Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na pustém ostrově: Zemřel mu jediný přítel

Autor: ekd - 
16. srpna 2018
05:25

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně jediný přítel, který s ním sdílel pustý Restoration Island, divoký pes dingo jménem Polly. Pro tento nezvyklý styl života se bohatý Glasheen rozhodl v roce 1993, kdy opuštěný ostrov poblíž pobřeží Austrálie poprvé navštívil. V roce 1997 se rozhodl tam přestěhovat. Letos je to již 21 let, co žije v souladu s panenskou přírodou, nyní však opět sám.

Polly nebyl jen tak obyčejný domácí mazlíček, ale tříletý divoký pes dingo, kterého Glasheen domestikoval. Podle režiséra Alvara Cereza, který o muži nedávno točil dokument, se jednalo o velice inteligentní zvíře. „Dave se do Pollyho ihned zamiloval a teď je šíleně zarmoucený, protože byl jedním z jeho dvou nejlepších přátel, kteří krátce po sobě odešli na onen svět,“ vypráví Cereza.

První pes, o něhož David přišel, se jmenoval Quassi. Zemřel na uštknutí hadem. Byl to udatný bojovník, který dokonce přežil dva krokodýlí útoky. „Davida to zničilo, Quassi byl totiž dlouhá léta v této pustině jeho jediným společníkem. Když umřel, tak si nepřál nic jiného, než najít nového mazlíčka, a tak zničehonic přišel Polly,“ vysvětluje Cereza.

Jejich přátelství však netrvalo dlouho. Glasheen totiž před deseti dny objevil Pollyho tělo. Volal na něj, aby mu dal zbytky od svého oběda, ale on nepřišel. „Našel ho s pěnou u huby a drobnou rankou po kousnutí na noze,“ říká Cereza. „Nemůže s jistotou říct, na co zemřel, ale je pravděpodobné, že rána pochází od uštknutí Smrtonošem zmijím, což je jeden z nejjedovatějších hadů v Austrálii.“

Měl zlatý důl

Bylo to teprve loni, co Glasheen „oslavil“ dvacet let svého trosečnického života. Života, v němž se vzdal skoro všech vymožeností moderní doby. Žije v jedné z posledních takřka nedotčených divočin na světě.

„Když se tu něco pokazí, tak riskujete život a moc dobře o tom víte. Je to tvrdý život a nezbývá, než se s tím nějak vyrovnat. Musíte pracovat s přírodními živly. Lidé si myslí, že pustí kohoutek a vyteče voda. Jenže tak to na světě nefunguje a je třeba si to uvědomit. Protože vy to tu máte na starosti,“ vypráví Glasheen. Krom jednoho ročního nákupu v Cairns tráví muž veškerý čas na ostrově.

Před tímto osamělým životem vlastnil zlatý důl na Papui Nové Guinei a počítal se mezi světové milionáře. Užíval si všechny radosti Sydney, ale pak přišlo 19. října 1987 takzvané Černé pondělí na burze a během jednoho dne přišel úspěšný podnikatel o 150 milionů korun. Pak se spirála krachu roztočila, až Glasheen dopadl na samé dno. Rozvod se ženou na sebe nenechal dlouho čekat. Nic mu tak nestálo v cestě od základu změnit svůj život a vydat se zkrotit pustinu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 16. srpna 2018 10:07 )

Ten pán má můj velký respekt.

Zobrazit celou diskusi