Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Znalec o smrti Moniky a Klárky přinesl 10 vysvětlení o elektřině: Jak mohla vraždit!

  • Autor: oj,shp - 
    9. 7. 2015
    05:00

    Případ vraždy Moniky (†36) a její dcerky Klárky (†8) je zapeklitý. Obě byly podle všeho zabity elektřinou, což ve středu poprvé přiznal Petr Kramný (37), manžel a otec, který je z jejich vraždy obviněný. U ostravského soudu ve středu padla spousta odborných elektrotechnických termínů, nad kterými si normální člověk lámal hlavu. Dlouholetý soudní znalec v oblasti elektrotechnika ing. Karel Benda přeložil čtenářům Blesku odbornou terminologii, která u soudu zazněla.

  • 1.O typech spotřebičů

    Pokoj smrti, kde turistky zemřely. Pokoj smrti, kde turistky zemřely. | Foto: David Malík, archiv Blesku
    Znalec u soudu: "Elektrická síť v Egyptě je stejná jako u nás, musí být navržena tak, aby byly osoby chráněny. U elektrických spotřebičů třídy 1 je ochranný kolík, když se dostane napětí na kostru, dojde ke zkratu. U elektrických spotřebičů třídy 2 je zase dvojitá izolace, takže by také nemělo dojít ke zranění. Koupelny jsou zařazeny do prostředí rizikového, je tam větší nebezpečí.

     

    Karel Benda: Spotřebiče 1. třída jsou ty, které mají kovový povrch. V odborné hantýrce se mu říká kostra. Pokud by se napětí dostalo na kovové části a ty začaly probíjet, jsou spojeny s ochranným kolíkem na zásuvce a proud se vypne. Příkladem spotřebiče 1. třídy je třeba vařič. Spotřebiče 2. třída mají kovové části tak dobře izolované, že s nimi člověk do kontaktu nepřijde. Označují se dvěma čtverci a jde třeba o fén.

  • 2.O výpočtu smrtícího proudu

    … nožem či plíškem vyšrouboval ze zásuvky dráty… … nožem či plíškem vyšrouboval ze zásuvky dráty… | Foto: David Malík, archiv Blesku
    Znalec u soudu: "Světelný jistič je na 6000 miliampér, tzn. jističe nefungují při úrazu elektrickým proudem. 1200 ohmů je impedance lidského těla, tzn. smrt přichází asi u 183 miliampér. Důležité je také, kudy proud prochází. Nejnebezpečnější je z levého chodidla směrem do pravé nohy, protože proud pak prochází srdcem a způsobuje tak fibrilaci.

     

    Karel Benda: "Jde o to, jaký odpor klade lidské tělo elektrickému proudu, který by do něj měl proniknout. Jde o individuální věc. Například zrohovatělá kůže dlouholetého pracovníka v zemědělství bude klást podstatně větší odpor než jemná dětská kůže. Obecně ale lze říct, že odpor lidské kůže je těch 1200 ohmů. Tato hodnota lze využít k výpočtu, jaký proud tělem projde. Pokud vezmeme napětí 220 voltů a vydělíme je těmi 1200 ohmy, vyjde nám 0,183 ampér, tedy 183 miliampér.

  • 3.O impedaci

    Petr K. s Klárkou na jiné dovolené v Egyptě Petr K. s Klárkou na jiné dovolené v Egyptě | Facebook
    Znalec u soudu: "Impedance se mění 1 kiloohm do 10 kiloohmů. Když stojím na dlaždičkách ve sprše, záleží na vlhkosti, teoreticky může být i nula ohmů. Náhodný úraz v případě Moniky a Klárky je velmi nepravděpodobný v prostředí pokoje. To je prostředí nevodivé, vysoká impedance, riziko úrazu je téměř nulové."

