Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masožravá bakterie Zdeňkovi likviduje nohu: Začalo to štípnutím a koupáním v moři!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
9. července 2019
11:21

Původně mu mělo moře pomoci od zdravotních potíží. Místo toho bojoval o život a hrozí mu amputace nohy. Zdeněk (63) z Hodonínska odjel s manželkou a vnoučaty do Bulharska. Dva dny před odjezdem jej do nohy štípl jakýsi hmyz. I do takto nepatrného poranění se mu ve vodě dostal vzácný druh masožravé bakterie Vibrio Vulnificus, která je extrémně zákeřná. Může způsobit otravu krve nebo odumření tkáně.

Před lety trpěl Zdeněk (63) potížemi s trombózou v noze. Kvůli tomu jezdí k moři, jelikož slaná voda mu dělá na končetinu dobře. Proto se i letos s manželkou a svými vnuky rozhodl vycestovat do Bulharska. Jejich dvoutýdenní dovolená se ale proměnila v horor. Zdeňkova manželka Milada popsala hrůznou událost pro portál tn.cz, který na přání rodiny nezveřejnil celá jména.

Kvůli trombóze má Zdeněk na noze slabou kůži a končetina je tím dosti náchylná, proto si na ni dává při koupání pozor. Právě proto ani za celý pobyt téměř nešel do vody, jelikož byly velké vlny a Zdeněk měl strach, aby si nohu neporanil, kdyby jej náhodou voda strhla na kameny. Když se dva dny před odjezdem moře uklidnilo, chtěl se alespoň jednou osvěžit. A právě toto rozhodnutí se mu málem stalo osudným.

Než se šel vykoupat, štípl jej do nemocné nohy nějaký hmyz. I takto nepatrné poranění a pouhých dvacet minut v moři stačilo k tomu, aby se mu do těla dostala nebezpečná bakterie Vibrio Vulnificus, která žije ve slané a poloslané vodě. „Od rána měl horečku a zimnici, velice jej bolela noha. Zavolali jsme doktora, který přišel na pokoj a dal mu antibiotika,“ řekla tn.cz Milada.

Když se bakterie dostane do těla, může způsobit otravu krve, závažnou střevní infekci nebo odumírání částí těla. Podle thaj-wanských vědců prý 31 lidí z 93 nakažených zemřelo. Milada řekla, že doktor z Bulharska podáním antibiotik zachránil jejímu manželovi život. Bez léků by na tom byl prý podstatně hůř. Velké pomoci se dočkali také od delegátky zájezdu.

Zdeněk nyní leží v nemocnici v Brně. „Už by neměl být v ohrožení života, ale na noze přišel o kůži. Teď bojuje ze všech sil, aby mu noha zůstala,“ řekla Milada o stavu svého manžela, který je při vědomí a komunikuje s okolím. Jestli mu nohu zachrání, se však s jistotou dozví až v září. „Chtěla bych všem lidem vyřídit, že koupání v moři není nebezpečné, ale ať tam zbytečně nechodí se zraněním. I drobná ranka může způsobit velké potíže,“ dodala Milada.

uspecle ( 9. července 2019 18:30 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

.tg.bb ( 9. července 2019 15:20 )

No vidiš, a důchodce Vácav Klaus nikdy na dovolené nebyl a na žádnou se nechystá Aspoň ho nic nehryzne a noha mu neupadne.

milao ( 9. července 2019 14:13 )

To byla reakce na amant. 😀

milao ( 9. července 2019 14:10 )

No, někdo všemi silami šetří a jede k moři, jiný to zase třeba prochlastá nebo pročudí a jede pak k rybníku.I takhle se na to dá dívat, když tak vidím Váš koment.

3dots ( 9. července 2019 14:04 )

Ty jsi asi pořád pověšená na cecku u maminky, co? Moc přehled o životě nemáš, blbísku, když si myslíš, že chlapi mají v 63 už důchodový věk.

Zobrazit celou diskusi