Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Kramný a manžel dcery spisovatele Neffa: Co mají společného?

Autor: ljš, dce - 
19. července 2015
18:48

Pokud Petr K. dvojnásobnou vraždu skutečně spáchal, připomíná jeho chování po činu případ vraždy Ireny Neffové, dcery známého spisovatele Ondřeje Neffa. I její manžel Robert Neff Novák tvrdil, že se snaží dopátrat pravdy a předstíral zoufalství ze ztráty manželky. Co mají společného?

Mezi případem Roberta Neffa Nováka a Petra K. je zatím jeden zásadní rozdíl. První jmenovaný se totiž k vraždě manželky přiznal a byl pravomocně odsouzen k 13 letům vězení, Petr Kramný teď čeká ve vazbě na pokračování soudu. Pokud je Petr K. skutečně vinen, má s Novákem mnoho společného.

1. Předstírané emoce

Jak Novák tak Petr K. veřejně projevovali lítost nad ztrátou manželky a ve druhém případě i dcery. Jejich srdceryvné projevy plné slz měly přesvědčit o tom, že jsou obětí nikoli vrahem.

"Tito lidé mívají dobrou odolnost vůči frustraci, dokážou se snadno a rychle, jak se říká, otřepat. Je to dáno mělkou emocionalitou. Pláčou, smějí se, ale prožívání v jejich vnitřním světě je mělké. Používají mechanismus racionalizace. Vykonstruovanému rozumovému zdůvodnění svého konání nakonec sami věří," vysvětluje toto jednání psycholog Jiří Jelen.

2. Hledání "pravdy"

Tělo Ireny Neffové již leželo zakopané v lese na Berounsku a jediný, kdo to věděl, byl její manžel. Ten však po hrůzném činu vylepoval po Praze plakáty s její fotografií a žádal o pomoc při jejím hledání. Veřejnost žádal o pomoc i na internetu.

I Kramný od začátku prohlašuje, že jeho jediným přáním je zjistit, kdo stojí za smrtí jeho holek. Několikrát v televizi popisoval, jak k úmrtí Moniky a Klárky došlo. Tvrdil, že i jemu bylo špatně a také, že ho zarazilo, že jeho manželka neměla v momentě, kdy ji našel mrtvou kalhotky.

3. Rodina oběti jim věřila

O své nevině dokázali oba přesvědčit nejen značnou část veřejnosti, ale především příbuzné obětí. Neff Novák u rodiny Ireny dokonce po celou dobu pátrání bydlel. Spisovatel Ondřej Neff později řekl, že mu přestal věřit, až v momentě, kdy k nim policie přišla provést domovní prohlídku a odhalila důvody, které je k tomu vedou.

Rodiče Moniky za Kramným ještě dlouho po smrti dcery stáli. Obrátil se proti němu ale Moniky bratr Radmil a sestra Petra K. Lenka. V současné době za ní ale stojí už pouze jeho vlastní rodiče, kteří v jeho nevinu pevně věří.

4. Pokoušeli se svou manželku pošpinit

Neff Novák po odsouzení poslal médiím dopis a v něm litoval svých skutků a omlouval se pozůstalým. Ale neodpustil si jméno mrtvé Ireny alespoň trochu očernit. "Vím však, že ani teď bych nemohl hádce samotné předejít, protože Irena hádky doslova vyhledívala a vyvolávala z jakéhokoliv, i toho nejmalichernějšího a nejzbytečnějšího důvodu. (...) Mohl jsem se jednoduše sebrat a odejít, jako už tolikrát předtím, ve chvíli, kdy na mne Irena začala křičet, ponižovat mě, nadávat a posmívat se mi," napsal v dopise pro lidovky.cz.

Ani Kramný se nestyděl na svou ženu házet špínu co to dalo. Několikrát zdůraznil její zdravotní problémy, které označil za psychické (pravděpodobně měla pouze vysoký krevní tlak), neustále se oháněl její nevěrou a u soudu zazněla i obvinění, že se jjeich dceři nevěnovala jako správná máma.

Vražda Ireny Neffové

25. února 2008 zavolal Robert Neff Novák na tísňovou linku 158. Přestože věděl, že jeho žena Irena je už dva dny po smrti, protože ji on sám uškrtil a tělo zakopal v lese. Dlouhé tři týdny dokázal předstírat, že po manželce pátrá, pak ho policie zatkla a k činu se přiznal. Odsouzen byl na 13 let. Médiím pak poslal dopis plný sebelítosti a obviňování Ireny, kterým se snažil vysvětlit, proč k vraždě došlo. Jejich dceru Dominiku dostal do péče Irenin bratr David.

bum-bec-bum ( 20. srpna 2015 16:09 )

. ___(@@)____ ooO-(_)-Ooo

hrobarkapsa ( 29. července 2015 04:28 )

jojone je křapka všech diskuzí,jen zlo a zlo

jojone ( 28. července 2015 06:43 )

otylie zblbnulie, je tak zblblá z hrozícího odsouzení, že jí to v hlavě přeskakuje, myslí že se spiknul celý egypt a 80% čechů....magorka

otylie.z.bolivie ( 27. července 2015 17:33 )

Chyba v textu se může stát i mně, ale ty máš trvalou vadu mozku a ta se opravit nedá. Pro tebe ty ńoumo:...jak se dá takové hlasování v neprospěch či v prospěch změnit.... A raději na mě nereaguj, nemám ráda vygumované mozky co začnou opravovat jen proto, že jim došli argumenty.

jojone ( 27. července 2015 12:50 )

jak se dá takové hlasování dá...tupá se dá otýlie se dá dá dá...tupá dá blesk napsal že otýlie ráda dá tak to věříme tej blbce všechno,když dá

Zobrazit celou diskusi