Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zítra ho na vlastní přání usmrtí. Muž cestoval 13 800 km, aby mohl zemřít

Autor: Štěpán Šimůnek - 
9. května 2018
05:15

Netrpí žádnou nevyléčitelnou nemocí, přesto se rozhodl zemřít. A jelikož v jeho vlasti je eutanazie nezákonná, přiletěl si australský vědec David Goodall (104) pro smrt do Švýcarska. Tu zde podstoupí už zítra.

Goodall, jenž je odborníkem na botaniku a ekologii, je pevně rozhodnut zemřít. Kvalita jeho života se totiž prý zásadně zhoršila a on už zkrátka není šťastný. „Hluboce lituji, že jsem dosáhl takového věku. Chci odejít a nevidím na tom nic smutného,“ prohlašuje pragmaticky.

Australský stát Victoria eutanazii sice loni povolil, nicméně příslušný zákon začne platit až od června 2019 a vztahovat se bude jen na nevyléčitelně nemocné, jimž zbývá méně než půl roku života. Proto si Goodall pro asistovanou sebevraždu přiletěl na kliniku do Basileje. Z Perthu musel ve svém věku urazit nějakých 13 800 kilometrů! „Ze strany Austrálie je to kruté. Tento starý muž by měl mít dovoleno zemřít doma ve své posteli, stejně jako to lze udělat tady ve Švýcarsku,“ sdělil naštvaně Ruedi Habegger, spoluzakladatel kliniky Eternal Spirit.

Jakmile člověk přesáhne padesátku nebo šedesátku, měl by se sám svobodně rozhodnout, zda chce dál žít, nebo ne,“ vzkázal vědec, jenž si ještě na dnešek naplánoval tiskovku.

Zítra mu pak na klinice, na niž se ročně obrací asi 80 většinou nemocných a trpících lidí s průměrným věkem 76 let, z nichž tři čtvrtiny jsou cizinci, vpraví do žil smrtící chemický koktejl.

Video: Film o eutanazii šokoval svět

milao ( 12. května 2018 20:36 )

Je dobře, že v některých státech lze uplatnit zdravý rozum, soucit a úmysl dožít důstojně a spokojeně, ne jako zbědovaná bolavá troska. Takto by to mělo vypadat normálně. Nejsem-li schopen dál žít, život pro mě ztratil smysl a stal se utrpením, měl by mít každý možnost o sobě rozhodnout a takto odejít. Mělo by to být NORMÁLNÍ!

milao ( 12. května 2018 20:32 )

Až nebudete již moci chodit a nebudete moci žít, skočte si do propasti! Třeba Vám to jednou někdo navrhne. Jak víme, že zvířata chtějí pomoci se smrtí? Měl jste někdy vážně nemocné zvíře, zvíře, pro které je život utrpením? Jste hlupák nebo hlupačka.

Bohumil Miřejovský ( 9. května 2018 22:19 )

 Taky jsem pro aby si mohl každý rozhodnout kdy chce opustit svět, a nemusel končit v nějakém ošetřovatelském ústavu, nebo páchat sebevraždu, při smyslech sepsat jak chci skončit.

Marduk ( 9. května 2018 19:54 )

Každý by měl mít právo rozhodnout o svém životě.

hanka666 ( 9. května 2018 16:37 )

Už má toho tady v té selance plné kecky.

Zobrazit celou diskusi