     

    Karel Benda: Impedance je odpor při průchodu střídavého proudu. Znalec mluví o odporu různých materiálů v pokoji a koupelně. Například mokré dlaždičky nekladou proudu v podstatě žádný odpor, zatímco koberec velký. Proto je pravděpodobnost úrazu v pokoji nízká, zatímco v koupelně vyšší.

  • 4.O přechodovém odporu

    Petr K. je obžalován z vraždy manželky a dcery. Přesto to vypadá, že má dobrou náladu. Petr K. je obžalován z vraždy manželky a dcery. Přesto to vypadá, že má dobrou náladu. | Blesk - Martin Sekanina, Zbyněk Pecák
    Znalec u soudu: Napětí je dáno napětím sítě, takže je konstantní, jde tedy hlavně o velikost el. proudu. Pakliže je napětí od 220 V, dá se přechodový odpor zanedbat, protože způsobuje průraz.

     

    Karel Benda: Přechodový odpor je odpor mezi dvěma materiály, například v zásuvce. Jde o minimální hodnotu, proto znalec u soud říká, že ji lze zanedbat. Bývá to zhruba 0,1 ohmu. Když si připomeneme, že lidská kůže klade odpor 1200 ohmů, vidíme, že s přechodovým odporem nemá v tomto případě smysl počítat.

  • 5.O možném použití spotřebičů

    2155984:full:true:trueZnalec u soudu na otázku, zda bylo možno použít k vraždě nabíječku nebo holicí strojek, odpověděl: Tam záleží na tom, že v nabíječce je adaptér, který to snižuje stejnoměrně.

     

    Karel Benda: Do nabíječky vstupuje střídavý proud a vystupuje z ní stejnosměrný. Napětí je pro usmrcení člověka příliš nízké. Naopak v kabelu od holicího strojku je 220 V, s tím by to šlo.

  • 6.O tvaru proudové známky

    Mrtvá Monika (†36) a Klárka (†8) Mrtvá Monika (†36) a Klárka (†8) | Ladislav Křivan, archiv Blesku
    Na otázku, jak vznikla popálenina 7x 1 cm na těle Moniky K., znalec u soudu odpověděl: "Tou živou částí se mohlo pohybovat."

     

    Karel Benda: "Obhájkyně naráží na to, že tvar proudové známky není typický. Znalec reaguje tím, že pachatel mohl s drátem v průběhu útoku mírně pohybovat."

  • 7.O možném provedení vraždy

    Hotelový pokoj Hotelový pokoj | Foto: David Malík, archiv Blesku
    Znalec u soudu: "Pokud k tomu došlo následně, mohlo k tomu dojít na posteli, u té starší jsou zjevné stopy, u Klárky se našla jedna stopa, druhá ne. Takže třeba ruka. Kdybychom uvažovali nohu, tak ten proud je ještě blíže. Pokud bychom vycházeli z toho, že ležely společně ve fyzickém kontaktu, tak by potom nic nebránilo tomu, že by variantou mohl být dvoupólový dotyk za blízkého fyzického kontaktu. Pak je to totéž jako v prvním případě, je to, jako byste měli dvě impedance.

     

    Karel Benda: "Vrah mohl přiložit dráty na Moniku, pokud by se jí Klárka dotýkala větší plochou a na více místech, tedy třeba rukou a nohou, zemřela by také."

  • 8.O elektroinstalaci v Egyptě

    Vraha mohla zaujmout elektroinstalace zabudovaná do čelní desky nočního stolku. Sňal nepřipevněnou desku… Vraha mohla zaujmout elektroinstalace zabudovaná do čelní desky nočního stolku. Sňal nepřipevněnou desku… | Foto: David Malík, archiv Blesku
    Znalec u soudu: "Za tím nočním stolkem je změť drátů, ale to nejsou tak závažné závady, odporují našim předpisům, ale neohrožují bezpečnost." Jde třeba i o jinak značené dráty. Jističe pro osvětlení jsou 6A, pro zásuvky 10A, fibrilaci způsobuje 100mA, toho si jistič vůbec nevšimne, ten je tam od toho, aby nedošlo k požáru apod. Proti úrazu chrání pouze chránič, a to pouze u jednopólového dotyku.

