Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američan ztratil v Litoměřicích peněženku: Až domů za oceánem mu ji donesla krajanka Jaruška

Autor: dce - 
26. srpna 2018
13:47

Steve projížděl s manželkou na kole Evropu. Krásnou dovolenou jim ale narušila nepříjemnost. Steve v litoměřickém obchodě zapomněl peněženku a všiml si toho až pozdě. Jako zázrakem se mu přesto vrátila - přivezla mu ji až domů do Spojených států Češka Jaruška!

Steve Hiniker byl od jara na cestě přes Evropu od Athén až po Oslo. S manželkou přírodu i města zdolávali na kole. Projížděli i Českem a zastavili se v Litoměřicích. 25. května si Steve v jednom z malých obchodů nakoupil nějaké potraviny a odešel v klidu na hotel. Že mu chybí peněženka si všiml pozdě - obchod měl zavřeno, a protože byl pátek, měli znovu otevřít až v pondělí.

Jenže Steve a jeho žena nemohli čekat. Zkoušeli volat na policii i na turistické informace, zda by jim nebyli schopni pomoci, ale nikdo prý ani nemluvil anglicky. Hon za peněženkou vzdali. Steve zrušil kreditky a s penězi - měl tam v přepočtu asi sedm tisíc korun - se rozloučil. 

V červnu přijela do Litoměřic i Jaruška Karbulka, která se koncem 60. let přestěhovala do Spojených států. Dokonce zašla i do stejného obchodu jako Steve. A protože ji prodavačka znala a věděla, že žije v Americe, nadhodila zapomenutou peněženku s tím, jestli by ji Jaruška nemohla nějak dostat zpět k majiteli.

Jaruška Steva našla na Facebooku a hned mu napsala, že má jeho peněženku, že mu ji může předat doma za oceánem. Steve ji ujistil, že si pro ni rád přijede. Zjistili totiž, že bydlí pouhých 160 kilometrů od sebe.

Steve se s Jaruškou setkal minulou sobotu v jejím obchodě v městečku Racine ve Wisconsinu. „Steve s manželkou mi přinesli krásné květiny, vrátila jsem mu jeho peněženku a stali se z nás přátelé,“ řekla Jaruška místnímu novináři.

kukuku ( 27. srpna 2018 15:53 )

Asi je problém, že češtinu používám standardním způsobem - ne tak jako novinářská motovidla. Neurčité vyjádření ("měl tam") se vztahuje k poslednímu konkrétnímu kroku "zrušení kreditek" (takže měl na kreditkách) - ne k čemusi v minulé větě "v peněžence". Bezvýznamnou historku nebudu podrobovat syntaktické i sémantické analýze. Napsáno to mělo být srozumitelně a jednoznačně.

skaara ( 26. srpna 2018 19:03 )

No, já bych to mu i věřila, protože u nás v práci je to taky problém, takže to vždycky zachraňuju já a přijde mi to divné.

la.ma ( 26. srpna 2018 16:33 )

Blbka prodavačka nenašla podle kreditek žádné spojení na banky

Pohybovenadany ( 26. srpna 2018 16:29 )

 Mohli jste dat taky fotku Budapešti nebo Vídně . Pekny článek . Srdce mi to rve.

zlinacek ( 26. srpna 2018 16:21 )

Taky mě to napadlo. Docela legrace v dnešní době. A ještě je divnější, že tu peněženku si ta paní v obchodě nechala, dokud nedojde ta její známá.

Zobrazit celou diskusi