Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec civilizace je tu, říká profesor: Jeho studii si přečetly už stovky tisíc lidí!

Konec civilizace je tu, říká profesor: Nenápadnou studii si přečetly už stovky tisíc lidí!
Konec civilizace je tu, říká profesor: Nenápadnou studii si přečetly už stovky tisíc lidí!  (Autor: Profimedia.cz, facebook, archiv blesku)
Autor: DH - 
12. března 2019
18:36

Stovky tisíc stažení po celém světě zaznamenal autor vědecké studie „Hluboká Adaptace“  Jem Bendell. Ten se ve své práci zabývá současnou ekologickou a klimatickou situací lidstva. Jeho teorie jsou ale tak pesimistické, že se po jejich přečtení lidé uchylují k podivnostem. Stěhují se z měst na venkov, a někteří dokonce upadají do hlubokých depresí.

Představte si, že za vámi někdo přijde a řekne, že je konec. Že už se nemusíte snažit, protože konec lidstva tak, jak ho znáte, je už na cestě. Šílenost? Ne tak úplně. Pro profesora a vědce Jema Bendella, přednášejícího na univerzitě v Cumbrii a autora práce „Hluboká Adaptace: Mapa pro navigaci v klimatické tragédii“, je to skutečností.

Nóbl vědce příliš nenadchl

Jeho studie neměla být zprvu příliš čtená. Publikovat ji odmítly přední vědecké časopisy, pro které věty typu, „Celá lidská rasa bude hrát ruskou ruletu se dvěma nabitými kulkami,“ byly pravděpodobně až příliš neortodoxní.

Lidem se ale jeho práce zalíbila a začala se jako lavina šířit do celého světa. „Bylo to určeno pro profesionální komunitu, nečekal jsem, že si to bude číst nějaký patnáctiletý klučina z indonéské školy s učitelem,“ podělil se Bendell se serverem vice.com o své pocity.  

Katastrofa je prý neodvratná

Bendellova 36stránková studie vzbudila obrovský zájem a po světě si ji stáhlo už přes sto tisíc lidí. Proč? Čtenáře nejspíš šokovala Bendallova tvrzení o tom, že je příliš pozdě na to, něco řešit. Snahy o to zabránit klimatické katastrofě jsou prý už marné. Jem Bendell tvrdí, že k totálnímu kolapsu lidstva musí nevyhnutelně dojít, a to za přibližně jedno desetiletí.

Profesor a vědec připouští, že jsou jeho názory velice přímočaré a pro někoho nepochopitelně pesimistické, má ale údajně své důvody k obavám, které podkládá i fakty. „Důkazy, které máme před sebou, naznačují, že budeme vystaveni rušivým a nekontrolovatelným změnám klimatu, jež nám přinesou hladovění, destrukci, migraci, nemoci a válku,“ uvedl vědec.

Ze všeho nejdřív dojde jídlo

Bendell se mimo jiné opírá i o fakt, že 17 z 18 nejteplejších let v historii této planety nastalo po roce 2000. To bude mít prý brzy za následek rozpuštění arktických ledovců. Lidstvo se údajně dočká i silné vlny vymírání některých ohrožených druhů.

„Naše normy chování, kterým říkáme civilizace, pravděpodobně také zaniknou,“ nechal se slyšet Bendell. Jak ale bude takový zánik lidstva podle něj probíhat? Spouštěčem prý může být hladovějící lidstvo. Malá sklizeň obilí, kterého v roce 2018 chybělo po světě na 6 milionů tun, prý nebude v budoucnosti výjimečná.

„Když na světě pak vypnou proud, všude přestane téct voda z kohoutků. Váš přísun jídla a tepla bude záviset na vašich sousedech. Budete podvyživení. Než zemřete hlady, budete se strachovat, že vás někdo zabije,“ straší ve studii vědec. Vlády by podle něj měly začít budovat zásoby potravin.

Odpůrci tvrdí: Tak brzo to nebude

Ostré názory autora práce po celém světě mírní jiní vědci, kteří sice s prací v zásadě souhlasí, ale uvádějí například, že kolaps lidstva nastane za desítky, možná i stovky let. Mezi takové konzervativce patří třeba Erik Buitenhuis z britského Centra pro výzkum klimatických změn nebo akademik Rupert Read z univerzity ve východní Anglii.

Sám Jem Bendell navíc připouští, že je jeho práce spíše filozofickým dílem, než něčím, podle čeho by se měli lidé řídit. Za poselství práce, kterou vytvořil během roční pauzy od vyučování v roce 2017, považuje to, že čím kratší dobu budou lidé vynakládat na záchranu planety, na níž je už pozdě, tím více jim ho pak zbude na zmírnění škod.

