Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

7 největších rozporů v obhajobě Petra K.: Chtěl se zabít a umí s elektřinou?

Autor: simao, ljš, ČTK - 
29. června 2015
17:22

Od smrti Moniky a Klárky na dovolené v Egyptě dnes Petr K. poprvé promluvil před soudem, jak podle něj jeho žena a dcera zemřely. Popisoval jejich poslední okamžiky, odpovídal ale i na dotazy, jaké má znalosti práce s elektřinou, či zda se chtěl někdy sám zabít. V jeho výpovědi se objevilo i několik rozporů oproti tomu, co pronesl dříve.

Petr K. stanul poprvé u hlavního líčení v případu, který sleduje celé Česko. Odpovídal na otázky soudkyně Renáty Gilové, státního zástupce Víta Legerského i své obhájkyně Jany Rejžkové. Vzpomínal při tom na osudnou noc, kdy Monika s Klárkou zemřely v hotelu v Hurghadě.

1. Hádali se s manželkou Monikou?

„Manželka se mi neodcizovala. Neodmítala mě jako muže,“ uvedl Petr K. „Manželka mě nezklamala. Kdybych byl zklamaný, neplánoval bych koupi domu a dovolenou. Nezklamala mě ani v Egyptě,“ pokračoval. „Nejsem žádný patologický žárlivec. Jsem zdravě žárlivý,“ uvedl u soudu Petr K. Poznamenal, že si prý Monika psala přes Facebook s animátorem z předchozí dovolené.

A právě kvůli Facebooku měli prý spory. Monika na něm byla v kontaktu s řadou lidí. Týden po smrti své ženy na nahrávce na webu tn.cz mluvil Petr K. dlouze o tom, proč se hádali, a z nahrávky bylo zřejmé, že na svou ženu opravdu velmi žárlil. „Žádné hádky, žádné neshody mezi námi nebyly,“ tvrdil však dnes Petr K. soudu.

2. Chtěl se zabít?

Petr K. přišel v Egyptě o Moniku i dceru Klárku. „Moje holky nemůže nikdy nikdo nahradit. Mojí jedinou možností je očistit své jméno. Kdybych ublížil svým holkám, tak bych se přiznal. Raději bych se zabil,“ říkal u soudu.

Státní zástupce Vít Legerský v obžalobě uvedl, že Petr K. vystavil svou rodinu účinkům elektrického proudu a poté „nenašel odvahu sám sebe usmrtit, potom po dobu asi 10 hodin konstruoval příběh, který by toto vysvětlil“. Když se ptala Petra K. na sebevražedné sklony jeho obhájkyně Rejžková, uvedl: „Pokud vím, tak jsem nikdy takhle nepřemýšlel, nikdy jsem se neléčil, ani v mládí.“

Anketa
Petr Kramný je podle mého názoru
počet hlasujících: 49213
Anketa
Petr Kramný je podle mého názoru
vinen
78 %
nevinen
22 %
počet hlasujících: 49213

3. Proč nezavolal lékaře ani delegátku

Petr K. u soudu nadále trval na tom, že Moniku s Klárkou nezabil. Poukázal na to, že všichni měli zdravotní problémy, měli však prý s sebou prášky - Antinal. Zvraceli a měli průjem, zůstali však v hotelovém pokoji, kde polehávali. Petr K. šel po poledni a večer doplnit vodu.

Státní zástupce Legerský se Petra K. ptal, zda si Monika s Klárkou stěžovaly na bolesti. „Na bolest vyloženě ne. Jenom že jim bylo zima, zvracely atd. O Klárce nevím, že by měla zimnici, jen Monika,“ uvedl Petr K.

Legerský se následně snažil zjistit, proč Petr K. nezavolal lékaře, když měla celá rodina zdravotní potíže. Ptal se, zda měl Petr K. kontakty na lékaře a informace, kam se obrátit v případě zdravotních potíží. Obžalovaný tvrdil, že ano - v cestovní kanceláři jim prý dali letáček, ale delegátka jim doporučila volat nejprve jí. „Lékaři tu jsou vydřiduši,“ tvrdila prý podle Petra K. Pak ale dodal, že neměl ani kontakt na delegátku, ten prý získal až po smrti Moniky a Klárky.

 
7:40
29. 6. 2015

Dobré ráno, Česko, vítáme vás u dnešního prvního dne dlouho očekávaného procesu s Petrem K. obžalovaným z dvojnásobné vraždy jeho manželky Moniky a dcery Klárky. Pondělí je vyhrazeno na výslech obžalovaného. „Od 30. června do 2. července budou vyslýcháni svědci z řad příbuzných, známých či spolupracovníků. Od 3. července budeme pokračovat výslechem soudních znalců a čtením listinných důkazů,“ uvedl mluvčí krajského soudu Dalibor Zecha. Soud je naplánován i na úterý 7. 7. a středu 8. 7. Pak přichází v úvahu například odročení za účelem doplnění dokazování či vynesení rozsudku.

