Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maminka Pavla zemřela! Pojišťovna nechtěla proplatit léčbu rakoviny

Autor: yks - 
24. září 2018
13:14

Příběh Pavly Dandové, smrtelně nemocné matky dvou dětí a ženy, které zdravotní pojišťovna zprvu nechtěla proplatit účinnější léčbu rakoviny, si získal pozornost a soucit tisíců lidí. V neděli ráno své nemoci podlehla. Zprávu o tom zveřejnily facebookové stránky Nadačního fondu S lehkou hlavou, který zakládala.

Pavla Dandová během svého druhého těhotenství onemocněla vzácným typem rakoviny, agresivní formou tzv. synoviálního sarkomu. Je to nádor, který metastázuje zejména do plic a do jater, a navíc sám prorůstá k páteři. Nemoc neměla dobrou prognózu.

Pojišťovna nechtěla pomoci

„Před půl rokem jsem neměla jedinou známku rakoviny v těle, dneska je ta situace úplně jinde,“ popsala svou situaci nemocná žena serveru info.cz. Lékařka na podzim 2017 nabídla Pavle Dandové novou léčbu. „Já jsem se spolu s ošetřující lékařkou dohodla na tom, že budu absolvovat chemoterapii v kombinaci s biologickou léčbou, která dává nejvyšší šance na délku dožití,“ vysvětlovala v té době 32letá Pavla Dandová. V té době už o její situaci věděly tisíce lidí a vyjadřovali jí podporu. Pojišťovna jí totiž novou léčbu odmítla proplatit.

Prodám byt a uvidíme

Důvodem zamítnutí mělo být to, že existuje jiná, levnější léčba. Zoufalá žena se obrátila na veřejnost o pomoc. „A je to oficiální, moje zdravotní pojišťovna mi odmítla hradit léčbu. Fakt, že je nezanedbatelně úspěšnější a dává o 50% vyšší šance, je zjevně vedlejší. O osudu člověka může rozhodnout od stolu skupina úředníků jednou větou,“ napsala na svůj profil. Svůj boj ale nehodlala vzdát, to prý raději prodá svůj byt. 

Zpráva vyvolala bouři

Její příběh obletěl internet. Na podporu nemocné ženy se postavily desítky tisíc lidí, kteří její zprávu sdíleli. Pojišťovna nakonec couvla. „I přesto, že se paní Dandová proti našemu rozhodnutí o zamítnutí léčby neodvolala, po konzultacích s předními členy České onkologické společnosti jsme znovu posoudili tento případ a přijali mimořádné opatření,“ řekla mluvčí České průmyslové pojišťovny Elenka Mazurová.

Nepotřebujete příruční kyslíkátor?

Tou dobou už ale rozjetý vlak příznivců Pavly Dandové nešlo už jen tak zastavit. Žena proto založila nadační fond S lehkou hlavou, kam měla mířit pomoc původně určená jí. Ona sama ale dál bojovala s těžkou chorobou. „Přišel den, kdy už jsem nemohla s dětmi ven. Jedna hodinová procházka tady po vsi mě totiž stojí čtyři stovky. Za kyslík v bombě. Obyčejná věc, že jo. Jít večer s dětmi ven. Ze dne na den nedostupný luxus,“ píše v jednom ze svých internetových příspěvků. V témže příspěvku, ve kterém opěvovala přednosti svého „přenosného kyslíkátoru“, současně nabízela ještě v polovině srpna jménem své nadace pomoc dlouhodobě nemocným. Ona sama ale svou bitvu bohužel prohrála.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maus ( 26. září 2018 20:26 )

Je mi na zvracení z těch obchodníků z lidským zdravím a životem. Jen kdyby se to týkalo jejich rodin. Jak můžou potom klidně spát?

agfor ( 25. září 2018 13:24 )

Aha, proto si tedy ředitel VZP připisuje každoročně ke svému platu cca 300 000 měsíčně ještě 1,5 milionu roční odměny ? Z čeho asi ? Z peněz o které bezostyšně okradl klienty. Pak se na nemocné děti musí sbírat víčka.

majojo ( 25. září 2018 01:04 )

Jenže pozdě. Aby byla léčba účinná, měla být zahájena včes. Po letech apelování a úředního šimlování už bylo fakt pozdě a náklady vyhozené za bezúspěšnou léčbu byly fakt vyhozené.

hejpockej ( 24. září 2018 22:10 )

co to bylo za pojistovnu? Typuju na VZP,takze k nim bych se nikdy neprihlasil a postaram se aby vsichni moji pribuzny, pokud VZP maji, od ni odesli zavcas nez je nechaji zemrit.

gabreta ( 24. září 2018 20:47 )

Jo, na naše nemocný se sbírají víčka a umouněnce nebo povastalce z Kyjeva léčíme zdarma z peněz daňových poplatníků!!

Zobrazit celou diskusi