Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž se vloupal na ukrajinskou raketovou základnu. Našel i červený knoflík pro odpal jaderných zbraní

Autor: msj - 
3. září 2018
19:38

Rudý čudlík na kontrolním panelu v kanceláři prezidenta USA, který ničí planetu, se vám může zdát jako přehnané klišé. Jenže celá situace je relativně reálná. Youtuber Drew Scanlon navštívil bývalou raketovou základnu na Ukrajině a může potvrdit, že takovéto čudlíky opravdu existovaly a jistě ještě existují.

Jeden dotek, 22 minut a Washington DC by lehl popelem a radiací. Taková byla realita v hloubi raketové základny na Ukrajině poblíž města Pobuzle, ze které je teď vybudováno muzeum.

Mrazivé záběry na jeho videu jasně vypovídají, jak byl Sovětský svaz během studené války připraven odpovědět na atomovou hrozbu. Kryt, ve kterém se Drew ve videu pohybuje, byl určen pro dva důstojníky sovětské armády pro případ vypuknutí války. Ti se tam měli přesunout a po dobu pětačtyřiceti dní čekat na rozkazy z Moskvy.

Pokud žádné rozkazy nepřišly, mohli si beztrestně vzít život, protože přesun do krytu počítal s tím, že podmínky na povrchu už se neslučují se životem. Pokud se z Moskvy někdo ozval, právě z jejich základny by odstartovala raketa, která svou velikostí byla schopna zničit Washington DC.

Podzemní prostory jsou stále v dobrém stavu. Základna totiž byla uzavřena až v roce 2001 a od té doby slouží jako připomínka dob minulých. Nachází se zde funkční výtah, funkční „horká linka“ do Moskvy, a dokonce i ventilace funguje. Kryt byl ovšem koncipován k chodu na pouhých 45 dní.

V polovině exkurze se Drew dostává právě do kontrolní místnosti, odkud se odpalovaly rakety. Průvodce Dmytrij celý proces popisuje.

„K odpálení rakety bylo třeba dvou důstojníků, kteří zároveň otočili klíčem. V tu chvíli máte povolení zmáčknout šedivý čudlík, který odpálí raketu a srovná se zemí půl Ameriky.“

Po zmáčknutí jediného šedivého čudlíku se opravdu rozsvítila na tabuli varovná znamení, že byl zahájen odpal. Jakmile se rozsvítila kontrolka, že odpal proběhl v pořádku, průvodce se s úsměvem otočil na moderátora kanálu a pronesl: „Tak, a teď počítejte přesně 22 minut a zničil jste Washington DC.“

Mimo exkurzi po celém krytu a vysvětlení, co k čemu slouží, se Drew Scanlon s kamerou dostal i na povrch základny, kde mu bylo detailně popsáno, jak přísně byla základna střežená. Následovala prohlídka vojenské techniky, která základnu jak chránila, tak například umisťovala rakety do odpalovacích sil.

Z celého videa opravdu běhá mráz po zádech. Oba státy byly během studené války opravdu připraveny na všechno a stačilo škrtnout sirkou a naše Země by nemusela vypadat tak, jako dnes. Pokud by vůbec byla ještě obyvatelná, nehledě na nespočet obětí.

Příště až budete přemítat nad myšlenkou velkého červeného čudlíku, tak si vzpomeňte, že takový čudlík opravdu ještě někde existuje. Jen je šedivý.

ivoadller ( 4. září 2018 07:04 )

Naštěstí teď už Ukrajina líže amíkům pr.dele, tak je všechno v pořádku.

diskutujici ( 4. září 2018 06:26 )

Pry vloupal a on tam byl na exkurzi.

Zobrazit celou diskusi