Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vteřina, kvůli které nejznámější vozíčkář Česka spáchal sebevraždu. Bolest už nedokázal snést

Autor: ljš - 
4. května 2018
09:17

Z rentgenového snímku svého zranění si udělal profilovku na Facebooku. Vozíčkář a legenda českého paracyclingu Zdeněk Kirch (†51) se se svým handicapem a hlavně krutými bolestmi snažil dlouhé roky vyrovnat. Svůj boj se ale bohužel nakonec minulý pátek rozhodl vzdát.

Zdeněk byl před úrazem velmi aktivní. Pracoval u policie a především jezdil na kole. Život se mu ale během vteřiny od základu změnil. Během jednoho ze svých cyklovýletů spadl na betonový sloupek a zlomil si obratel. 

S životem na vozíku se vyrovnával těžce, nevnímal to však jako trest, ani se nepovažoval za oběť okolností. „Je to moje vina. Není to odplata za to, že jsem někomu něco provedl, prostě jsem jel na kole, udělal jsem chybu, jel jsem blbě, udělalo to cvak a přerazilo mi to páteř a je zlomená. Cvak. To je sekunda, pod tím není nic,“ řekl v rozhovoru s dokumentaristkou Silvií Dymákovou v rámci jejího projektu Příběhy lidí.

 

Popsal také, jak ztratil víru ve vyšší moc. „Po úrazu jsem přišel na to, že žádnej Bůh není, na to jsem prostě přišel. Můj život se teď absolutně minimalizoval. Já jsem jak pes u boudy. Jako čokl, kterej pořád heká. Jako důchodce,“ říkal. Předtím prý přitom viděl Boha skrze přírodu.

U rentgenového snímku své páteře, který si čtyři roky po úrazu pověsil jako profilovku na svůj Facebook, popsal, co mu způsobuje jeho utrpení. „Můj problém je ta přeseklá mícha, ale největší problém tady vidět není, to jsou ty přetrhaný kořeny nervů, co mi dělají ty neuropatický bolesti,“ napsal.

Svůj život od té doby přirovnával k mučení, ale snažil se bojovat. Když ty bolesti nebudu moct vydržet, tak vezmu pistoli a prostřelím si hlavu. A je to hotovo,“ řekl před třemi lety Dymákové. Svou bitvu bohužel vzdal minulý pátek…