Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladého fotbalistu (†14) zabila mrtvice! 7 hodin marného čekání na lékařský zákrok

Autor: yks - 
17. září 2018
15:57

Měl hrát minimálně polskou fotbalovou ligu. Namísto toho zemřel na lůžku intenzivní péče. Nadějný polský sportovec Mateusz Jacak (†14) čekal na zásah specialistů bezmála sedm hodin. Rodiče zareagovali okamžitě, ale lékaři měli, zdá se, času dost. Celé Polsko je bez sebe hněvem: „Takže takhle vy necháváte umírat naše děti?“ ptají se místní lidé.

Agnieszka Jacak, matka Mateusze, mířila 4. září okolo 6. hodiny ranní do práce, když našla svého syna ležet v bezvědomí na schodech před domem. „V takových chvílích moc nepřemýšlíte, je nutné jednat,“ vzpomínala na děsivou chvíli pro polský internetový portál Onet.pl. Ve chvíli, kdy chlapcův otec Dariusz Faron zavolal na tísňovou linku 112, nabraly události skutečně absurdní spád.

Nosit pacienta musí příbuzní

V takových chvílích jde vždycky o čas. Operátor si nechal několikrát vysvětlit, co a kde se vlastně přihodilo. Konečně dorazili záchranáři. „Odneste ho dolů na lehátko,“ požadovali údajně po otci. Dariusz a chlapcův starší bratr snesli dítě dolů sami. Záchranáři prý jen přihlíželi. Cestou do všeobecné nemocnice v 45tisícovém městě Otwock se zatím zdravotníci vyptávali, jestli chlapec neužil nějaké drogy. Rodiče to popřeli. Mateusz se mezitím probral. „Mám vás rád. Chci žít,“ říkal rodičům. Z obtíží, které měl při řeči, bylo patrné, že by se mohlo jednat o mozkovou mrtvici.

Nemocnice nemá nutné vybavení

Nemocnice v Otwocku nemá k dispozici tomograf, který by mohl diagnózu potvrdit. Najít vhodně vybavenou nemocnici ale nebylo jen tak. Nakonec padla volba na  Neurologické oddělení dětské kliniky ve 45 kilometrů vzdáleném městě Legionowo. Než dorazila sanitka, uplynula další hodina. Po příjezdu na místo přišla podle matky na řadu zdlouhavá byrokratická procedura. Chlapec s podezřením na nedokrvení mozku mezitím podle ní stále čekal na ošetření. Jeho stav se neustále zhoršoval. „Jak dlouho to ještě potrvá, bolí mě to,“ postěžoval si matce. Ta mu ale pomoci nemohla.

Lékařka jen prohlédne dokumentaci

Ve tři hodiny odpoledne přivolali rodiče k chlapci pomoc, protože přestal reagovat. Lékařka zběžně prohlédla dokumentaci, přikývla a odešla. Zdravotní sestře se chlapcův stav nechtěl líbit. Znovu přivolala lékařku. Rodiče na ni apelují, aby chlapce nechala převézt na specializovanou kliniku. Na to už je ale pozdě. Mateuszův stav je takový, že musí okamžitě na jednotku intenzivní péče. Na druhý den ráno jim lékaři oznámili, že jeho stav je kritický.

Nikdy ho neměli křísit

Ve čtvrtek 13. září chlapec zemřel. Teprve později rodiče zjistí, že pro lékaře byl vlastně mrtvý už dávno. „Pokud dojde k zástavě srdce nebo zástavě dechu, neprovádět resuscitaci,“ stojí v dokumentaci. Nedostatečně prokrvený mozek byl nenávratně poškozen. Lékaři tvrdí, že nezanedbali vůbec nic a Mateuszovi se dostalo maximální možné péče. Rodiče jsou opačného názoru. Konečné slovo bude mít v tomto případě nejspíše v rukou soud.

pepen ( 18. září 2018 08:06 )

Pokud je to pravda a lékaři od záchranky nechali to dítě čekat 7 hodin...tak je to neomluvitelné od Polských lékařů !!!!!Ještě rodiče musí přenášet pacienta do sanity...co to je !!!!Nechci chválit České záchranáře...bydlím v Praze...několikrát jsem si přivolal záchranku a vždy bylo vše v pořádku na ,,jedničku,,!!!!!Jednou přijeli s lékařem ,který holdoval alkoholu...nic jsem nepodnikl..jelikož mi bylo zle !!!Tohle by se určitě v Česku nestalo.Je mi líto toho chlapce i rodičů !!!!Měl život před sebou...díky Polským lékařům zemřel..!!!

Skeptikus ( 17. září 2018 22:40 )

..takže diskuse ke kdejaký blbosti jo, ale k tý senilní krávě, co má v hlavě už bramboračku a proto srovnává záchranu svýho holýho života z Němci okupovanejch území s přesídlením zabezpečenejch, dobře živenejch syrskejch výrostků z bezpečný oblasti, tak to ne, že ano vy sluníčkářští škrábalové a podsouvači..

nika70 ( 17. září 2018 22:33 )

Nějak jsem nepochopila, proč bylo v lékařské zprávě napsané, že se nemá resuscitovat?!

Jarocell ( 17. září 2018 21:51 )

Je to možná přehnané, ale zase je na čase, aby neúspěšného a arogantního doktora zlikvidoval buď jeho vlastní pacient (to byl zubař někde v Praze) nebo příbuzní toho, kterého prakticky zabil (severní Morava). Nadutost a arogance některých panů doktorů už zase presahuje limity pozůstalých...

lenora ( 17. září 2018 19:55 )

Babička šla do ambulance s praskou žilkou v oku. Vysoký tlak. Po 5 dnech jsme si ji domů odváželi nechodící, nevnímající, nemluvící. Jsou lékaři a sestry borci ale i naopak. Člověk může jen doufat, že se mu poštěstí. Dobrá péče není automatická.

Zobrazit celou diskusi