Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidé jako Zdeněk tvoří dějiny! Kamarádi truchlí za známým vozíčkářem, který spáchal sebevraždu

Autor: ljš - 
2. května 2018
18:24

Odešla legenda a vzor! Vozíčkář Zdeněk Kirch (†51) z Karlových Varů, který v pátek spáchal sebevraždu, znamenal pro svět českých handicapovaných sportovců velmi mnoho. Truchlí po něm nejen rodina, ale i mnoho kamarádů.

Kirch byl dlouhé roky součástí paracycling týmu Černí koně. Jeho sportovní kolegy proto jeho smrt velmi zasáhla. „Když náhle zhasne hvězda, pocítíte tíživou prázdnotu. Místo, kde dříve bylo světlo, již zůstane navždy prázdné. Dnes (v pátek, pozn. red.) náhle zesnul Zdeněk Kirch, báječný člověk se srdcem sportovce,“ napsal na jejich stránkách v dojemném vzkazu jeho kamarád Tomáš.

Zavzpomínal na to, jak se Zdeněk jako první v roce 2009 zúčastnil závodu horských kol na handbiku. „Svým výkonem ohromil tisíce lidí, stal se pro mnohé vzorem a hlavně položil základní stavební kámen nynějšímu seriálu závodů v horské cyklistice pro handicapované – MTB handiCUP. Zdeněk byl pro paracycling v ČR Neil Armstrong, on zanechal první stopu na pomyslném Měsíci. Lidé jako Zdeněk tvoří dějiny. My, Černí koně, jsme hrdí, že jsme takového člověka poznali, a tato ztráta je pro nás opravdu bolestivá,“ pokračoval.

Krom výborných sportovních výkonů byl Zdeněk Kirch známý také svou ochotou pomáhat druhým, zejména těm, které stihl podobný osud. Po úrazu však trpěl obrovskými bolestmi, které nakonec bohužel nedokázal snést, a v pátek si vzal život.

Bolest jeho blízkých je obrovská. „Zdeňku, dvakrát jsi mě dokázal rozbrečet. Poprvé to bylo, když jsi dokončil svůj první závod na handbiku. Tehdy jsem s kamerou stál v cíli a z očí mi tekly slzy štěstí. Nyní mám v očích opět slzy. Věř, že navždy zůstáváš nedílnou součástí Černých koní,“ uzavřel svůj dojemný vzkaz jeho kamarád.

Zobrazit celou diskusi