Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kramného znalce řeší soud: Kvůli pochybením v případu sestry z Rumburka

Autor: ČTK ljš - 
13. dubna 2016
07:54

Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalcem Radkem Matlachem, na základě jehož posudku byla z vraždy šesti pacientů obžalovaná sestra z Rumburku. Soud ženu osvobodil. Expertovi hrozí pokuta a v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu odborníků. Matlach je přesvědčen, že si své závěry obhájí.

Mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová deníku Mladá fronta Dnes řekla, že správní řízení bylo zahájeno. Soud tak vyhověl právní zástupkyni sestry Věry M., která Matlachův posudek ostře kritizovala. Podnět na soud podala právě ona, krajský soud ho shledal závažným. „Je nutné ho v rámci správního řízení náležitě prošetřit,“ uvedla mluvčí soudu. „Nevím o žádném pochybení,“ řekl Matlach.

Znalec Matlach jako hlavní autor posudku uvedl, že smrt šesti pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem draslíku v krvi, jenž měl posléze způsobit zástavu srdce. Závěry jeho znaleckého posudku, podle něhož měla Věra M. zabíjet draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní znalecký posudek.

Soud se ve zprošťujícím verdiktu opřel o závěry revizní komise a dospěl k závěru, že nebylo prokázáno, že by se skutky vůbec staly.

Státní zástupce se odvolal bezprostředně po vynesení zprošťujícího verdiktu a případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze. S výsledkem správního řízení bude krajský soud čekat na výsledek odvolání.

Sankce 50 000 až 200 000 korun hrozí i znalci Jiřímu Závodskému, který Matlachovi pomáhal s posudkem. Také s ním soud zahájil řízení, píše list.

Matlach čelil velké kritice i v případu Petra Kramného, kde vystoupil jako svědek obhajoby. Podle revizních znalců jde v jeho případě buď o hrubou neznalost, nebo úmysl.

bum-bala-bum ( 13. dubna 2016 16:58 )

Jusaaa pindulko, opravuji se: za omluvy můžeš být na 2 roky za mřížema. Koukni hlupajdo: . . § 184 Pomluva (1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. (2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. Tebe se týká odstavec 2, páč lžeš na soc.sítích. Jusoooo budeš blízko tvého milovaného Petříka a Vanda utře.

bum-bala-bum ( 13. dubna 2016 16:51 )

Jusoooo, krááávo, nynčko jsi to slízla ob bumbecky. Origoše, to už je co říct. Nejsi ty dokonce ozembouch?

bum-bec-bum ( 13. dubna 2016 16:49 )

Nikdy se tě neptal na názor, tak drž zobák, to by bylo, aby se tady zhrzelé milenky vyadřovaly. Když máš problém s Kramným zajdi k psychiytrovi a nečerni ho tady, ty ovce ubečená. Už tě tu máme plné zuby. Všude se jen cpeš a nikoho nezajímáš.

eiva ( 13. dubna 2016 16:10 )

Odborné stanovisko. "Potvrzuje, že obrázky myokardu Moniky a Klárky Kramných jsou totožné obrázky, markantů je na obou snímcích velké množství, a to i v každém z dvanácti segmentů obrázků. Pro srovnání - jejich množství je vyšší, než např. u kvalitního otisku prstu," Výřez byl dodatečně upravován retuší zřejmě za účelem ztížení odhalení původu druhého obrázku. Ovšem množství zbylých shodných markantů je tak vysoké, že vylučují jakoukoliv pochybnost o této manipulaci," stojí ve stanovisku.

JJusaa ( 13. dubna 2016 15:20 )

Udělala jsi bum na hlavu?

Zobrazit celou diskusi