Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdrcená Eva Michaláková: Dojemný vzkaz synovi Denisovi k narozeninám

Autor: shp - 
13. května 2019
20:13

Před osmi lety jí norská sociálka Barnevernet sebrala obě děti kvůli údajnému zneužívání. I když se nikdy nepotvrdilo, zpátky do péče své syny Eva Michaláková (42) již nikdy nedostala. Nyní její syn Denis slaví 14. narozeniny a ona s ním ani nemůže být. Naposledy ho viděla už tak dávno…

Dnes slaví své 14. narozeniny můj milovaný syn Denísek. Opět jsem letos bez možnosti vidět jej a bratříčka Davídka, slyšet jejich hlásky, vědět, jak se jim daří, jestli se vůbec bratři spolu vídají…“ smutní Eva na sociální síti. A má proč.

Dětí jí sebrali v roce 2011

Norská sociální služba odebrala rodičům Denise a Davida na jaře 2011. Měla podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši nyní vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

V roce 2016 norské úřady rozhodly o zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům, otci je ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Eva se v roce 2017 obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Bauer: Snaha je bezzubá

Letos případ připomněl poslanec ODS Jan Bauer ve Sněmovně. Kritizoval „bezzubou snahu české vlády a úřadů zasáhnout a domoci se po norské straně jakýchkoli ústupků a dodržování mezinárodních úmluv“.

Premiér Andrej Babiš reagoval se slovy: „Ve věci kauzy Michalákových konstatuji, že s rodinou spolupracují jednotlivé státní orgány napříč různými resorty a tyto orgány jsou nadále připraveny činit kroky motivované ochranou nejlepšího zájmu dětí.“

Co na to Babiš?

Já si uvědomuji, že se jedná o mimořádně citlivou záležitost a ujišťuji vás, že zodpovědné orgány, jako i já osobně, tomu věnujeme maximální pozornost,“ dodal. Eva Michaláková přitom přichází o cenné roky, které mohla strávit s rostoucími dětmi.

Video  Vzpomínky plné slz: Michaláková vypráví o tom, jak silné pouto mají její synové.  - TV Barrandov
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 14. května 2019 08:48 )

nevím kde je pravda, ale jak může ČR souhlasit se zadržováním našich českých dětí?

ja-stana ( 13. května 2019 23:03 )

No vida, to to letí. Tak už osm let jsou kluci v normálním prostředí a v bezpečí. Zneužíváni se sice nepotvrdilo, ale to ostatní ano.

Sibyla ( 13. května 2019 22:12 )

nejlépe to vyřešilo Polsko - poslalo Rutkowského a ten tu dívenku dostal ze spárů Barnevernetu

matylda-rut ( 13. května 2019 21:19 )

8 let si Barnavernet vytírá Českou republikou perdel. Všichni dělaj max a doposud dokázali leda tak velký kulový. Blablabla. Na druhou stranu: Pokud jsou děti zneužívány jsem pro odebrání. Za 4 roky bude kluk plnoletý, pak rozhodne sám. I když ten už má asi taky vymytý mozek.

ostuda ( 13. května 2019 21:13 )

možná jen noři shánějí přes barnevernet jako hokejisty kvalitnější matroš než jim může poskytnout jejich vlastní národ

Zobrazit celou diskusi