Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivana (30) neměla žít: Narodila se jen s půlkou obličeje! Podívejte se, jak teď vypadá

Autor: DH - 
30. července 2018
06:30

Příběh jak pro hollywoodský film. Rodačku z Bratislavy, Ivanu Danišovou (30) osud zkouší, jak jen to jde. Narodila se bez lebečních kostí, prodělala rakovinu a stále žije. A je šťastná.

Když se na svět rodila trojčata Ivanka, Monika a Janka, nikdo netušil, že první jmenovaná to bude mít takhle těžké. Ivana Danišová (30) se narodila se zákeřným Goldenharovým syndromem, kterým trpí asi šest tisíc lidí na planetě. Při tomto onemocnění chybí často novorozencům části uší, čelistí nebo lebečních kostí, což byl i případ malé Ivanky. Ta však k tomu všemu trpěla též leukémií a nevyhnuly se jí ani problémy se srdcem. Lékaři nebyli pochopitelně k dívence příliš optimističtí a odhadli, že se nejspíše nedožije ani jednoho roku.

Naštěstí ale neměli pravdu. Ivanka i přes velikou nepřízeň osudu žila dál. Potkala ji však další rána. Smrt rodičů, kteří pro ni v dětství, spolu se sestrami, představovali tu největší oporu. Leckdo by to vzdal, ne však Ivanka.

Vystudovala práva, žila plnohodnotný život a dnes, po několikáté operaci, tvrdí, že její život by nemohl být lepší a že je nejšťastnějším člověkem na světě. „Rodiče za mě bojovali od útlého dětství, můj otec mi jednou řekl, že mi snese i modré z nebe, jen aby viděl můj úsměv,“ vzpomíná Ivanka, která o svém dětství hovoří s nadšením, a to i přes to, že byla často terčem posměšků od spolužáků.

„Ve škole jsem poprvé v životě pocítila, že jsem jiná. Je těžké si připustit, že nejste součástí kolektivu a nikde vás nechtějí, dokonce si s vámi nechtějí ani povídat,“ dodává.

Ivanka už nyní ale netrpí, v USA už absolvovala čtvrtou operaci, tu poslední na konci roku 2017. Díky ní má nyní rodačka z Bratislavy speciální syntetické lebeční kosti. „Poprvé v životě cítím pravou stranu obličeje, můžu s ní žvýkat, dýchat a mluvit. Tak jako zdravý jedinec. Jsem nejšťastnější člověk na světě,“ vypráví.

O Ivanku se však nestarají jen odborníci z USA, ale i ti nejlepší tuzemští a čeští doktoři. „Jsem vděčná všem lékařům. Každé ráno mám obrovskou motivaci, abych svůj boj definitivně vyhrála, a to i díky úžasným lidem, kteří při mně stojí.“

Nadšení z Ivany jen sálá, a to i přes fakt, že už potřetí v řadě bojuje se zákeřnou leukémií. To však není vše. V září čeká Ivanku ještě jedna operace, ta nejdůležitější. „Poslední operace se týká vyřešení mé nevyvinuté orbitální části lebky a také následného vytvoření chybějící měkké tkáně, která je důležitá pro funkci dalších kostí,“ vysvětluje.

Tohle vše ale něco stojí. I proto založila Ivana kampaň s názvem Rainbow for Ivanka, kde se snaží vybrat dostatek na to, aby v Americe mohla bezpečně sehnat ubytování, zaplatit chemoterapii a také letenku. Finanční náklady mohou sahat až k 15 tisícům EUR (385 tisíc korun).

Video: Pojišťovna se rozhoupala: Adámek, který trpí smrtelnou chorobou, dostane lék

Video  Pojišťovna se rozhoupala: Adámek, který trpí smrtelnou chorobou, dostane lék  - tv Joj
Video se připravuje ...

petrw ( 17. ledna 2019 17:13 )

sores ( 30. července 2018 10:40 )

Je to zázrak!!! To s popáleným obličejem se toho moc už nenadělá!!!

olda1000@... ( 30. července 2018 08:10 )

Klobouk dolů,co v dnešní době lékaři dokáží.Nejsem si jistý,zda bych zvládl takovou dobu žít jako ona.S pocitem,kdy na tebe každý kouká a hlavně ukazuje.Ivaně palec 👍👍

Zobrazit celou diskusi