Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mimika Petra K. u soudu: Úsměvy, slzy i kamenný výraz

Autor: red - 
29. června 2015
11:41

Soudný den Petra K. nadešel. Dva roky se na něj připravoval ve vazbě. Škála jeho emocí, mimiky a gest je pestrá už od prvního okamžiku. Jak se mění jeho tvář, co z ní lze vyčíst?

Petr K. odhodlaně nakráčel do soudní síně, potutelně se usmíval a vypadal sebevědomě. Pak se kývnutím hlavy zdravil s příbuznými a na jeho tváři nebyl vidět ani smutek či lítost, ani výčitky. Jakmile se ale dostal ke slovu, nasadil masku a začalo divadýlko.

Petr K. se svou obhájkyní Janou Rejžkovou. Petr K. se svou obhájkyní Janou Rejžkovou. | Blesk - Martin Sekanina, Zbyněk Pecák

Kramný si několikrát odkašlal a začal svou obhajobu srdceryvnou řečí. „Jsou to téměř dva roky, co tu nejsou. Pamatuju si na to, jako kdyby to bylo včera - den, který mi změnil život. Už nikdy neuvidím ten radostný a šťastný výraz ve tváři Moniky a Klárky, když třeba Klárka vyhrála soutěž. Měli jsme naplánovanou společnou budoucnost, z toho všeho nezbylo nic. Jenom ve mně nějaká prázdnota a smutek. Nedal jsem to na sobě znát, ale ten smutek v sobě mám,“ Kramnému začal přeskakovat hlas.

„Moje holky nemůže nikdy nikdo nahradit. Mojí jedinou možností je očistit své jméno. Kdybych ublížil svým holkám, tak bych se přiznal. Raději bych se zabil!“

Když mluvil o spolupráci s policií, začaly s ním cloumat emoce. „Chtěl jsem znát pravdu,“ dodal se slzami v očích. Poté se Kramný rozbrečel a k soudní síni se otočil zády. O jeho nevině prý svědčilo i to, že „chtěli koupit dům a plánovali další dítě“. Monika krátce před dovolenou našla větší byt a Petr K. začal vyřizovat hypotéku.

Popisy bez emocí

Když se Petr K. dostal k popisování událostí předcházejících smrti manželky a dcery, opět změnil výraz. Soustředěně bez nějakých větších emocí podrobně popisoval, jak se měli na dovolené. Petr K. si pamatoval každý detail z dovolené, a to přesto, že se vše odehrálo před dvěma lety. Dokonce i to, co dávali v televizi nebo kdo si dával co k večeři! „Pustili jsme si televizi, asi tam byl nějaký hudební kanál,“ říkal. „Monika si dávala zeleninový salát a víno. Já jsem nevečeřel, byl jsem přesycený. S Klárkou jsme si dali nealko pití.“ Ze dne smrti manželky a dcery už jeho vzpomínky ale tak jasné nebyly. On sám to zřejmě přisuzuje otravě, což je verze, za kterou stále stojí.

Petr K. se během výpovědi snažil naznačit, co se stalo a co naopak ne. „Věci v kufrech jsme měli různě, něco v jednom, něco v dalším - dala to tam Monika.“ Kramný tím chtěl patrně naznačit, že si s sebou nemohl propašovat žádný vražedný nástroj!

Dále popisoval, jak si v den smrti všiml, že voda v lahvi, kterou přinesl dříve, je zakalená. „Napil jsem se, měla kovovou pachuť, hned jsem to vyblil,“ prohlásil. Je tedy zřejmé, že podle něj byl jed v balené vodě. Naopak verzi policistů dosvědčuje část výpovědi Petra K., ve které uvedl, že už při příjezdu rodinu štvalo, že jsou v pokoji postele oddělené stolečkem. Chtěli je údajně přirazit k sobě, ale zjistili, že jsou v nich elektrické dráty.

Přes pláč nebyla slyšet slova

Nejvíce emocí ale Petr K. projevil při popisování situace, kdy našel svou mrtvou dcerku a manželku. „Klárka tam ležela, dal jsem přes ni pravou nohu a říkám ,Klári, posuň se'. A ona nereagovala, byla úplně studená...,“ Kramný se opět rozplakal, přestal mluvit a zajíkal se. „Nevěděl jsem, co mám dělat, vyskočil jsem,“ Kramný se opět odmlčel a utřel slzy. Další slova mu nebyla rozumět a jeho výpověď musela tlumočit soudkyně.

„Klárka měla levou ruku pod bradou a pravou ruku podél břicha, snažil jsem se jí dávat umělé dýchání. Šel jsem za Monikou,“ další pauza a další slzy. Kramný také popsal, jak se snažil obě oživovat. Klára Long Slámová celé divadlo pobaveně sledovala. Tu Petr K. předtím nařknul z toho, že ho „dehonestovala před celým národem a poškodila jeho jméno“.

