Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britka obvinila českého manžela, že jí ukradl dceru a unesl ji ze země: Jenže ze zákona na to měl právo

Britka osočuje českého ex z toho, že jí odvezl dceru. Podle všech zákonů je ale muž v právu
Britka osočuje českého ex z toho, že jí odvezl dceru. Podle všech zákonů je ale muž v právu  (Autor: Facebook)
Autor: DH - 
15. února 2019
19:16

Zahraniční weby věnují pozornost Britce, která ještě před časem se svým českým partnerem a jejich společnou dcerou žila na Moravě. Když se ale rodinka po několika letech vrátila do Anglie, otec dceru vzal a odvezl zpět domů. Matka teď zuří, zákony jsou však na straně Čecha.

O své situaci se Britka Tracy z Yorkshiru vyzpovídala pro BBC v pořadu Nevyřčené příběhy. Svého expartnera přitom obvinila z krádeže jejich dcery. „Neřekl mi, co plánuje,“ řekla BBC Tracy.

Pár se poznal v roce 2005, kdy oba pracovali v anglickém Bradfordu. O tři roky později se jim narodila dcerka. Poté se společně přestěhovali do Čech, kde spokojeně žili v domě matky partnera. V roce 2016 ale nastal zlom a pár se i s dcerou musel přestěhovat do Anglie, protože matka Britky onemocněla. Čech, který si nepřál být jmenován, žil ale v domnění, že se jedná o přechodnou situaci.

Muž BBC sdělil, že si myslel, že až se matka uzdraví, půjdou zpět domů do České republiky. Brzy ale pochopil, že se jeho partnerka chystá do Anglie vrátit, v domě její matky se navíc necítil dobře, podle jeho slov ho neměla ráda. „Přemýšlel jsem, co mám dělat. Dokonce mi ani nedovolili být v domě v den narozenin mojí dcerky. Šel jsem pryč a cítil jsem se hrozně, plakal jsem jako malé dítě,“ svěřil se Čech BBC. Následně se rozhodl, že dceru vezme zpět domů. Partnerce měl říct, že si bere dceru na noc k sobě do bytu, který si pořídil a pak údajně odletěl.

„Další ráno mi volal. Byl celkem naštvaný a řekl mi, že se vrátili zpět do České republiky,“ popsala situaci Tracy. „Byla jsem v šoku,“ dodala Britka, která okamžitě kontaktovala policii. Tam ale nepochodila, Čech byl v právu. Podobné spory totiž upravuje Haagská úmluva, která mimo jiné uvádí, že pokud není rozhodnuto jinak, dítě má žít v zemi, kde doposud strávilo podstatnější část svého života, což je v tomto případě jednoznačně Česko.

Matka se sice nevzdala, ale všude jí řekli, že má smůlu. Dceru má podle úmluvy právo vidět na státní svátky, což otec dodržuje, v rozhovoru to žena sama potvrdila. Britka ale tvrdí, že její potomek není v Česku vítaný. Podle britských listů žena uvádí, že se v moravské vesnici, kde žila s rodinou, necítila dobře a setkala se i s xenofobií a urážkami. Otec ale popírá, že by u nás dívenka nějak trpěla. „Podívejte se, bylo to těžký, ale já svoji dceru neunesl, prostě jsem ji vzal domů,“ řekl otec BBC. „Komunikuji s její učitelkou a ani ona nevidí žádné problémy a rozdíly,“ uvedl proti obvinění, že se dítě psychicky změnilo.

Situace je nyní takřka neřešitelná. Britka podle svých slov do Čech nechce, otec zase naopak nemá rád zemi za kanálem La Manche. „Budu k vám upřímný. Mám teď velkou averzi proti Anglii. Vidím v televizi anglický fotbal a přepínám na jiný kanál,“ uvedl pro BBC. Celou situací tak pravděpodobně nejvíce trpí dcera, jejíž rodiče žijí od sebe tisíce kilometrů.

Zobrazit celou diskusi