     

    Karel Benda: Dráty za nočním stolkem nebyly samy o sobě nebezpečné, aby způsobily úraz. V pokoji nebyly vodivé materiály jako třeba radiátory, kovové postele atd. Znalec zmiňuje také, že jistič před smrtí elektrickým proudem neochrání, protože pracuje s mnohem vyššími hodnotami. Je třeba mít tzv. chránič.

  • 9.O proudovém chrániči

    Začíná třetí den soudu. Začíná třetí den soudu. | Blesk - Martin Sekanina, Zbyněk Pecák
    Znalec u soudu: V takovém případě proudový chránič nefunguje. Tzn. nevyhodí se pojistky atd. Z fotodokumentace vyplývá, že tam ty proudové chrániče nejsou. K dvoupólovému dotyku přitom může dojít i v nevodivém prostředí, třeba v pokoji – je tedy možno tak usmrtit člověka. Jednopólový dotyk se z fáze uzavírá do země. "Toto jsem v pokoji vyloučil," uvedl znalec. "Něco jiného je v koupelně. Člověk se musí dotknout živého vodiče a mít cestu do země pro proud. Kdyby člověk stál na mokré podlaze, může dojít k průchodu proudu.

     

    Karel Benda: Chránič je součástka, která by měla člověka ochránit před úrazem elektrickým proudem. Pokud dojde k jednopólovému dotyku, je proud, který do těla vstupuje a vystupuje jiný, protože vstupuje "drátem", ale vystupuje tam, kde najde cestu, obvykle do země. Je jasné, že se děje něco špatného a chránič obvod vypne. U dvoupólového dotyku tomu tak není, protože proud vstupuje "z fáze" a vrací se "nulákem", tedy zdánlivě tak, jak má. Chránič ovšem, jak se zdá, v Egyptě nebyl. Jednopólový dotyk je v pokoji nepravděpodobný, protože by laicky řečeno neměl proud kam odejít. V koupelně je to jiná věc, tam by mohly být mokré dlaždičky.

  • 10.O jednopólovém a dvoupólovém dotyku

    Výslechy znalců pokračuje soud s Petrem K., který je obviněn z vraždy Moniky (†36) a Klárky (†8). Výslechy znalců pokračuje soud s Petrem K., který je obviněn z vraždy Moniky (†36) a Klárky (†8). | Foto: Z. Pecák, M. Sekanina, archiv Blesku
    Znalec u soudu: Když proud vnikne (ukazuje na místo, kde k tomu mělo dojít u Moniky), tak je kratší dráha, proud je větší. Člověk, který leží a dojde k dvoupólovému dotyku, tak je dle znalce bez šancí na přežití. "Ve všech případech nám to vycházelo, že ty proudy jsou dostatečné k tomu, aby mohly usmrtit člověka." Dotyk může být jednopólový nebo dvoupólový. "Dvoupólový je, když mám fázi a mám nulový vodič –
    Petr K. je obviněn z vraždy manželky a dcery. Zabít je měl elektřinou. Petr K. je obviněn z vraždy manželky a dcery. Zabít je měl elektřinou. | Blesk/Facebook
    uřežu prodlužovací šňůru, odizoluji dráty, přiložím na tělo oba konce.

     

    Karel Benda: Jednopólový dotyk je takový, kdy člověkem prochází fáze a proud vyjde do země. U doufázového dotyku se člověka dotýká drát s fází i tzv. nulák.   

honza1956 ( 11. července 2015 00:37 )

No ty jsi opravdu "odborník".Dokonce víš, že existují chrániče.Myslíš si snad,že jsou používány v Řecku ? Uvědomnuješ si, že tělo člověka (zrovna tak jako jiného vodiče) se vlastně stává spotřebičem?

