Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Lidský počítač“ oslavil 100 let! Geniální matematička Katherine Johnson počítala dráhy letu raketám

Autor: Veronika Kynclová - 
7. září 2018
13:47

Svět čísel fascinoval afroamerickou matematičku Katherine Johnson už od dětství. Díky tomu si vysloužila přezdívku „lidský počítač“. Před pár dny tato geniální vědkyně, které NASA vděčí za klíčové úspěchy, oslavila 100. narozeniny.

Brilantní matematička už od dětství počítala vše, co šlo – schody, talíře při mytí nádobí… Rodiče záhy vytušili, že má obrovský talent. Střední školu ukončila ve čtrnácti letech, univerzitu v osmnácti. Na obou měla samozřejmě vynikající prospěch. O své kariéře měla jasno – chtěla se stát profesionální matematičkou. I když o její genialitě nebylo pochyb, byla žena, navíc s černou pletí. Takže sehnat vysněné místo pro ni za 2. světové války bylo v USA prakticky nemožné.

Oddělená WC

Johnson ale nikdy nechybělo odhodlání a vytrvalost. Několik let pracovala jako učitelka matematiky, v roce 1952 pak přišel zlom – NACA (předchůdce NASA) hledala do svých řad počtáře. Johnson místo bez problémů získala. Jejím úkolem byl výpočet trajektorie letů, začátky pro ni ale rozhodně nebyly jednoduché. Ona i další její afroamerické kolegyně musely pracovat a jíst v oddělených místnostech, rovněž měly zákaz chodit na toalety, které používaly bělošky.

„Netrápila jsem se tím, nebyl na to čas. Táta mi vždycky říkal, že jsem stejně dobrá jako ostatní. Že nejsem horší, ale také ne lepší a že se nikdy nad nikoho nesmím povyšovat,“ byla vždy nad věcí Johnson, která v NASA nakonec pracovala až do roku 1986.

Její život inspiroval film Skrytá čísla, otevřený rasismus

Snímek Skrytá čísla (2016) pojednává o trojici afroamerických matematiček – Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janaelle Monáe). Neuvěřitelný (a mnohde dost přibarvený), ale přesto skutečný příběh mj. popisuje, jak si kolegové nejdříve pletli Johnson s uklízečkou, dostávala mnohem méně peněz než její bílí spolupracovníci, a aby na svou barvu kůže nezapomněla, přiřadili jí vlastní konvici na kafe s nálepkou „pro barevné“.

Nakonec ale Johnson i její kolegyně všem vytřely zrak. Ke složitým výpočtům jim stačil pouze papír a tužka, jejich největší zbraní byl totiž mozek. „Dělaly jsme tehdy to, co později počítače. Byly jsme takové počítače v sukních,“ říká dnes Johnson.

Raketový vzestup

• V roce 1961 zamířil do vesmíru i díky jejím výpočtům první americký astronaut Alan Shepard (†74). Na kontě měla i propočet obletu Johna Glenna (†95) kolem Země. „Pakliže ona říká, že jsou výpočty správné, jsem připraven letět,“ prohlásil tehdy Glenn, který si konkrétně Johnson na složité výpočty osobně vyžádal.

• Podílela se na výpočtech cest Apolla 11 k Měsíci v roce 1969, ale sehrála i klíčovou roli při bezpečném návratu „prokletého “ Apolla 13 v roce 1970 (počítač selhal, jedna z palivových nádrží explodovala a posádka se musela předčasně vrátit na Zemi).

• Figuruje na seznamu stovky nejvýznamnějších žen 20. století.

• Bývalý americký prezident Barack Obama (57) jí dal v roce 2015 nejvyšší civilní vyznamenání USA – Medaili svobody.

• Loni po ní NASA pojmenovala nové výpočetní středisko. „Upřímně? Myslím, že jsou šílení,“ reagovala na odhalení budovy se smíchem Johnson.

VIDEO: Martin (11) z Ostravy má matematický mozek: Počítal dříve, než mluvil

Monikay ( 7. září 2018 14:51 )

Úžasná a statečná ženská

Zobrazit celou diskusi