Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Prvňáčkovi drží hlavu pohromadě destičky! Postižení mu způsobili lékaři

Nathaniel toho prožil v životě hodně.
Nathaniel toho prožil v životě hodně.  (Autor: Twitter)
13. listopadu 2018
18:47

Malý Nathaniel (8) nemá lehký život. Neexistuje totiž nikdo, kdo by mu v rodném Slovensku pomohl. Prvňáček má možná jako jediný na světě biokeramické implantáty na hlavě, které mu drží mozek pohromadě. Nahrazují mu chybějící kosti. Deformovanou hlavičku má přitom kvůli pochybení lékařů.

Nathaniel není jediným dítětem na Slovensku, které trpí nemocí zvanou kraniosynostóza. Defekt mozkovny lze bez problémů do jednoho roku operovat. Lékaři však na Nathanielovu chorobu přišli až příliš pozdě. Posudek přitom ukázal, že trnavská nemocnice, ve které byl léčen, pochybila.

Maminka Alexandra Slobodová (40) už dlouhých osm let dělá vše proto, aby zachránila jeho život. Nathaniel měl vypouklejší čelo, chodila s ním k dětské lékařce a i přes její žádost o neurologické vyšetření, počítačovou tomografii a třídenní hospitalizaci nic nezjistili. Máma se ale nevzdala. Pro Nathaniela by udělala cokoliv.

Po vyšetření v Bratislavě jsem měla v rukách papír s doporučením operovat dítě v zahraničí, protože u nás na to není odborník. Našla jsem proto kliniku ve Vídni, kde bylo potřebné domodelovat lebku. Zdravotní pojišťovna mi hradí s dítětem v zahraničí 6 kontrol ročně, teď ještě poslední 12. 12. 2018, potom už nevím, co bude dál a odkud vzít ty stovky eur,“ popisuje nešťastná maminka webu Čas.sk.

Kdyby oni hned už tehdy, když měl Nati 7 měsíců, přišli na to, co mu je, je dnes úplně zdravý,“ hněvá se máma, která má už posudek z Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. „Ve Fakultní nemocnici Trnava úřad zjistil porušení zákona o zdravotní péči, službách souvisejících s poskytováním zdravotní péče. Nedostatky byly zjištěné i ve vedení v zdravotní dokumentaci,“ píše se ve stanovisku Úřadu.

Ředitel mi navrhl i mimosoudní vyrovnání. V nejbližších dnech se máme setkat,“ pokračuje Alexandra, která si myslí, že případ u soudu stejně skončí. „Tvrzení o mimosoudním vyrovnání se nezakládá na pravdě, ale zároveň chceme konstatovat, že nás uvedený případ mrzí. Naši zdravotníci se každému pacientovi snaží poskytnout potřebnou a vysoce kvalitní zdravotní péči a stejně to bylo i v tomto případě,“ reagovala mluvčí nemocnice Katarína Tittelová.

Alexandra je přitom už sedmou matkou, která drží v rukách papír o nedostatečné péči v nemocnici. I ona se proto přidala k otevřenému dopisu premiérovi. Na rozdíl od ostatních maminek má však to štěstí, že její dítě stále žije a věří, že bude mít statečný Nathaniel naději na lepší život.

Monikay ( 13. listopadu 2018 19:32 )

Trnavskou nemocnici nebrat

Zobrazit celou diskusi