Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lenin za mega, Stalin za dva a půl. Na internetu se draží sochy z Čech, zn. poštovné zdarma!

Autor: lm - 
18. července 2018
05:25

Opravdu bizarní aukce se objevila na internetovém portálu Ebay. Na prodej jsou sochy Stalina a Lenina pocházející z českých měst. Za Lenina chce neznámý prodejce sídlící v Rakousku přes milion, za Stalina pak více než dvakrát tolik. Sochu druhého jmenovaného diktátora přitom před lety prodaly Litoměřice za »pouhých« 180 tisíc korun.

Socha bronzového Stalina podle prodejce pochází z Litoměřic a pro město ji v roce 1953 odlil národní podnik Zukov, autory díla jsou pak konkrétně sochaři Jiří Bradáček a Václav Kyselka. 

Původně stála u Jiráskových sadů, po odeznění kultu diktátora ji ale nahradila socha Rudoarmějce a Stalin byl uschován. Před prodejem v roce 2010 dlouho ležela na dvoře technických služeb a město dokonce uvažovalo, že Stalina odveze do výkupny sběrných surovin. Nakonec byl před osmi lety vydražen za 180 tisíc korun a výtěžek z dražby, jíž se zúčastnili dva čeští a dva zahraniční zájemci, putoval na sbírku na výrobu sochy Karla Hynka Máchy. Slavný básník nyní zdobí náměstí pod Mostnou horu.

Bronzový Stalin měří skoro 3,5 metru, s podstavcem pak rovných 4,2 metru. Diktátor se ale pěkně »pronese«, celý kolos totiž dohromady váží devět tun. Za požadovanou cenu 119 tisíc dolarů (2,83 milionu korun) ale údajně dostanete poštovné zdarma a to dokonce po celém světě. 

"Socha vyrobená z bronzu je v perfektním stavu, překonala destrukci podobných soch lidmi po otevření hranic v roce 1989," uvádí prodejce v inzerátu. "Tato socha je pravděpodobně jedním z posledních originálů v tak bezvadném stavu na soukromém trhu, takže je to nejspíš poslední příležitost stát se majitelem takového originálu s historickým pozadím," dodává. 

Stejný prodejce pak v další aukci nabízí i menší a výrazně levnější sochu Vladimíra Iljiče Lenina. Jeho původem si však nyní jistý, pocházet by mohla z Hořic, nebo ze Zákup. Autorem je v tomto případě sochař Vladimír Kýn, který Lenina zachytil v "typické póze se zápisníkem a perem v obleku s vestou". Socha měří přibližně dva metry a váží asi 2,5 tuny. Případného zájemce vyjde na 49 tisíc dolarů (1,08 milionu korun) a stejně jako v prvním případě vám bude socha bezplatně doručena.

santikxauz ( 18. července 2018 05:34 )

Havel bude pouze za odvoz.

Zobrazit celou diskusi