Pomlouvá sestru, obviňuje Moniku

Nejvíce zarážející je fakt, že i když bylo celé rodině podle slov Petra K. špatně, nikoho nenapadlo zavolat doktora. A to ani poté, co Monika s Klárkou byly mrtvé. „Nevěděl jsem, co mám dělat. Volal jsem rodičům. Nevím už, máma mi asi poradila, abych volal na pojišťovnu, aby mi nějak pomohli,“ uvedl Kramný. Nakonec ho odvezli do nemocnice. I doktoři si prý mysleli, že se otrávili z jídla či pití. Kramný se při popisování svého pobytu v nemocnici začal znovu zajíkat a rozbrečel se. Věcí po holkách se zbavil prý proto, že mu to poradili psychologové.

Kramný nezapomněl zmínit, že existuje možnost, že celou rodinu otrávila sama Monika. U soudu pomlouval i svou sestru a naznačil, že se proti němu obrátila kvůli majetku. V podstatě z celé jeho výpovědi nepřímo vyplývá, že on žádnou chybu neudělal, ale za vše můžou ostatní, přičemž se nestydí u soudu pomlouvat ani vlastní rodinu.

Poté, co Kramný ukončil výpověď, přišel čas na dotazy. Vzhledem k tomu, že na to obžalovaný nebyl připravený, začal si někdy protiřečit. Když soudkyni odpovídal na dotaz ohledně možné nevěry jeho manželky, uvedl, že takovou informaci sice dostal, ale příliš se jí nezabýval. „Vždycky tvrdím, že vztah je založený na důvěře,“ dušoval se Kramný před soudkyní. Následně ale přiznal, že Monice zkontroloval Facebook, když se doma zapomněla odhlásit. A to včetně zpráv! Po manželce pak požadoval vysvětlení ohledně neznámých mužů, které měla v přátelích. Monika mu pak dala k jednomu svému účtu přístup a on soudkyni přiznal, že ho kontroloval. Prý Monika byla naivní a on to dělal pro rodinu kvůli ochraně soukromí... Kramný také tvrdil soudkyni, že o žádných psychologických problémech Moniky nevědel, pak ale uvedl, že ji k psychologovi vozil, ale doma o tom nemluvili.

Soudkyně se pustila do Kramnýho

Divadýlko Kramného zřejmě prokoukla i zkušená soudkyně Renata Gilová. Té se nezdá, že Kramný rodinu nevzal k lékaři. Když na další dotaz Kramný odpověděl, že doklady měly v obálce zamčené v kufru a klíček od něj v tašce od foťáku, soudkyně se neudržela. "Vy, těžce zasažen, jste se tam zhroutil, museli vás roztřeseného odvádět a ještě jste stihl si tam vzít klíče od kufru, vzít doklady o pojištění a byl jste schopen volat matce a pojišťovne," řekla rázně. Kramný je rozhozen a začíná mluvit potichu a nejistě. Podle něho mohly být doklady i jinde. Na další dotaz soudkyně ohledně toho, kdy naposledy slyšel dcerku, odpovídá, že si není jistý. "Takže vy si tady poměrně detailně vzpomínáte, ale nedokážete říct, kdy jste naposledy viděl nějaký projev dcery," zvyšuje hlas soudkyně. Kramný začal kuňkat, jeho divadýlko se začíná hroutit.

Video Začal soud s Petrem Kramným: Do síně nakráčel jako suverén! - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

zhulena.vydra ( 29. června 2015 17:22 )

Smyčka se stahuje 😂😂😂😂😂😂

valesovavera ( 29. června 2015 17:01 )

A vy jste kreten.

valesovavera ( 29. června 2015 16:59 )

Nepíše se püča ,ale ***.Děkuji za hodnocení.

pizzaoo ( 29. června 2015 16:55 )

Podle mě je tento člověk vypočítavý, chladnokrevný a citově absolutně vyprahlý psychopat bez jakéhokoliv svědomí a je to velký narcis. Možná je svým způsobem nemocný, prostě to nemá v pořádku v hlavě ale podle spousty znaků a podle celého vývoje případu musí být každému soudnému člověku jasné, že on to prostě opravdu udělal. Na to u toho člověk ani nemusel být, aby to z jeho chování a osobnosti poznal. Řekl bych, že takový Kajínek je oproti němu úplné neviňátko. Ovšem dokázat mu to, najít skutečně přímé důkazy, usvědčit ho a poslat za mříže na hodně dlouho, to může být velký problém a nemusí se to podařít, zvláště když známe naše soudnictví. Myslím ale že je snad jasné, že nemá mezi normálními lidmi co dělat. Já braljeho případnou nevinu v potaz možná ze začátku, ale postupně jak se začaly odkrývat další a další stránky jeho osobnosti a spousta skutečností, tak už myslím není o jeho vině pochyb. Ale dokázat mu to...fakt sem zvědavý jak tento soudní proces dopadne.

k999 ( 29. června 2015 15:42 )

Je zřejmé že nechápeš, nebo chápat nechceš, což je pravděpodobnější.

Zobrazit celou diskusi