Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Shrnutí před soudem s Kramným! Co mluví pro jeho (ne)vinu? 8 tvrzení pro a proti

  • Autor: dce - 
    5. 1. 2016
    05:00

    Rozsudek v případu Petra Kramného, který je obžalován z vraždy své manželky a dcery na dovolené v Egyptě, se blíží. Už ve čtvrtek se dozvíme, zda je v očích soudu vinen, nebo ne. Pojďme si shrnout pár bodů, které hovoří v Kramného nevinu, a stejný počet bodů, které hovoří o jeho vině.

  • 1.Nevinen – výpovědi svědků

    V prvních dnech soudního jednání vypovídali především svědci z okruhu přátel a rodiny Petra a Moniky Kramných. Prakticky všichni se shodli na jednom – manželství páru bylo klidné a harmonické. „Myslím, že se k nim Petr K. choval pěkně. S Monikou se vodili za ruce, když jsme šli na procházku. Když byla Monika bez Petra, tak si na něj nestěžovala,“ uvedl u soudu otec Moniky Erich.

    Párkrát ovšem padlo i téma hádek. „Nevím, jestli se hádali, přišlo mi, že jsou šťastní,“ uvedla matka Kramného. „Nijak se o manželce špatně nevyjadřoval,“ vyprávěl Kramného kamarád Standa. 

    Výslech svědků Výslech svědků | Martin Sekanina, Zbyněk Pecák

  • 2.Nevinen – chybí přímé důkazy o jeho vině

    Ačkoliv to hovoří proti zdravému rozumu, soudu nebyl přednesen žádný přímý důkaz o vině Petra Kramného. Řadou znalců bylo prokázáno, že Monika s Klárkou zemřely po zásahu elektrickým proudem, chybí ale vražedná zbraň. 

    Petr Kramný se navíc stále drží své verze o otravě – jeho výpověď je víceméně konstantní, stejné informace říkal kamarádům hned po smrti obou holek i před soudem. 

    Ačkoliv byl Petr Kramný i podle své vlastní výpovědi jediný, kdo byl s holkami na pokoji, chybí důkaz, který by ho jasně určil jako vraha. A s tím také Kramný počítá – nejednou tvrdil, že možná někdo přišel do pokoje, zatímco on spal. „Pokud je možné zabít elektrickým proudem během pár sekund, je možné, abych usnul na záchodě a mezitím to někdo udělal.“

    „Vysvětluji něco, co jsem neudělal,“ řekl Petr Kramný Blesku. „Vysvětluji něco, co jsem neudělal,“ řekl Petr Kramný Blesku. | archiv Blesku

  • 3.Nevinen – dovolenou zařizovala Monika

    Podle obžaloby byla vražda dlouho plánovaná. Rodina byla na stejném místě v Egyptě už podruhé, a Kramný tak mohl vše připravit už doma. Jenže celá dovolená měla být dílem Moniky – vybrala zájezd i hotel a na dovolené trvala.

    Cesta na dovolenou byla komplikovaná – v Egyptě tou dobou řádily nepokoje. Kramný byl připraven zájezd zrušit, ale Monika chtěla k moři. Po dovolené měla celá rodina jet ještě na prodloužený víkend na Slovensko – to prý naplánovala také Monika.

    I kufry balila Monika a věci v nich měli všichni společně. „Věci v kufrech jsme měli různě, něco v jednom, něco v dalším – dala to tam Monika,“ tvrdil Kramný u soudu v červnu. Tím chtěl patrně naznačit, že si s sebou nemohl propašovat žádný vražedný nástroj!

    Vraždil Kramný v Egyptě? Vraždil Kramný v Egyptě? |  Z. Pecák, M. Sekanina

  • 4.Nevinen – neumí pracovat s elektřinou

    Tento bod obhajoby není zcela stoprocentní. O Petru Kramném jeho spolupracovníci i přátelé tvrdí, že ho s elektřinou pracovat neviděli. Umí sice svařovat elektrickým obloukem, ale to funguje na jiném principu. Byl by opravdu člověk bez větších než základních znalostí schopen zabít někoho elektřinou, aniž by vyhodil pojistky v celém hotelu?

    Otázkou ovšem je, zda si Kramný nové znalosti nenašel až těsně před odjezdem na dovolenou. Na internetu ovšem nehledal – jeho počítač doslova rozpitvali experti, ale elektřinu Kramný neřešil. Pořád ale existují knihovny. Policistům ovšem chybí vražedný nástroj – pravděpodobně uříznutý kabel. Shodou okolností ale ve výbavě Petra Kramného v Egyptě chyběl i nabíjecí kabel na foťák.

    Vytáhl Petr K. smrtící kabely ze stolku? Vytáhl Petr K. smrtící kabely ze stolku? | Foto: David Malík, archiv Blesku

  • 5.Vinen – měl motiv

    Kramný se snaží obhajovat zvláštním způsobem – na svou manželku hází špínu. Pošpinit se ji snaží i jeho rodina a známí. Všichni se shodují na Moničině nevěře, kterou nakonec potvrdil i její slovenský milenec Ján R. Jenže Kramný si asi neuvědomuje, že tím dává jen obžalobě munici – motiv pro vraždu!

