Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští senioři ze ztroskotané lodi popsali hrůzu na Elbě: Přes palubu se valily 3metrové vlny

Autor: Michaela Kalkusová - 
27. července 2018
05:01

Parta osmi seniorů měla za dva týdny obeplout Elbu, Korsiku a Sardinii. Skončili ale jako trosečníci už po dvou dnech! Po návratu z dovolené hrůzy Blesku popsali, co prožili.

„Známe se léta, chodíme na čundry. Chtěli jsme zažít i něco jiného,“ vysvětlil Ladislav Sýkora (79), proč se na dobrodružnou dovolenou vydali.

Začali v pátek 13.

Vyrazili v příznačné datum pátek 13. července do Itálie. „Dojeli jsme do Follonici, kde jsme nechali auto a nalodili se na jachtu,“ dodal. První dva dny byly krásné, pak se zhoršilo počasí.

Měli jet pryč

„V pondělí večer přišla bouře. V přístavu Marina di Campo jsme se schovat nemohli, tak jsme pluli do zátoky vedle. Třikrát jsme překotvovali, abychom neohrozili ostatní lodě, ale v kritickou chvíli selhal motor,“ popisuje další účastnice Miloslava Matulová (66) a pokračuje: „Byly třímetrové vlny, valily se přes příď. Kýl lodi uvízl mezi kameny na dně. Vlny a vítr s námi házely z jedné strany na druhou, kdo to nezažil, nepochopí.“

Noc na ulici

Ostatní lodě jim zavolaly pomoc. „Čtyři z nás před půlnocí odvezli do mariny, kde je nechali. Celou noc tak chodili po městě. My zůstali na lodi. Pokoušeli se s námi cuknout, aby se loď uvolnila, ale v těch vlnách to nešlo,“ vysvětlila. To ještě netušili, že nejhorší teprve přijde. Nejprve se snažili loď sami vyprostit, pak chtělo pomoci jiné české plavidlo. Ale italské úřady to nedovolily. Mohla by se prorazit nádrž a nafta z lodi by zamořila vodu.

Udělejte plán

„Třikrát nás za ten týden nechali zpracovat plán záchrany, který jsme posílali i na ambasádu, kde pomohli s překladem. Nic z toho nebylo,“ kroutí hlavou Matulová. Naštěstí měli zásoby, když jim došly, chodili přes kopce pro jídlo. K pláži nešlo dojet autem. „Nocovali jsme na pláži, poslední noc v bouři a dešti. Měli jsme sice plachtu, ale vítr byl tak silný, že voda se dostala všude,“ popsala Miloslava. Nakonec jim Italové alespoň pomohli přepravit věci do přístavu. „Už nikdy nikam nejedu, jsem ráda, že jsme všichni vyvázli v pořádku,“ uzavřela příšerný zážitek.

Zkušební plavba?

Za zážitek hrůzy zaplatili čtyři tisíce na hlavu. Jídlo a dopravu do přístavu si zajišťovali vlastní. „Majitel se na nás ještě obořil, co prý chceme, že to byla zkušební plavba. Ale to nám dopředu nikdo neřekl,“ tvrdí paní Matulová.

Loď vyprostili

Toto pondělí, po týdnu od ztroskotání, přijel majitel a začal organizovat odtah. „V úterý večer byla loď vyproštěna a ve středu pokračovala na kontrolu do dalšího přístavu,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Každý chtěl peníze

Čechům prý nikdo nepomohl. „Jedna paní tam měla karavany, ale za ubytování si řekla hroznou sumu. Jiný člověk nám nabízel nabití velkých baterií, ale za jednu chtěl 300 eur,“ vypočítává paní Miloslava.

Jak to bylo s ubytováním?

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničí italská strana trosečníkům dvakrát zajistila ubytování, oni ho ale odmítli. „Žádné ubytování nám nenabízeli, kdybych mohla spát v posteli, tak tam půjdu raději než na pláž,“ říká rezolutně Miloslava Matulová a tvrdí, že je chtěli jen všichni sdírat z peněz.

Udělali chybu?

Protože si turisté loď pronajali u soukromého majitele, nevztahovaly se na ně žádné záruky, které platí pro klienty cestovek. „To byla chyba, takhle jsme tam byli vlastně na vlastní pěst,“ pokýval hlavou pan Sýkora. Kapitán se podle nich sice snažil vymýšlet způsob, jak loď vysvobodit, neuměl ale italsky a Italové zase nemluvili anglicky.

majojo ( 27. července 2018 13:35 )

Protože by měli odhadnout, na co maj a co nemaj, tedy fyzicky. To, co předvádějí v bulváru, je spíš o svéprávnosti. A možná i o té vyčůranosti. Fakt budu s radostí sledovat, co jim doporučí právník.

majojo ( 27. července 2018 13:28 )

Mně hlavně, že senioři jezdili údajně na čundry. Tohlohle by se pravej čundrák nedopustil. Už jenom informace, jak senioři vyroštovali loď, je, s prominutím sranda. A ty třímetrové vlny - ona je paní měřila? Snad měla jiné starosti.

panamira ( 27. července 2018 11:06 )

sores, nepochopil si, že nikdo zde nepomlouvá důchodce, ale je potřeba trochu sebereflexe a když nemám tak jedu k Macháči. Tak asi voe.

zaka ( 27. července 2018 10:45 )

Pat a Mat se rozhodli pokořit moře a dopadli jak dopadli.Když chcete dovolenkovat vezměte si sebou peníze.

sores ( 27. července 2018 10:20 )

Tím by měl projít každý, snad by si už konečně lidstvo uvědomilo jak vzácný je život a ne pořád jen ty prachy!! Ti mladí budou za pár let také i oni ty staré důchodci a pak bych s nimi chtěl mluvit, budou mít úplně jiný názor na život.Proč by staří měli dřepět doma když celý život makali a odváděly daně?????????????????????????????

Zobrazit celou diskusi