Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Má královna už drandí po nebeských cestách! Dojemná slova táty Aničky (†18), která před smrtí napsala vzkaz na rozloučenou

Autor: ljš - 
21. května 2018
05:00

Stovky motorek a roj lampionů štěstí vyprovodily v sobotu osmnáctiletou bojovnici Aničku ze Žamberka na její poslední cestě. Statečná milovnice motorek minulý týden podlehla zákeřné cystické fibróze. Pár dní před smrtí napsala dojemný vzkaz plný loučení a zároveň naděje.

O Aniččině smrti informoval v dojemné zprávě na Facebooku její tatínek, se kterým tak strašně ráda brázdila silnice na motorce. „Všem kamarádům, rodině, známým… Dnes ráno 15. 5. 2018 prohrála Andulka svůj boj s těžkou nemocí. Bojovala statečně až do konce. Nejstatečnější a nejsilnější dívka, co jsem znal. Musela s nemocí bojovat skoro na hodinu přesně 18 a půl roku. Má KRÁLOVNA už drandí na motorce po nebeských cestách,“ napsal.

Rodina je po smrti své milované velmi dojatá vlnou solidarity, která se vzedmula. Na sobotní pohřeb v žamberském kostele dorazily zástupy lidí. Ti, kteří přijet nemohli, pak podle domluvy, kterou uzavřeli na Facebooku, dívence vzdali hold na dálku.

„Děkuju všem motorkářům, kteří včera doprovázeli Andulku na poslední cestě, i Vám všem, kteří jste v jiných částech republiky Andulce zatúrovali. Motorkáři jsou rodina. Ještě jednou děkuju i jménem Andulky,“ vzkázal dojatý táta, který na motorce vyprovodil pohřební vůz s Aniččinou rakví.

K pietě se připojil také známý motocyklový šampion Michal Indi Dokoupil. Ten na svém profilu zveřejnil video, na kterém motorkáři posílají své kamarádce do nebe lampiony štěstí.

Vzkaz na rozloučenou

Cystickou fibrózou trpěla Anička od narození, v posledním půl roce se ale její stav zhoršil tak, že jí plíce fungovaly jen na 35 % a musela být proto zařazena na seznam čekatelů na transplantaci. Statečná pacientka si byla vědoma, že se jí nemusí dožít, a proto na Facebook napsala vzkaz, kterým se chtěla rozloučit.

„Možná umírám, možná ne. Přátelé, rodino… Strašně ráda bych se s vámi všemi chtěla »rozloučit«, ale nemohu osobně, tak to udělám aspoň touhle cestou… I když mám teda v plánu nakopat svojí nemoci prdel a prostě budu dál žít!“ napsala v den, kdy ji lékaři uvedli do umělého spánku. O čtyři dny později bohužel zemřela.

Aniččin poslední vzkaz blízkým. O čtyři dny později zemřela. Aniččin poslední vzkaz blízkým. O čtyři dny později zemřela. | Facebook.com

Co je cystická fibróza?

Jde o dědičné, nevyléčitelné onemocnění, které postihuje převážně trávicí a dýchací soustavu, kde se usazuje abnormálně hustý hlen. Projevuje se také cystami ve slinivce. Polovina pacientů s tímto onemocněním se bohužel nedožije 32 let.

cukrenka ( 21. května 2018 12:52 )

Když jsi nedostatečně moudrý, tak to nevykřikuj do světa. Raději hodně přemýšlej.

Antonin Blaha ( 21. května 2018 11:17 )

 Uprimnou soustrast😢

jiznicechy ( 21. května 2018 07:13 )

Statečné děvče, hrozná nemoc, statečné děvče. Soustrast tátovi a celé rodině.

odol ( 21. května 2018 05:15 )

Deñ ji paneboze nebe pri tom drandeni!

Zobrazit celou diskusi