 
7:58
29. 6. 2015

Soud má začít v půl deváté, už hodinu před tím ale před síní čekala advokátka pozůstalých Klára Long Slámová. O něco později dorazila i advokátka Petra K. Jana Rejžková. To jsou dvě ze tří žen, které rozhodnou o osudu obžalovaného - více si o nich můžete přečíst zde>>>.

 
8:00
29. 6. 2015

Klára Long Slámová zastupuje pozůstalé po mrtvých Češkách. Od začátku byla přesvědčena o vině Petra K.

 
8:02
29. 6. 2015

„Moji rodiče za mnou stojí. I další přátelé a kamarádi,“ řekl jen pár dnů před soudem Petr Kramný. K soudu mezi prvními dorazil nevlastní otec Petra K. Karel R.

 
8:04
29. 6. 2015

V soudní síni už je i spis k případu - byl tam dovezen na nákupním vozíku!

 
8:05
29. 6. 2015

Dlouho před začátkem jednání čekala u soudu také Jana Rejžková - advokátka obžalovaného. Na chodbě si s úsměvem povídala s otcem Petra K.

 
8:11
29. 6. 2015

Zítra bude mezi svědky vypovídat i matka a sestra Petra K., dále také otec i bratr zavražděné Moniky. Všichni dnes z tohoto důvodu u soudu chybí - do síně mohou až po výslechu.

Kompletní online

4. Nejasnosti, kdo spal ve které posteli

Petr K. si u soudu vzpomněl na řadu věcí. U některých však při křížovém výslechu soudkyně váhal. „Všiml jsem si, že Monika tolik nechodí na záchod. Klárka si ke mně přelezla. Monice byla hrozná zima, mně vedro. Postupem času jsem si všiml, že Monika leží na kraji postele u okna a Klárka u mě. Polehávaly,“ uvedl Petr K. ve své výpovědi. 

„Šel jsem k posteli z pravé strany a vzal jsem si polštář z čela postele. Klárka tam ležela, dal jsem přes ni pravou nohu a říkám ,Klári, posuň se'. A ona nereagovala, byla úplně studená...,“ uvedl petr K. a u soudu se rozplakal.

Když se ho ptala znovu soudkyně, dlouho mlčel, poté mluvil hodně potichu. Klárka prý spala na stejné posteli s matkou blíž k oknu, on spal sám, ale přesně si to nepamatuje. Soudkyně pokračovala: „Kdy došlo k přemístění Klárky od matky do druhé postele?“ Petr K. odpověděl, že si nepamatuje přesně. Soudkyně na něj naléhala, ať řekne alespoň denní dobu. Petr K. mlčel a působil značně nervózně. „Pane obžalovaný, říkáte velké podrobnosti a nedokážete si vybavit, v jakou denní dobu se dcera přesunula?“ drtila Petra K. soudkyně.

5. Kdy naposledy slyšel Klárku mluvit? Manipuloval s tělem?

Soudkyně také uvedla, že podle soudních znalců po smrti Kláry někdo manipuloval s tělem - asi 10 hodin po smrti. A to tak, že ji otočil z polohy, kdy ležela na břiše, na záda. Petr K. tvrdil, že s tělem nemanipuloval. A snažil se vysvětlit, že Klárka nemohla umřít na břiše, protože pak by jí ruce netrčely před sebe.

Soudkyni zajímalo i to, kdy nejpozději předtím, než šel Petr K. rodině pro vodu, vnímal, že jeho dcera mluvila ze spaní. Petr K. odpověděl, že netuší. „Takže vy si tady poměrně detailně vzpomínáte, ale nedokážete říct, kdy jste naposledy viděl nějaký projev dcery? Jestli to bylo v řádech minut, hodin...?“ Petr K. odpověděl jen velmi potichu, že neví.

6. S elektrickým proudem neumím, tvrdil Petr K.

Petr K. je obžalován, že Moniku s Klárkou zabil za použití elektřiny. Pracoval přitom v nošovické automobilce. „Nemám vůbec zkušenost v práci s elektřinou, v práci jsem nepotřeboval žádnou znalost v tomto oboru. Když nám doma jiskřila zářivka, tak Monika volala otci. Nebyl to koníček ani záliba, maximálně jsem vyměnil žárovku,“ uvedl Petr K. u soudu. „Já jsem vyučen jako opravář strojů a zařízení - tříletý obor, hydraulika, věci, které se používají na šachtách, vzduchové ventily atd. Nikdy nic s elektřinou,“ uvedl obžalovaný.

