Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Církev si otevřela superhotel: Přestavba přišla na 250 milionů

Autor: M. Kalkusová, ČTK - 
21. září 2018
05:20

Sloužil jako sídlo pražských arcibiskupů, za komunismu z něj byla ubytovna pro vojáky. Teď se zámku v Dolních Břežanech po rekonstrukci za 250 milionů vrátil bývalý lesk. Je z něj luxusní hotel! A patří pražskému arcibiskupství.

Tam, kde dřív byly ubikace a cvičiště pro vojáky, je nyní čtyřhvězdičkový hotel! Hosté mají k dispozici 40 dvoulůžkových pokojů, zastřešené atrium s lobby barem, restauraci, salonky a také zámeckou kapli! Slavnostně byl hotel Chateau Clara Futura otevřen včera. „Předpokládáme, že naší klientelou budou firmy a zároveň se zde budou pořádat svatby,“ řekla Blesku ředitelka hotelu Martina Veselá. Rezervace budou přijímat od listopadu.

Renesanční dvoupatrovou budovu postavenou na místě dřívější tvrze koupil počátkem 18. století pražský arcibiskup Ferdinand hrabě Khünburg. I s rozsáhlými pozemky, na kterých nechyběly skleníky, vodní nádrž či pivovar, sloužil zámek jako hospodářské a finanční zázemí pražské arcidiecéze. V roce 1945 budovu zabral stát, deset let byl ve správě ministerstva zemědělství a pak ministerstva vnitra. Po roce 1989 areál, kterému do bývalé slávy mnoho chybělo, opět připadl církvi.

Ta se rozhodla, že se zámek nechá přestavět na hotel. Celkem demolice, projekt a opravy stály 250 milionů korun. „Bylo totiž nutné zbourat řadu betonových staveb, které tu po vojácích zůstaly,“ uvedl mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Tak náročný projekt si církev částečně mohla dovolit díky církevním restitucím. Arcibiskupství ale kvůli financím také prodalo pozemky v obci. „Protože jen z restitučních peněz by se nikdy nemohl tento projekt uskutečnit,“ uvedl kardinál Dominik Duka (75).

Církevní restituce

Majetkovým vyrovnáním s církvemi se stát roku 2013 zavázal, že jim vrátí majetek zabavený po únoru 1948 v hodnotě asi 75 miliard korun. A dále, že jim během 30 let vyplatí dalších 59 miliard jako náhradu za ten, který už vrátit nelze. Největší podíl z těchto peněz má připadnout římskokatolické církvi, celkem asi 47,2 miliardy korun.

Poselství ve věži

Zacínovaný tubus s poselstvím příštím generacím se od 17. července skrývá v pozlacené makovici zámecké věže. Vložil jej tam kardinál Dominik Duka se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem (STAN). Jsou tam česky i latinsky psané listiny o historii zámku, jeho opravách, portréty arcibiskupů Josefa Berana a Františka Kodrče, ukázky platidel od protektorátu do současnosti nebo denní tisk.

Sídlo rudých baretů

V 70. letech byly u zámku postaveny ubikace a cvičné prostory pro příslušníky ministerstva vnitra, pohotovostní pluky a takzvané červené barety. Ty se nechvalně proslavily 17. listopadu 1989 při zásahu proti demonstrantům a studentům na Národní třídě. Pro jejich potřeby byla v zahradě a parku postavena například benzinová pumpa, dále garáže, sklady či střelnice.

Video: V brněnské Lesné vniká kostel zasvěcený Marii Restitutě Kafkové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mazliva.samicka ( 21. září 2018 19:26 )

Komunisti věděli proč tu bandu vsadit za katr....

sronin ( 21. září 2018 12:31 )

tak do nich lidi nechodí ... do kostela stejně chodí jen ti špatní, dobří a bez hříchů nemají důvod někoho prosit za odpuštění

aIIahakbar ( 21. září 2018 11:57 )

Teď tam budou s Alkoholouskem, Bělosmrádkem a Teplospíšilem klátit ministranty.

zcerka ( 21. září 2018 11:22 )

 Hlavně aby se tam ubitovavali( když to byla ubikace) ti správní

majojo ( 21. září 2018 11:22 )

Leda od toho Žižky z Hollywoodu...

Zobrazit celou diskusi