    „Ze strachu z vlastního ponížení a toho, že bude sám, spáchal vraždu,“ stojí v obžalobě. Státní zástupce pocit ponížení zmínil několikrát jak v souvislosti s nevěrou a možným rozchodem, tak i ve spojitosti s frustrací z nedostatku intimností mezi manželi.

    Podle milence Jána byla Monika skutečná dračice! Podle milence Jána byla Monika skutečná dračice! | archiv Blesku

  • 6.Vinen – podivné chování před i po smrti holek

    Kramný se podle výpovědí mnohých choval jako introvert, to ale nevysvětluje jeho výpady žárlivosti, kdy manželku vyděsil poté, co našel fotky ze striptýzu, nebo jí několikrát udělal scénu kvůli její přílišné aktivitě na Facebooku. Už dříve se Kramný choval zvláštně. „Můj bratr byl bystrý, ale měl projevy vzteku,“ uvedla sestra Lenka. Nijak se to ale neřešilo, ačkoli odmítal chodit do školy. „Byl vůči mně agresivní,“ prozradila.

    I po tragédii v Egyptě se Kramný choval zvláštně. „On byl prostě na výši, všechno já, já, já. Zařizoval věci, rozdával věci. Nevnímal jsem, že by truchlil po dceři a manželce,“ vypověděl u soudu bratr Moniky Radmil N. I další mluvili o jeho zvláštním, chladném chování. Jediné, co ho zajímalo, byly peníze – proto nechtěl telefonovat a vyházel všechny věci holek, aby nemusel platit za kufry.

    Snad všichni svědci s Kramným mluvili o nevěře jeho manželky – údajně se o všem dozvěděl až po její smrti, o to víc ale pátral po pravdě a ženu čím dál víc očerňoval. V tom pokračoval i později. „Po příletu (do Prahy) se pídil po tom, s kým mu byla nevěrná. Po její práci, po kamarádkách,“ uvedl svědek Vladislav M.

    Kramný byl žárlivec. Kramný byl žárlivec. | Blesk

  • 7.Vinen – díry ve výpovědi

    Kramného výpověď je velmi dobře připravená, má ale spoustu děr – skoro jako ementál. Na mnoho z nich narazila soudkyně při výslechu obžalovaného. Pamatoval si každý detail z dovolené. Dokonce i to, co dávali v televizi nebo kdo si dával co k večeři! Ale...: „Takže vy si tady poměrně detailně vzpomínáte, ale nedokážete říct, kdy jste naposledy viděl nějaký projev dcery? Jestli to bylo v řádech minut, hodin...?“ ptala se obžalovaného soudkyně. Kramný odpovídal jen velmi potichu, že neví.

    Petr Kramný vypověděl před soudem, že skutečnosti, že je jeho dcera Klárka mrtvá, si všiml, když si poté, co vyzvracel kolu, kterou vypil, šel lehnout. Jenže svědek Patrik M., egyptský animátor, který u soudu vypovídal v červenci, to viděl jinak. Už při výslechu řekl, že Kramný mu osobně tvrdil, že si smrti své dcery všiml, když se probudil.

    Kramný lhal i v mnoha dalších případech a často to prozradili svědci. V případě půjčeného pasu k útěku z Egypta tvrdil, že mělo jít jen o legraci. Svědci ale vypověděli, že to myslel vážně. O své manželce tvrdil, že brala prášky na psychické problémy a na srdce. Svědci to popřeli. A tak dále a tak dále...

    Kramný během procesu dostával pořádné kapky od soudkyně Gilové. Kramný během procesu dostával pořádné kapky od soudkyně Gilové. | archiv blesku

  • 8.Vinen – výpovědi znalců

    Znalci z případu prakticky rozcupovali Kramného výpověď. Patologové obžaloby i nezávislí znalci, kteří vypracovávali revizní posudek, se shodli, že ani Monika, ani Klárka neprošly několika hodinami nevolnosti se zvracením a průjmem.

    „V zažívacím traktu byla běžná nahnědlá stolice. Z našeho hlediska jsme rozhodně nenalezli nic, co by nasvědčovalo tvrzení obžalovaného o zdravotním stavu Klárky. Tedy o tom průjmovém onemocnění. V případě Moniky je to stejné,“ uvedl soudní lékař Marek Dokoupil. „Nebyly žádné známky poleptání sliznice jícnu a dutiny ústní,“ dodává znalec.

    Zbývá se tedy jen zeptat – co se dělo dlouhé hodiny před tím, než Kramný zjistil, že jsou holky mrtvé?

    Znalci rozcupovali výpověď Petra K. Znalci rozcupovali výpověď Petra K. | archiv Blesku

tgbb. ( 7. ledna 2016 11:55 )

V právním státě by tyhle sra.čky nestačily ani na obvinění.

truchliicii.petr.k. ( 7. ledna 2016 09:28 )

nevinen - prospal celou vrazdu

rumungro ( 7. ledna 2016 05:57 )

Petříčku vstávej,dneska máš svůj šťastný den.Dnes tě pustí konečně domů,za maminkou,za milenkou-jistě společně půjdete navštívit hrob Klárky a dáte tam čerstvé květiny.Určitě se těšíš,neb toho rozumu jsi moc nepobral.

elan2 ( 6. ledna 2016 10:48 )

 Kde je můj názor? Cenzura?

panbaron ( 6. ledna 2016 09:54 )

holky strkaly prsty do zasuvky a on ma jit sedet??

Zobrazit celou diskusi