Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hendikepovaná Jarmila Hnátová (66): Drzí řidiči parkují na invalidech!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
1. července 2018
16:14

Nemám u supermarketu kde zaparkovat! Na to si stěžuje zdravotně postižená Jarmila Hnátová (66) z Plzně. Na vyhrazených místech pro invalidy totiž drze parkují i ostatní řidiči. Policie je ale často bezmocná.

Bezohlední řidiči špatně se pohybujícím invalidům nákupy pořádně znepříjemňují. „Skoro pokaždé musím zaparkovat až daleko od vchodu. Na všech šesti místech, která mají být vyhrazena pro nás, parkují neinvalidé,“ postěžovala si Hnátová.

Za výtku nadávky

Seniorka i její manžel opakovaně narazili i na aroganci řidičů. „Starý invalidní pán, který se sotva belhal, upozornil mladíka, že zaparkoval na místě pro invalidy a zabral mu místo. Mladík na něj ale vyjel, co si to dovoluje, a div mu jednu nevrazil,“ popsala Hnátová. Většina řidičů podle ní na invalidech zaparkuje, jdou nakoupit a pak tvrdí, že si značky nevšimli.

Bez trestu

Pokud jsou místa pro invalidy schválená dopravním odborem městské části, šoféři mohou dostat od policie tučnou pokutu. U některých supermarketů to má ale háček! „Aby mohla být u nich věc brána jako přestupek, musí být na místě jak vodorovné, tak svislé značení. Jedno bez druhého nemůže být,“ řekla policejní mluvčí Hana Rubášová s tím, že označení míst pro invalidy tady není úplné. Na zemi chybí znak, svislá značka nestačí.

Trest za přestupek

Pokud by značení na parkovišti před obchodem bylo v pořádku, strážníci i policisté by sice neukázněným řidičům nemohli dávat botičky, ale špatné parkování by mohli řešit. „Přestupek se předává do správního řízení na příslušný úřad, kde hrozí pokuta pět až deset tisíc korun,“ řekla policistka Veronika Hokrová.

Měli by je napomenout

Drzost řidičů se zvyšuje, jsou bezohlední, a když je člověk upozorní, klidně řeknou, co je ti do toho. Myslím, že policisté by i v těch případech, kdy znak na zemi chybí, měli konat. Slušně těm řidičům říci, aby si přeparkovali, ne je pokutovat. Příště už by si tam nestoupli,“ myslí si Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

 

Video: I bez ruky můžete dosáhnout svého. Tato tanečnice je toho důkazem

bizon_pepa ( 1. července 2018 16:57 )

Souhlas. Navíc dost pochybuji, že by paní neměla kde zaparkovat. Když se podívám kolik je u nákupních center míst pro invalidy, tak si připadám jako v Lurdách.

Dannero ( 1. července 2018 16:55 )

každá věc má dvě stránky, stačí chvíli sledovat parkoviště pro invalidy, a drtivá většina lidí vystupujících z těchto vozidel nemá zdaleka takové pohybové zdravotní potíže, aby nutně potřebovali speciální parkoviště. Ale mnohem častěji nemocní nebo velmi staří lidé nemívají auta a tak chodí nakupovat pěšky a nikdo je nelituje.

Zobrazit celou diskusi