Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Adámkovi (8) ze Zlínska zjistili akutní leukémii: Sousedé vybrali tisíce, hledají i dárce kostní dřeně

Autor: Jana Gogová - 
17. listopadu 2018
13:49

Smutné prázdniny měl letos Adam Šprtel (8) z Březnice na Zlínsku. Lékaři mu totiž diagnostikovali akutní formu leukemie. Začal kolotoč léčby, chlapec třikrát týdně dojíždí do brněnské dětské fakultní nemocnice. Naštěstí na vše není sám. Na pomoc mu přišli i sousedi.

Zatím jsou na řadě chemoterapie, brzy se ale rozhodne, zda bude nutná transplantace kostní dřeně. A lidé z vesnice už pomáhají. Fotbalisté včetně týmu starostů z celé republiky předali výtěžek z benefičního utkání rodině, vybralo se více než 40 tisíc.

„Moc děkujeme za každou korunu. Museli jsme úplně změnit režim v rodině, vařím třeba speciální antibakteriální stravu, vše musí být absolutně čerstvé, jiné věci termizované. Adam používá na trpící pokožku také speciální mýdla, krémy. Je toho mnohem více, včetně cest do nemocnice. Když tam leží, jezdíme za ním více než sto kilometrů,“ vysvětluje maminka Katka (36).

Teď naposled podal pomocnou ruku místní Klub maminek, řada z nich šla příkladem pro místní a zapsala se do národního registru dárců kostní dřeně. „Mimo zdravotnické zařízení můžeme využívat stěrů, jako v tomto případě, zpravidla se bere vzorek krve ze žíly,“ konstatuje Zdena Wasserbauerová (76), propagátorka dárcovství, která přijela místním pomoc s osvětou.

„Do pomoci se nyní zapojí hasiči a sokolové, počítáme i s adventní sbírkou ve prospěch rodiny. Je nám jasné, jak se jim změnil život, třeba sestřička Adama, malá Adélka (2,5), teď nemůže do školky, aby brášku neohrozila případnou infekcí,“ vysvětluje starosta Březnice Josef Hutěčka (43).

leeeen@seznam.cz ( 4. prosince 2019 09:57 )

Dobrý den,rád bych přispěl, je prosím k dispozici číslo účtu?
Děkuji Petr.

petrw ( 17. listopadu 2018 15:12 )

hodne stesti Adamku

Zobrazit celou diskusi