Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Milan si myslel, že má virózu. Z nemoci se vyklubala rakovina plic

Rakovina plic je velmi nebezpečná.
Rakovina plic je velmi nebezpečná.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
1. srpna 2018
18:10

Čtyřicetiletého Milana začal loni na podzim trápit suchý dráždivý kašel. Myslel si, že jde o virózu nebo angínu. Lékař mu předepsal antibiotika, která zabrala, ale jenom na chvíli. Zdravotní problémy se však vrátily. Nakonec se ukázalo, že Milan má rakovinu plic s metastází v krčních uzlinách.

 „Má doktorka mě tehdy pro jistotu poslala do nemocnice na rentgen plic. Tam mi sdělili, že mám s největší pravděpodobností rakovinu plic,“ řekl Milan Právu, které přineslo jeho příběh. Odmalička prý aktivně sportoval a cigaretu si zapálil jen příležitostně.

Typ nádoru, který lékaři Milanovi zjistili, se mohl dle testu léčit cílenou biologickou léčbou. Ta využívá vlastní obranyschopnost organismu. V Česku ale doktoři nemohou tento moderní způsob terapie nasadit pacientovi hned v počátku.

Musel jsem proto nejdříve podstoupit chemoterapii. Ta zabírala jedenáct měsíců, pak se nemoc začala opět zhoršovat a objevila se bolestivá metastáza v kosti,“ pokračoval Milan. Teprve když selhala chemoterapie, byla pojišťovna ochotna zaplatit moderní imunoléčbu.

Ta nakonec zabrala. Milan se vrátil do práce i ke sportování, které má tak rád. Boj to ale snadný nebyl. Léčba zafungovala i v případě paní Miloslavy (69), která se o nemoci dozvěděla prakticky náhodou.

Loni v zimě jsem byla s rodinou na lyžích a upadla jsem. Když jsme přijeli domů, ucítila jsem ostrou bolest nad břichem. Totéž se opakovalo po zhruba deseti dnech,“ vypověděla Miloslava. Raději si však zašla praktickému lékaři, který ji poslal na gastroenterologii.

Tam nic nezjistili. Ale dostala jsem doporučení na rentgen, který ukázal změny na pravém horním plicním laloku. CT a magnetická rezonance pak potvrdily metastázy v hlavě, mízních uzlinách a hlavní nádor na plicích,“ dodala Miloslava. Imunologická léčba nádor z velké části nakonec zničila.

VIDEO: Neskutečná vlna solidarity s mladou maminkou (28) bojující s rakovinou: Lidé poslali Míše na biologickou léčbu už přes milion korun

sores ( 1. srpna 2018 19:12 )

V Česku se musí žebrat aby mohl člověk být léčen a uzdraven! To je špína špín!Ostuda vlády, dostává dost z našich platů do stát.kasy a přitom na nic není,jak je to možné ožralo Kalousi,dědku Klausi atd.Hlavně že vy máte nasysleno,že!

Zobrazit celou diskusi