Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Postižení jsou sexuální predátoři: Obyvatelé z Blanenska se postavili proti chráněnému bydlení

Postižení jsou sexuální predátoři: Obyvatelé z Blanenska se postavili proti chráněnému bydlení
Postižení jsou sexuální predátoři: Obyvatelé z Blanenska se postavili proti chráněnému bydlení  (Autor: Facebook)
Autor: DH - 
19. března 2019
15:19

Měly tu stát dva chráněné domky pro lidi s mentálním postižením. V obci Svitávka na Blanensku se ale stavět nebude. Proti vybudování se postavila část obyvatel městysu a rozjela letákovou kampaň. Jejím autorům vadilo například, že by se postižení volně pohybovali po obci a mohli by sexuálně útočit. Výstavbu tak zastavila vlastně petice.

Kraj měl ve Svitávce stavět pro 12 klientů organizace Paprsek z Velkých Opatovic. Její členové se tak mohli stěhovat už za dva roky. Pozemek na Blanensku byl dlouhodobě nevyužívaný. I přes tento fakt se ale vybudování dvou chráněných domků odkládá.

Proti se postavili obyvatelé obce a vytvořili petici. Zprvu se však pokusili v jihomoravském městysu informovat ostatní občany o rizicích výstavby a především pak o těch, kteří se podle nich do obydlí měli nastěhovat. Letáky však připomínaly spíše snahu o vyvolání paniky a strachu z postižených.

„Téhle výzvě předcházely různé letáky, ve kterých se psaly takové věci, jako že tady budou bydlet muži, kteří mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých,“ řekl České televizi starosta Svitávky Jaroslav Zoubek. Ten zmínil i to, že ho reakce velice zaskočila. Podle jeho názoru se spoluobčané nechali ovlivnit. „Z nemocných lidí, kteří neměli to štěstí jako my, udělali lidi nebezpečné. Pár nenávistných lidí dokázalo zmanipulovat další k tomu, aby se postavili proti stavbě. Něco je špatně a nedovedu to z lidského pohledu pochopit,“ povzdechl si v ČT starosta.

Leták, který byl šířen po obci Svitávka. Měl obyvatele varovat před postiženými Leták, který byl šířen po obci Svitávka. Měl obyvatele varovat před postiženými | Facebook

Jeden z letáků se objevil i na sociálních sítích, kde si lidé mohli přečíst například větu: „Kdo nám dá jistotu, že budou naše děti v bezpečí po cestě domů ze školy nebo na hřišti,“ nebo téměř zlidovělou parafrázi věty „Černé kroniky“ z filmu Ať žijí duchové: „V obci Zašová, kde je ústav pro mentálně postižené, došlo ke smrtelnému zranění mezi dvěma klienty.“

Petici následně ve Svitávce podpořilo bezmála 300 obyvatel, přibližně šestina z celkového počtu osmnácti set místních. Její iniciátoři ale mlčí. Na výzvu ČT nereagovali. Radnice, která o projekt stála, i když zprvu měla jisté výhrady, je tak bezmocná. „Nebylo to dobře zpracované, ale stojíme si za tím, že jsme proti chráněnému bydlení nikdy nebyli,“ dodal starosta Zoubek.

Kraj tak nakonec v obci stavět nehodlá. Místním nechce komplikovat život něčím, co nechtějí. „Důležité je, že se proti postavili v podstatě všichni sousedé, i ti, kteří o projektu hodně věděli. Za těchto podmínek nemá cenu lidem něco takového vnucovat,“ řekl České televizi náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal. Pozemky, do kterých už nyní kraj zainvestoval přes jeden a půl milionu, prý bude muset prodat. Stavbu za 35 milionů korun přesune jinam, kde to nebude vzbuzovat takové emoce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 19. března 2019 17:47 )

Pozemek budou muset prodat..... Teď ale komu a co tam vznikne? Aby místní brzo nesepisovali další petici proti výstavbě ubytovny, která jim z malebného kouta republiky udělá vyloučenou lokalitu.

Zobrazit celou diskusi