Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dalík uvázl v asfaltové louži. Hasiči mu včasným zásahem zachránili život!

Autor: Kateřina Moravcová - 
17. července 2018
19:18

Tahle záchrana byla za pět minut dvanáct. Hasiči vyjížděli na pomoc pejskovi Dalíkovi, který uvázl v asfaltové louži v areálu bývalé lepenkárny v Ostrově na Karlovarsku.

Pejsek páníčkovi utekl během sobotní procházky. Nešťastné zvíře své kroky nasměrovalo přímo do rozteklého asfaltu a na malér jako Brno bylo v mžiku zaděláno. Psa se z lepkavého materiálu nedařilo majiteli vytáhnout, a proto zavolal na pomoc hasiče.

Takovéto záchrany se stávají velmi zřídka. Bylo velké štěstí, že louže nebyla plná horkého asfaltu. Na takovéto zákroky bohužel neexistuje přesný záchranný postup a nemáme ani žádné speciální nářadí. Kolegové si ale poradili velmi rychle i bez toho. Opatrně psa z asfaltu vytáhli a ihned ho převezli na veterinu,“ říká mluvčí hasičů Martin Kasal.

Za rychlý zásah byl vděčný nejen páníček, ale ocenila ho i veterinářka. „Pes byl dehydratovaný a v šoku. Kdyby v asfaltu čekal na pomoc déle, nemusel by to zvládnout,“ dodává veterinářka Lenka Müllerová. Dalík byl ale statečný a jeho záchrana dopadla na výbornou.

Co pejskovi bylo?

Pejsek Dalík měl asfaltem pokryté tělo z 80 procent. „Zasaženy byly nejen končetiny, což ho de facto paralyzovalo, ale od asfaltu měl i pohlavní orgány, hruď, břicho a celou pravou stranu těla. Asfalt jsme z něj dostávali několik hodin, a to pomocí nůžek, depilátorů a speciálního oleje. Pejsek to zvládl a nyní je v péči majitele a daří se mu dobře,“ dodala veterinářka Lenka Müllerová.

Asfaltová louže je nebezpečná i pro dítě

Odborníci se shodli, že asfaltové louže takto volně přístupné jsou nejen ekologickou zátěží, ale rovněž nebezpečím třeba pro malé děti. „Určitě by to měl řešit nějaký odbor životního prostředí. Nejen pro zvířata je to nebezpečné,“ tvrdí Müllerová a přitakávají jí i hasiči.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivuska1 ( 18. července 2018 15:55 )

VELKY DIK HASICUM

mikimaus321 ( 18. července 2018 07:43 )

Zavřít majitela psa,že mu dal takové jméno tohle je jasné týraní a potupa psa

valduk ( 18. července 2018 07:30 )

Dalíka ani Tupohláfka nezachraňovat. Utopit! V opačném případě se totiž jedná o napomáhání ke zločinnému spolčení!

vosavopruz ( 17. července 2018 23:28 )

asi nějakej mimozemštan který potřebuje k životu benzín

y1xcvbnm ( 17. července 2018 20:15 )

co na to ekologové, louka a v ní asfaltová louže??? Nějaké divné , ještě že Dalík přežil a byli tam hasiči, měli by tu louži zapálit a zlikvidovat, zjistit kdopak ji tam vytvořil

Zobrazit celou diskusi