Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká trosečnice popsala peklo na Elbě: Bouře nás utrhla z mariny!

Autor: Michaela Kalkusová, Vera Renovica, Ivan D. Hladík - 
24. července 2018
10:47

Vysněnou plavbu po Středomoří vystřídal horor! Loď s osmi českými seniory na palubě ztroskotala u ostrova Elba. Už přes týden živoří na pláži. Jsou rukojmími boje majitele lodi s tamními úřady. Jedna z trosečnic Blesku popsala okamžiky hrůzy.

Parta Čechů ve věku od 60 do 80 let z Jihlavy, Prahy a Uherského Hradiště si chtěla užít sluníčko a pohodu na vlnách Středozemního moře. Pronajali si proto jachtu a v sobotu 14. července vypluli na cestu okolo italského ostrova Elba. Jenže tři dny nato jejich idyla skončila, informovala jako první TV Nova.

Blesku se včera s jednou trosečnicí podařilo spojit. „Začala strašná bouře, my jsme se v marině utrhli. V kritickou chvíli nám vypověděl motor a ve finále se urvala kotva. Byli jsme na šikmé ploše, úplně to s námi mlátilo, pomalu hlavami obráceně, báli jsme se. Ale pak jsme se malinkou lodičkou (motorovým člunem, který byl doprovod jachty – pozn. red.) přetahali na takovou malou plážičku na břehu, kde jsme to přečkali,“ popsala dramatické chvíle Miloslava Matulová (66) z Jihlavy. Loď po bouři zůstala uvázlá na mělčině poblíž městečka Marina di Campo.

Bez pomoci

Turisté mezi nakloněnou lodí a pláží »pendlovali« celý týden. Ke své smůle si plavbu nekoupili u cestovní kanceláře a nikdo se o ně nepostaral. „Policie se jenom jezdila podívat, jestli tam ještě jsme, abychom jim někam nezmizeli. My se s nimi ani nedomluvíme, anglicky neumí,“ doplnila »trosečnice«.

Už dávno mohli plout dál nebo být doma, ale majitel lodi se nedokáže domluvit s úřady na vyproštění. Chce ji vysvobodit svépomocí, aby ho to moc nestálo, to ale Italové odmítají. Bojí se, že by při neodborné manipulaci mohlo dojít k protržení nádrže a ekologické škodě. Zůstávají tak na místě, docházejí jim zásoby a peníze. Spí na pláži...

Zmáčení a promrzlí

Uplynulou neděli v noci je pak na pláži zastihla velká bouře. „Všichni jsme hrozně promokli, ráno jsme vylezli ze spacáků, měli jsme úplně macerované nohy,“ vylíčila Blesku Miloslava Matulová. V pondělí se úřady rozhodly, že Čechy evakuují. „Převezli nás do přístavu. Nemáme ani všechny věci. Teď se zkusíme po vlastní ose dostat domů,“ doplnila zklamaná cestovatelka.

MZV: Kapitán neuposlechl pokyny úřadů

Češi, kteří týden živořili na pláži, si stěžují, že jim úřady, ani české, nijak nepomohly. Proti tomu se ohradilo české ministerstvo zahraničí. „Velvyslanectví v Itálii je nápomocno jak velitelství přístavu, tak i posádce lodi. Italská strana nabídla posádce evakuaci cestujících včetně ubytování a také možnosti vyproštění lodi,“ uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Miloslava Matulová s tím ale nesouhlasí. „Žádný nocleh nám nenabízeli,“ řekla na dotaz Blesku. Podle ministerstva je na vině hlavně český kapitán lodi. „Opakovaně neuposlechl výzvy úřadů k řešení situace, oddaloval organizaci vyproštění lodi. Kapitán lodi ani cestující nedbali pokynů italské pobřežní stráže k opuštění lodi z bezpečnostních důvodů, několikrát odmítli evakuaci a opakovaně se vraceli na loď i přes varování italských úřadů,“ uvedla Valentová.

Kapitán mlčí

Blesk se pokoušel spojit také s kapitánem lodi, aby se ho zeptal na jeho stanovisko k celé záležitosti. „Já si teď nemůžu povídat, mám tu teď hodinu a půl evakuaci lidí!“ řekl rázně do telefonu včera v jednu hodinu odpoledne. Souhlasil ale s rozhovorem po evakuaci. Po hodině a půl jsme tedy vytočili jeho číslo znovu. „Ano, já si stále nemůžu povídat, mám tu pořád evakuaci, uvidíme večer, jestli se loď podaří vyprostit. Teď nemůžu, volá policie,“ řekl do telefonu, poté se asi půl minuty ozývalo praskání a šumění, jako by si dal přístroj do kapsy. Pak spojení vypadlo…

majojo ( 24. července 2018 14:58 )

A teď zachraňujou tu krásnou, mladou pašeračku, aby v tom pákistánským lochu nehnila moc dlouho. Nemohli by ji třeba přemístit na plážičku na Elbě - nejlépe výměnou za ty důchodce?

majojo ( 24. července 2018 14:55 )

No, Elba je fakt poslední výspa civilizace. Napoleon by o tom mohl vyprávět - proto se přestěhoval na Svatou Helenu.

panamira ( 24. července 2018 14:51 )

tarzanzroduopic- Jo jsou to staří lidé, ale. Elba je obydlený ostrov. Přeci potraviny si můžou koupit. Nemám peníze, zavolám dětem, známým a peníze jsou elektronicky do hodiny. Nezlobte se na mne, do Blesku jo a postarat se o sebe ne.

proboha_to_snad_ne ( 24. července 2018 14:16 )

...proc jezdit na Elbu, kdyz tam maji vsecko tak malicke...slunicko, lodicka, plazicka...jen ta babicka a dedecek na fotecce jsou jaksi zcela opak malickeho - ze by se ta lodicka potopila kvuli nadvaze ceskych babicek a dedecku?

defakto ( 24. července 2018 13:18 )

... a co naše velvyslanectví , ti se s nimi nemůžou spojit a domluvit se jak jim pomoct ? Jsou to předse jen starší lidi. Vždyt to mají v popisu práce , pomáhat všem čechům kteří se daleko od domova dostanou do potíží. Nebo oni pomáhají jenom těm , kdo se jim hodí do krámu , jako třeba těm dvěma mladým kteří spolupracovali s Kurdy a ted sedí v tureckém vězení ?

Zobrazit celou diskusi