pavucinka ( 10. července 2015 17:54 )

zajímavé, že někteří jedinci vůbec trochu ovládají to PC, ale jejich IQ je zjevně katastrofa. Jsou nemocní psychicky, opilí, či co? Škoda mznečištěného předloženého prostoru.

maria2 ( 9. července 2015 14:43 )

vylezl jako inteligentní člověk, ale dle tvého vyjádření to nehrozí...jedině tě ještě zavřít s Kramným na doživotí a to by vám dvěma spolu bylo moc dobře, jo "prudce inteligentní dvojka"

maria2 ( 9. července 2015 14:41 )

vendetta:Tady řešíte dementi Kramnýho,kterýho si na vás český ovce,který sežerou úplně všechno vymyslel tenhle Pleskžumpa,aby měl minimálně dva roky co možná největší počet výtisků a předražený reklamy na jeho webových stránkách díky sledovanosti právě kvůli případu Kramný,místo toho aby jste řešili závažný problémy,od kterých chce Žumpa právě i díky Kramnýmu a jiným "neuvěřitelným" causám odvést pozornost,jako je například opravdu ožehavá otázka těch špinavců,co nám jich sem chtějí nas.rat a toho,jak si necháte od EU a amerických teroristů s prominutím sr.át do huby.Řešte podstatný věci,který se dotýkají přímo vás,vašich dětí a nenechejte se oklamat,vždyt tohle všechno je jen hra,mistrně vymyšlená právě na ovce spasoucí cokoli...Proč myslíte,že pod články ohledně Cikánů,afrických a muslimských špinavců nejsou už diskuse?Všechno je velmi mistrně promyšlený a kvalitně řízený tak,aby to vyhovovalo komu?Obyčejným lidem??? Začněte přemýšlet...Jinak to tady půjde do haj.zlu všechno velmi brzy a věřte,máme k tomu nakročeno..Co se samotnýho Kramnýho týče...no,kdo věří,že ten chudák je vinnen,je úplnej magor a měl by se nechat léčit..Čtěte ty články co píše Žumpa pozorněji.Pak vám neunikne,s jakým nadšením,dalo by se říci přímo s krvelačností píšou každej odstavec.Kramný si opravoval zásuvky!!!! Je vinnen!!! Důkazy hovoří proti Kramnýmu,je vinnen!!!Kramný byl na Moniku hrubý,je vinnen!!! Kramný to,Kramný támhleto....Zeptal se někdo Kramnýho na to,jak se cítí poté,co mu nějakej vyfetovanej mohamedán v tom hotelu otrávil manželku-byt ta ku.rva za moc jako manželka nestála,ale měl ji rád a dceru?Zajímá někoho osud toho člověka?Soudkyně-veřejností jasně zfanatizovaná figurka,státní zástupce..o tom ani nemluvě,policie...všichni..Hnus,začínám přemýšlet nad tím,že si asi tady ty nakažený negry,Araby a Cikány asi fakt zasloužíme,za to,jakej jsme národ.Hnus!!! vendetta, co se týče tvého názoru na Kramného, tak tebe strčit zpět do vag.iny a znovu pře.sou.loužit, tak bys možná vyl

franta43 ( 9. července 2015 11:52 )

"Pokud dojde k jednopólovému dotyku je proud, který do těla vstupuje a vystupuje jiný... " tato věta je nesmysl. Nejspíš to novinář blbě pochopil. Znalec to myslel tak, že pokud dojde k jednopolovému dotyku, tak proudy fázovým a nulovým vodičem v chrániči jsou různé. Za normálních okolností musí být stejné. Chránič porovnává proud který teče do spotřebičů s proudem který ze spotřebičů vychází. Pokud se liší tak je to tím, že někde jde proud z fázového vodiče do země. Což je porucha samozřejmě. Třeba přes člověka když se dotkne fáze. Ale pořád platí 1. Kirchhoff takže ta vaše věta je nesmysl. Samozřejmě že co těla vstupuje taky z něj vystupuje.

Zobrazit celou diskusi