Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Denis přišel o kus lebky. Chtěl jsem se zabít, přiznal Blesku zápasník, který se vrátil do ringu

Autor: Ladislav Leimer - 
13. června 2018
05:00

Mladý Slovák Denis Brezovský (21) chtěl být odmalička zápasníkem. Jeho sen se mu splnil, ale při zápasu utrpěl velmi vážné zranění. Byl kvůli němu 12 dní v umělém spánku, měsíc pak žil bez kusu lebky a přišel o zrak na jedno oko. Nevzdal se však a jako správný zápasník tělem i duší se vrátil do ringu. Blesk.cz poskytl exkluzivní rozhovor o svém neuvěřitelném životním příběhu.

Blesk.cz: Přežil jste v podstatě svou smrt, měsíc vám chyběl kus lebky a ztratil jste půlku zraku. To vše při zápasu. Je něco, čeho litujete? Nebo něco, co byste udělal jinak?

Denis: Nelituji ničeho, co jsem udělal, a ani nikdy litovat nebudu. Jediné, co bych udělal jinak, je, že bych víc trénoval kondičku, jinak nic.

Jak ke zranění došlo? Prý jste byl zraněn při tréninku a poté ještě více na zápase?

Ke zranění došlo na tréninku, tam se mi vytvořilo první krvácení do mozku. Měli jsme sparingy (tréninkový boj se soupeřem – pozn. redakce) a po nich jsme šli ke stěně a měli jsme se vyhýbat úderům. Trefili mě do spánku, přičemž mě píchlo v hlavě a začalo mě bolet oko, ale nevěděl jsem, že to bylo krvácení do mozku. Tak jsem dotrénoval s bolestí hlavy. Při dalším zápase došlo k druhému krvácení do mozku, po kterém jsem upadl do kómatu. 

Co se vám honilo hlavou, když jste se probral z umělého spánku?

Když jsem se probudil po těch dvanácti dnech, tak jsem si nepamatoval absolutně nic. Jak se jmenuji, kde jsem, prostě nic. Chtěl jsem zakřičet, ale nešlo to. Nedokázal jsem se hýbat, protože mi ochablo všechno svalstvo. Jediné, čím jsem dokázal hýbat, byla pravá rukou, kterou jsem si na krku nahmatal nějakou hadici. V hlavě jsem měl jenom jedinou myšlenku a tou bylo se zabít, tak jsem ji vytrhl, jenže doktoři hned přiběhli a dali mi ji zpět a přivázali mi tu ruku k posteli. Nepamatoval jsem si ani, jak se jmenuji, jak vypadám, prostě nic. Na všechno jsem si vzpomenul, až když jsem uviděl rodiče. Všechno se mi vrátilo, když jsem je uviděl.

Jak jste se cítil, když jste se podíval do zrcadla a viděl jste, že vám chybí kus hlavy? (Část lebky Denisovi lékaři vyňali a vrátili ji poté, co ji umístili do kostní banky)

Když jsem se podíval do zrcadla a viděl jsem se bez kusu hlavy a tak vyhublého, řekl jsem si, že se musím vrátit, že takhle nemohu zůstat.

Co na vás tehdy říkalo okolí?

Moje okolí mě bralo dobře, drželi mi palce a cítil jsem od nich neskutečnou podporu stejně, jako od mojí rodiny, za což jsem jim dodnes neskutečně vděčný. Neměl jsem rád, když mě někdo litoval. Lítost pro mě neznamenala nic.

Nedal jste se a bojoval. Co vás hnalo v tu nejtěžší dobu dál?

Nejvíc mě hnalo dopředu hlavně okolí, rodina a Conor (McGregor – pozn. redakce), protože on je moje největší motivace. Kvůli němu jsem s tím vším začal.

K bojovým sportům jste se vrátil, co je nyní vaším cílem?

Teď je můj cíl jasný – mít alespoň jeden MMA zápas. Chtěl bych být na takové úrovni, abych mohl chodit pomáhat připravovat takové slovenské MMA hvězdy, jakými jsou Tomáš Deák, Thomas Redento, Ivan Buchinger, Miroslav Štrbák a mnozí další.

Nebojíte se, že se můžete opět vážně zranit? Nepovažujete pokračování v MMA za risk nebo hazard?

To, že považuji dělat tento sport za risk, je samozřejmé, ale o to víc mě to motivuje a tím větší pozor si musím dávat.

Co říkají na vaši touhu opět zápasit rodiče, nemají o vás strach?

Rodiče mi to nechtějí dovolit a bojí se o mě. Oni nechtějí, abych ani trénoval, ale jsem už plnoletý, takže je to na mně.

Máte přítelkyni? Jak to máte s holkami? :)

Přítelkyni nemám, ale miluji Simonku a počkám si na ni. :)

Jaké jsou vaše další záliby mimo sport?

Rád chodím ven s kamarády a cvičím.

Kde se vidíte za třeba 30 let? Budete trenér v MMA, nebo skončíte u rodinného krbu s bližními?

Můj sen je stavit rodinné domy, prodávat je a věnovat se při tom MMA.

naidka ( 13. června 2018 10:32 )

"Co se vám honilo hlavou?" Redaktor Plesku je zřejmě šprýmař.

ivoadler ( 13. června 2018 09:41 )

Půlku hlavy a rozum celý.

pidimidi ( 13. června 2018 09:34 )

co je na tom úžasného, že ho doktoři dají dohromady a on jejich práci vyhodí do koše, tím, že vleze znovu tam, odkud k těm doktorům přišel. Zbytečný sport, kde mají jeho aktéři potřebu dokazovat si, jak dobří bijci jsou - absolutně nikomu na světě to nepřináší žádný prospěch - a nyní nemyslím hmotný - je to jen hloupé poměřování sil, hloupé a zbytečné - koukněte, já jsem lepší? K čemu se člověk v životě potřebuje poměřovat s jinými? - jen aby bylo ukojeno jeho ego...Stavět baráky rozhodně s tímto přístupem nebude, spíš se velmi brzy bude dívat na svůj vlastní pohřeb

jarmusch ( 13. června 2018 09:01 )

Zajímavé, kolik bylo pod tou lebkou ještě místa, že by tam chybělo něco už od narození ?

jarmusch ( 13. června 2018 08:58 )

A někdo by chtěl na všechno referendum, stačí už jen to, že toto individuum má volební právo.

Zobrazit celou diskusi