Na dotaz státního zástupce, že absolvoval kurz svařování elektrickým obloukem, Petr K. reagoval: „Kurz zahrnoval teorii a praxi. I otázky bezpečnosti práce.“ Když se Petra K. ptala na elektřinu advokátka Rejžková, uvedl: „Na školení jsme se vůbec nedozvěděli o účincích elektrického proudu na lidský organismus.“ Státní zástupce Legerský se ptal Petra K. také na to, zda si dělal elektřinu sám u sebe doma.

Video Dle obžaloby chtěl Petr K. zabít i sám sebe, ale nenašel odvahu - Blesk TV
Video se připravuje ...

7. Chtěl utéct z Egypta bez souhlasu policie?

Petr K. po smrti Moniky a Klárky nuceně zůstával v Egyptě. „Činil jste nějaké přípravy, abyste opustil Egypt bez souhlasu policie?“ zajímalo dnes soudkyni Gilovou. „Je pravdou, že mi kamarád Stanislav Š. posílal nějaké mapy, jak bych se z Egypta dostal po moři,“ přiznal Petr K. 

„Seznámil jsem se s mužem, který v Egyptě provozuje potápěčskou školu. Dal jsem mu v přepočtu 7000 korun na zajištění letenky,“ uvedl přitom při dřívějším výslechu Petr K. Dnes nic takového neřekl. Soudkyně se proto ptala na tento rozpor. „Proč jste to teď, pane obžalovaný, neuvedl, že jste dělal konkrétní kroky? Vy to tady stavíte, že to byly jen řeči,“ uvedla soudkyně. Petr K. oponoval, že si na to nyní nevzpomněl. „Pane obžalovaný, to jsou zásadní věci, jestli jste si opatřoval letenku,“ uvedla soudkyně.

Slámová: Petr K. se sám usvědčuje

Právní zástupkyně rodiny Klára Long Slámová uvedla, že státní zástupce a policie při vyšetřování shromáždili mnoho listinných důkazů, znaleckých posudků i svědků. „V neposlední řadě je velmi zásadním důkazem výpověď obžalovaného, který se de facto sám usvědčuje v některých pasážích,“ míní Slámová. Podle ní jsou důkazy jednoznačné.

„K tomuto soudu jdu jako ke každému soudu s očekáváním nestranného, spravedlivého a objektivního projednání celé kauzy,“ řekla před zahájením líčení právní zástupkyně Kramného Jana Rejžková. Uvedla, že Kramný tvrdí, že by chtěl znát pravdu. „Bohužel možná naivně očekává, že se tu pravdu dozví v rámci tohoto hlavního líčení. Nedoví,“ řekla.

terezice.palice ( 30. června 2015 06:47 )

Hahaha, pratele - milence? Mam v pratelich hodne chlapu, mozna vic nez zenskejch, a ani jeden neni muj milenec. Jeden teda jo, muj partner. Proc by meli vyslychat pratele z nejakyho fejsbuku, vzdyt sam kramnej uvedl, ze jich hodne neznala. predpokladam, ze komunikaci z fb zajistili a realny pratele proverili. oni zas uplne pitomi nejsou.

xindlceskej ( 30. června 2015 06:47 )

Česko je K,U.N-D=A,H_Á,R ! Tenhle proces je po právní a systémové stránce normální fraška, jen ukázka jak to v xindlčesku doopravdy funguje! Ve vyspělé Západní společnosti by se tohle nemohlo stát! Žádná vazba ani soud by nikdy nebyl! A je jedno jestli to ten Kramný doopravdy udělal nebo ne!

peecek ( 30. června 2015 05:19 )

 99% vrahů před soudem zapírá. VRAH!!Kramný spadá tedy do většiny.

metafora ( 30. června 2015 03:33 )

Ano. Nebo tu hotelovou sousedku, co slyšela od nich hlasy. Jistě ji má hotel uvedenou, ale bude to cizinka a taky se nehodlá zaplést, jako další. Škoda. Hlavní fotografka byla žena, alespoň tak byla na portálu uvedena jako ženské jméno, jinak muži a nafocovala i přes inzeráty. Tam poznala toho egypťana, proto se po roce hrnula asi zase zpátky, když on chtěl na SR.

nejsemadrenalin ( 30. června 2015 03:19 )

Verka1 Souhlasim. Proc nevyslychaji jeji pratele-milence, kterych mela na Facebook vic nez dost. A fotografa ktery ji poridil fotografie s kterymi chtela prorazit diru do sveta. Muselo ji znat vice muzu ( vypadala na to ) a najednou nikdo nikde. Boji se zaplest do celeho pripadu ? Na to Pani soudkyne asi zapomnela !

Zobrazit celou diskusi