která podle zákona využívá opravné prostředky a je jí nezákonně bráněno ve výkonu funkce obhájce. Po zahájení soudu s PK byl odvolán z funkce za braní úplatků a opatřování důkazů vedoucí kriminalista Pospíšek, který přišel s el. proudem. Celé je to podvod a každý slušný člověk má zájem kauzu řádně vyšetřit.

holahej ( 17. února 2017 12:00 )

Tupé stádo úchylných kramnokonečníků, kramnobijců a kramnovrahů se vyznačuje tím, že Kramného lynčují, nadávají jeho obhájkyni a znalcům, ukájejí se útoky na Kramného konečník, dokonce ho chtějí popravit či vlastnoručně pověsit bez důkazů, lžou a vymýšlejí úchylné hororové scény pro své pobavení. A hlavně bojí se přezkumu zfalšovaných důkazů, aby nevyšla skutečná pravda najevo. Ale máte smůlu úchyláci, další nezávislí znalci opět kompletně vyvrátili dodatečně vykontruovaný proud podpořený falešnými fotkami podvrženými 2 a půl roku od repitvy, jen to musí být řádně dovedeno soudně k osvobozujícímu verdiktu. Velké rozpory jsou též v samotném zdůvodňování, které si v mnoha věcech odporuje

..krakonos500 ( 17. února 2017 08:58 )

Kvičící jjusa už lítá z rohu do rohu. A snaží se překrucovat i to, co sama dříve tvrdila. Pro kramnokonečníky typické. P.S. Pojem kramnokonečník vznikl zde, když byl PK odsouzen a zdejší lůza (včetně jjusy) se zde několik dní ukájela představou útoku spoluvězňů na Kramného konečník. Který je jjuse teď tak bolestně vzdálen, nemluvě o jeho ču...., při jehož představě jjusa nemůže usnout a jen se celá vlhká svíjí A potom vztekle buší do klávesnice ty své zdejší výblitky

Zobrazit celou diskusi