Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívce (19) spí v oku parazit z kohoutkové vody. Až se probudí, zabije mě, říká

Autor: msj - 
11. srpna 2018
08:00

Skye Wheeler (19) z Anglie žije v neustálém strachu. Může za něj parazit, který jí „spí" v oku. Jednoho dne se totiž může probudit a svou přítomností může dívku oslepit či dokonce zabít. Přitom k němu přišla při každodenní činnosti!

Lékaři jí řekli, že se mikroorganismus zavrtal do rohovky, když se pod její kontaktní čočku dostala kohoutková voda. Tehdy Skye bylo čtrnáct. Dostala infekci známou jako Acanthamoeba keratitis, kvůli které nyní dívka trpí únavovým syndromem.

Ten brouk se mi zavrtal do rohovky a kousek ujedl, aby měl cestičky pro pohyb,“ řekla Skye pro britský The Sun. „Řekli mi, že pochází z kohoutkové vody. Mou jedinou chybou byla kapka vody mezi okem a kontaktní čočkou. Může mě to oslepit, ale dokonce i zabít. Po všech těch letech léčby mám toho parazita v oku pořád. Řekli mi, že je spící. Do tohoto stavu se uchyluje, aby se ochránil,“ dovysvětlila.

Nikdy pořádně nebudu vědět, jestli je mrtvý, nebo jen spí. Možná se někdy probudí a zabije mě. Ale prostě musím žít s tím, že nevím, co se stane,“ uvedla.

Její únavový syndrom se projevuje extrémní vyčerpaností, bolestí a několika dalšími symptomy. Skye se ani nemůže obléct a připravit na nadcházející den bez toho, aby se jí nezatmavilo před očima. Podle jejích slov je pro ni nejsnadnější „ležet a prostě jen existovat.“

Měla naplánovaný život. Nyní většinu času tráví v potemnělé místnosti, protože je citlivá na světlo a vždy musí počkat, až se někdo vrátí domů, aby jí pomohl jít například na toaletu.

Existují dobré a špatné dny. Při těch dobrých se to dá přežít. Ale při těch špatných musím mít celý den brýle a sluchátka pro redukci zvuku. Jsem natolik unavená, že se ani neoblékám. Pláču v bolestech a jsem prostě vyčerpaná,“ popsala Skye svůj všední život.

Dívka se o svém problému rozhodla promluvit proto, aby zvýšila povědomí veřejnosti. Podle jejích slov by si na sebe nyní nedala kontaktní čočku, kterou řádně nevydezinfikovala.

Zobrazit celou diskusi