Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Opičí šikana! Šimpanzí „nováček“ Bili dostal v nové ZOO pořádnou nakládačku: Ztratil hrdost i kus ucha

Autor: ital - 
27. ledna 2019
20:30

Bonobo šimpanz jménem Bili má velice krutý život. Ihned po narození v britské zoo jej odmítla jeho matka, proto jej přemístili do Frankfurtu. Ani tam se ovšem nesetkal s vlídností. Celkem vystřídal tři zoologické zahrady. V té poslední v německém Wuppertalu téměř přišel o život. Ochránci přírody nyní bojují za to, aby Biliho převezli zpátky do jeho rodné Anglie.

Šimpanz Bili se narodil v roce 2008 v zoologické zahradě anglického města Twycross. Po porodu se jej však jeho matka zřekla, proto malého opičáčka převezli do německé zoo ve Frankfurtu. Tam se s ním ale později samičky odmítaly spářit. Dalším jeho domovem se tedy stala zoo v německém Wuppertalu. Šimpanzí bratři, dvojčata Azibo a Ayubu, k němu cítili zášť a brutálně Biliho napadli. Po jejich útoku skončil s modřinami a zkrvavenýma nohama. Agresoři mu dokonce ukousli kus ucha.

Tento násilný útok vyvolal obrovskou vlnu nevole u ochránců zvířat, kteří okamžitě rozjeli kampaň na Biliho záchranu. Podepisují petici pro převoz opičáka zpět do Velké Británie. Akci rozjela aktivistka Petra Benteová, jež by ráda šimpanzího samce převezla do Světového centra pro záchranu opic poblíž vojenské základny Bovington camp v hrabství Dorset. Petice již získala téměř 50 000 podpisů.

Wuppertalská zoo však stále doufá, že se Bili do nové skupiny šimpanzů přece jen začlení. Ve svém prohlášení sdělili: „Dají se očekávat projevy agrese a utržená zranění obzvláště u samců bonobo, kteří jsou integrováni do nového prostředí a nového společenství. Zoo Wuppertal již podnikla opatření, jak čelit problémům týkajících se zabydlení Biliho v nové rodině. V současné fázi se snažíme zamezit agresi cílené na Biliho a podpořit tím, aby si postupně zvykl.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ruth ( 27. ledna 2019 22:05 )

Chudák .... měli by ho od agresorů okamžitě izolovat, aby měl šanci se zotavit a nežil ve stresu, a pak ho co nejdříve převézt zpět do Velké Británie, a ne čekat na další brutální napadení 2 proti jednomu Šimpanzí bratři ho považují za vetřelce, cítili k němu zášť, a brutálně ho napadli, to se může opakovat. Sami píšou: „Dají se očekávat projevy agrese a utržená zranění ... V současné fázi se snažíme zamezit agresi cílené na Biliho a podpořit tím, aby si postupně zvykl.“ 24 hodin denně je asi hlídat nebudou. A on si má chudák zvyknout na agresory, u kterých mu jde o život. Kéž se ho podaří od nich zachránit!

nabuchodonozor ( 27. ledna 2019 21:23 )

Opice jsou rozumné. Nechtějí se pářit s přistěhovalcem.

Zobrazit celou diskusi