Vize, která mění životy

Bedellova práce po přečtení ovlivnila řadu lidí po celém světě. Čtenářům často způsobuje ztrátu chutě do života, často se jim do ničeho nechce. „Jsem si vědom nepříjemných emocí, které spouští,“ přiznal akademik. Do hlubokých depresí přivedlo přečtení studie i jednatřicetiletého Nathana z Hamiltonu v Kanadě.

„Připomíná mi to, jako by mi diagnostikovali nevyléčitelnou chorobu,“ svěřil se muž médiím. Bendellův článek ale mnoho lidí také přiměl přemýšlet o svém životě. Uznávaná akademická vědkyně Alison Greenová opustila po úvaze o životě svoji práci a odstěhovala se do hor, kde hodlá žít blíže k přírodě. Její kroky následují i další lidé po celém světě.

Vědec a akademický profesor Jem Bendell věří, že lidé se z jeho myšlenek a názorů nebudou nadále hroutit, ale naopak se zamyslí nad svými životy. „Věřím, že když si tento článek přečtete, zármutek a zoufalství jsou přirozené. Ale proč by to tak nemohlo být? Všichni nakonec zemřeme. Život je nestálý,“ tvrdí autor.

 

 

vaber ( 13. března 2019 13:53 )

v časovém měřítku lidského života to vypadá ,že vše jde stále dokola, ale není to tak ,vše někam postupuje. Planeta se chová jak živý organizmus, když je mladý snadno se vyrovná s problémy ,když je starý umírá. Černobyl je jen příkladem jak se manipuluje s názory lidí, nic víc. Nízká hladina radiace evidentně přírodě neškodí ,ale člověk ano a největší počet lidí na km2 je v Evropě a to ještě z Evropy migrovalo desítky možná stovky milionů lidí do celého světa. ženy mívají jiné myšlení

zada ( 13. března 2019 09:47 )

Mám pro vás optimističtější zprávu, přečtěte si knihu Kulturní dějiny klimatu od Wolfganga Behingera, a zjistíte, že nic katastroválního se tady neděje. Ž tu bylo daleko tepleji, že druhy živočišné vymíraly, že tu byly i velké zimy a zamrzala celá Itálie, že Švédové nešly do stř. evropy pro zlato, ale pro obilí, atd. že jsem závislí na přírodě je přece známo každému, civilizací tu už bylo! Ona stačí jedna velká vybouchlá sopka a je zaděláno na malér...S klimatem souviselo vystěhovatelstvéí, nemoci, hlad a revoluce! Katastrofa se neřítí, z lidstva to vždycky někdo přežije a začnee od znovu...spíše ho kosí nemoci a momentálně přelidněnost v určitých částech světa, ale s tím si příroda poradí, jako se vším.... stačí se podívat na okolí okolo Černobylu ...

vaber ( 13. března 2019 09:22 )

 globální civilizace už na planetě byla, stačí se podívat na některé zdi postavené prý Inky ,dle archeologů. Takové zdi jsou po celém světě a ani dnes neznáme technologii jakou byly postaveny. A tato civilizace byla zničena. Planeta je velice stará, bouřlivý vývoj života byl už dávno a dnes jen dožívá. Když dnes nebude elektrika nebo přestane téct voda z kohoutku, za několik dní , nastane naprostý chaos a hladomor. Kdo sleduje přírodu musí vidět jak život doslova mizí z planety ,stromy,rostliny, zvířata ,hmyz ,mikroorganizmy .Špinavá voda, vzduch i půda, ničení přírody člověkem, růst teploty planety do naprostých extrémů ,vysychání pevnin a zvětšování se pouští, to vše brzy dpadne i na člověka . Já jsem ale optimista nebude to za deset let ale za třicet let.

offline ( 12. března 2019 22:33 )

N.E.Š.U.K.A.T tady stejně jako v Africe nebo Indii. Zasloužilí otcové nechte se podvázat. https://www.lidovky.cz/svet/dite-je-to-nejhorsi-co-muze-nekdo-provest-zivotnimu-prostredi-tvrdi-neme cka-autorka.A190306_143100_ln_zahranici_mha

prycsnima ( 12. března 2019 21:53 )

Planeta je přeložena (tzv.lidma) .a to je ten největší problém. Ti co sami nic nedělají těch je nejvíc. A můžete mě zablokovat. Ale je to tak. 95% lidstva jsou d3bilni.

Zobrazit celou diskusi