Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muž bez obličeje se bál vycházet z domu: Zázračná operace mu změnila život!

Autor: yks - 
18. září 2018
11:34

Dlouhé roky strávil Kanaďan Maurice Desjardins (64) ve svém příbytku. Téměř odtud nevycházel. Trpěl neustále bolestmi. Dýchal pomocí otvoru v krku. Mluvit, jíst a spát dokázal jen s velkými obtížemi. 

Za všechno mohlo devastující poranění obličeje, k němuž došlo při lovu. Kvůli svému vzhledu se bál vycházet mezi lidi. Nyní mu tým sta zdravotníků vrátil během třicetihodinové operace zpátky jeho život. Nebo život někoho jiného?

Z tváře mu nezůstalo nic
Desjardins se stal dosud nejstarším pacientem, který podstoupil transplantaci obličeje. Operace, jež proslavila českého chirurga Bohdana Pomahače, je považována za jeden z nejsložitějších výkonů, jakých je soudobá medicína schopná. Lékaři měli skutečně co dělat. Muž při úrazu přišel o čelisti, zuby, rty, nos a značnou část obličejového svalstva. To vše mu tým lékařů v čele s plastickým chirurgem Danielem Borsukem nyní vrátili společně s obličejem neznámého dárce.

Vrátili mu hmat a také čich!
Lékaři dokázali nejen to, že Desjardins může jíst, mluvit a dýchat. Podařilo se jim dokonce vrátit nešťastnému muži i čich. K operaci došlo už minulý rok v nemocnici Hôpital Maisonneuve-Rosemont v kanadském Montrealu. Teprve nyní se však nechali slyšet, že jsou s výsledkem velmi spokojeni a že mají velkou víru v Desjardinsovu schopnost s novou tváří se sžít.

Konečně může znovu žít
Transplantace obličeje jsou extrémně vzácné. Na celém světě jich bylo za posledních 13 let provedeno jen 40. Pro zásah byl vybrán kvůli své potřebě lidské společnosti, od které se kvůli svému vzhledu distancoval. Během zákroku, trvajícího déle než jeden celý den, připevnili chirurgové na Desjardinsovu tvář část obličeje dobrovolného dárce. Poté připojili nový obličej na krevní oběh pacienta. Nesměli při tom poškodit nervy, které se postupně propojí a dají Kanaďanovi schopnost ovládat nové části svého obličeje.


Český chirurg drží primát 

První transplantaci obličeje provedli francouzští chirurgové v roce 2005. V Česku je zvlášť populární díky slavnému českému plastickému chirurgovi Bohdanu Pomahačovi, který provedl první úplnou transplantaci obličeje v USA. Jeho pacienta Dallase Wiense elektrický výboj připravil o obě oči, nos i oční víčka. Transplantace obličeje je považována za psychicky náročný zákrok pro pacienta. Lidé totiž se svou tváří spojují pocit vlastního já. 

Monikay ( 18. září 2018 18:22 )

Teď už vypadá dobře. jen jsem nepochopila ty vousy, ty vyrostly už na kůži dárce?

Zobrazit celou diskusi